Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9 / 10 (3666)

BMI berekenen

Wil je je BMI berekenen, bijvoorbeeld omdat je na wilt gaan of je een gezond gewicht hebt? BMI staat voor Body Mass Index en geeft een indicatie van de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Op het moment dat je te zwaar bent is het verstandig om gezonder te gaan eten, of meer te sporten. lees meer

Het is voor het bepalen van je BMI van belang je geslacht in te geven. Een man heeft toch een andere lichaamsbouw dan een vrouw en voor kinderen geldt natuurlijk helemaal een andere norm. 

- BMI berekenen vrouw
- BMI berekenen man
- BMI berekenen kind
Vul hier het gewicht in kilogram in.
Vul hier de lengte in centimeters in.
Andere bezoekers berekenden ook:

Wat is mijn BMI?

BMI berekenen? Je kunt dat eenvoudig online doen, wij berekenen de formule aan de hand van jouw lengte en gewicht. Dit is nog nooit zo eenvoudig geweest.

Hoe bereken je jouw BMI? 

  1. Vul jouw geslacht, leeftijd, gewicht en lengte in om een zo nauwkeurig mogelijk BMI te krijgen.
  2. Bekijk of jouw BMI een gezonde BMI is of dat je onder- of overgewicht hebt. Je ideale gewicht op basis van je leeftijd en lengte wordt ook aangegeven. 
  3. Heb je geen gezond BMI? Onderneem dan actie om af te vallen, aan te komen of gewoon om te gaan voor een gezondere leeftstijl!

Het is het van belang om je geslacht aan te geven omdat er voor volwassen natuurlijk andere BMI waardes gelden dan voor kinderen en ook zit er een verschil tussen mannen en vrouwen. 

- BMI berekenen vrouw
- BMI berekenen man
- BMI berekenen kind

BMI staat voor Body Mass Index, het is een alternatieve benaming voor de queteletindex (QI). Het gaat om de verhouding tussen je lengte en je gewicht, aan de hand waarvan je kunt bepalen of je overgewicht of ondergewicht hebt. Uiteraard heb je bij een paar kilo’s teveel niet meteen last van obesitas en leidt ondergewicht niet meteen tot annorexia, al is het wel van belang om de grenzen in de gaten te houden.

Benieuwd naar je BMI wanneer je zwanger bent of wil je er aan de hand van de formule regelmatig voor zorgen dat je een berekening kunt maken? Je BMI is een momentopname, het is van belang om dat interpreteren aan de hand van bijvoorbeeld je huidige levensfase. Is er sprake van ernstig overgewicht of ernstig ondergewicht? In die gevallen is het verstandig om je gewicht en lengte door te geven aan een huisarts of een specialist op het gebied van voeding en/of sport. De kans bestaat dat je direct in actie dient te komen om hier wat aan te doen en je gezondheid in veiligheid te brengen.

BMI grenzen

voorbeeld-bmi-bereken

Zoals je kunt zien is het van belang om binnen de grenzen van 18,5 - 25 te blijven. Binnen die grenzen heb een gezond gewicht. Dat betekent dat je niet te zwaar bent en je aan de andere kant ook geen last hebt van ondergewicht. Je kunt het direct online berekenen om na te gaan wat jouw BMI is en welke score je behaalt. Zit je net iets lager dan 18 of net iets boven de 25? Dan is er nog niet veel aan de hand.

Zodra je een BMI hebt van lager dan 18 is er sprake van ondergewicht. Wellicht ben je erg lang en niet zo zwaar of heb je een erg laag gewicht. In die gevallen is het verstandig om na te gaan waar dat vandaan komt en wat je er mogelijk aan kunt doen. Eet je bijvoorbeeld voldoende gevarieerd of sport je meer dan je op basis van je voedings- en leefpatroon zou moeten doen? Een gewicht dat leidt tot een index lager dan 18 is ongezond, het is wat dat betreft geen goed idee om af te vallen.

Heb je een BMI hoger dan 25? Dan is er al sprake van overgewicht. Ervan uitgaande dat je geen (top) sporter bent met een grote spiermassa. Dit kan namelijk ook leiden tot een hogere BMI. Echter als je een topsporter bent, zul je zelf niet je BMI gaan uitrekenen omdat je te zwaar bent. Een groot aantal Nederlanders heeft een BMI hoger dan 25, het is van belang om dit goed in de gaten te houden. Bereken regelmatig je BMI om na te gaan of je dichterbij de gezonde grenzen komt of dat je daar aan de andere kant juist verder vanaf raakt. Bij een Body Mass Index dat aangeeft dat je overgewicht hebt is er op zich nog niet zoveel aan de hand. Het wordt echter vervelend wanneer je van een situatie van overgewicht toe lijkt te gaan naar een situatie van ernstig overgewicht. Zodra je hoger komt dan een index van 30 wordt het van belang om contact op te nemen met een huisarts, vooral wanneer je daar al langere tijd mee te maken hebt. Je kunt dan samen met een diëtist gaan kijken naar je voedingspatroon. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dagelijks een half uur te bewegen en minimaal een keer in de week te gaan sporten. 

Ondergewicht of overgewicht (annorexia of obesitas)

Heb je een BMI veel lager dan 18 en zie je zelf niet direct mogelijkheden om daar wat aan te doen? Er is in dat geval sprake van ernstig ondergewicht, het is van belang om direct hulp te zoeken. Een te laag gewicht is net zo goed ongezond als een veel te hoog gewicht. Bovendien bestaat de kans dat iemand met een body mass index veel lager dan 18 last heeft van psychologische klachten en lichamelijke klachten. Je kunt iemand helpen door het bespreekbaar te maken, uiteindelijk willen we allemaal uitkomen op een gezond gewicht.
 
Gezond gewicht of obesitas

Heb je een BMI hoger dan 40? Een BMI hoger dan 40 betekent ziekelijk overgewicht, waardoor het van belang is om direct contact op te nemen met een arts. Alleen op die manier is het mogelijk om tijdig in actie te komen en hier iets aan te doen. Een dergelijke mate van overgewicht kan duiden op morbide obesitas, dat gaat nog een stap verder dan wanneer iemand een BMI tussen de 30 en de 40 heeft. Zou je zelfs tot een BMI van 50 of hoger komen? Dan is er sprake van superobesitas en kan het gewicht direct schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid.

BMI als je zwanger bent

Je BMI tijdens je zwangerschap uitrekenen? Uiteraard zal je aankomen tijdens de zwangerschap, iets waar je rekening mee dient te houden tijdens het berekenen van je BMI. De ene vrouw komt echter veel meer aan dan de andere, vandaar dat het wel degelijk de moeite waard is om je BMI te berekenen op het moment dat je zwanger bent. Je kunt dan gewoon je lengte en gewicht in blijven vullen, net als het gewicht dat je had voordat je zwanger werd. Bereken het daarom regelmatig, zodat je op die gegevens terug kunt vallen voordat je zwanger wordt en je er meer gewicht bij krijgt.

Wil je jouw index berekenen terwijl je zwanger bent? Dan is het tevens van belang om aan te geven wanneer je uitgerekend bent. Op basis daarvan is het mogelijk om de curve van Rosso toe te passen, aan de hand waarvan je goed kunt zien waar de gewichtstoename tijdens de zwangerschap vandaan komt. Op die manier kun je ook tijdens een zwangerschap je BMI berekenen en ben je goed op de hoogte van je gewicht in verhouding tot je lengte.

BMI zwangerschap

BMI formule

Benieuwd naar de formule? Het is oorspronkelijk de QI-formule, die we zijn gaan kennen als de formule om het BMI te berekenen. We berekenen de queteletindex in kilo’s gedeeld door de lengte in het kwadraat. De formule is wat dat betreft niet lastig:

BMI = massa in kilo’s / de hoogte in meters in het kwadraat

Stel dat je bijvoorbeeld de BMI wil berekenen van iemand die 90 kilo weegt en 175 centimeter lang is. In dat geval kun je de formule op de volgende manier invullen:
BMI = 90 kilogram / (1,75m x 1,75m) = 90 kilogram / 3,0625 = 29,39

Zoals je kunt zien aan de berekening is deze persoon eigenlijk te zwaar. De berekening levert een BMI op van 29, waarmee de persoon tegen het ernstige overgewicht aan zit. Er is nog sprake van slechts ‘overgewicht’, maar het is in dit geval van belang om goed op te passen.

Wil je regelmatig het BMI weten en ben je benieuwd hoe dit wijzigt aan de hand van je lengte of je gewicht? Naarmate je langer wordt kun je een groter gewicht krijgen, dat is voor je body mass index geen probleem. Op het moment dat je gewicht gelijk zou blijven en je in lengte toeneemt zorg je er namelijk voor dat je BMI af zal nemen. Wil je de BMI berekenen op het moment dat je lengte gelijk is gebleven en je zwaarder bent geworden? Je deelt je hogere gewicht dan door een lengte die gelijk is gebleven, waardoor je zal merken dat er een hogere score uitkomt.

Je kunt je BMI bepalen om na te gaan hoe je er op dit moment voorstaat, door dat regelmatig te doen kun je een trend in kaart brengen en nagaan hoe je gewicht en lengte zich in de loop der tijd ontwikkelen. Dat is vooral interessant wanneer je begint te groeien, net als op het moment dat je lichaam daarmee stopt. Je kunt je BMI uitrekenen voordat je de groeispurt krijgt, vervolgens je BMI uitrekenen tijdens de groeispurt en uiteindelijk je BMI berekenen wanneer je de uiteindelijke lengte bereikt hebt. Vanaf dat moment is het aan de hand van je index van belang om een gezond gewicht bij je lengte te behouden.

Hier je BMI berekenen

Je kunt hier op Berekenen.nl je BMI berekenen, aan de hand van een aantal eenvoudige gegevens. Vul je geslacht in, eventueel als je minderjarig bent je leeftijd, je gewicht en je lengte. Het is aan de hand van deze onderdelen mogelijk je BMI te ontvangen. Houd er rekening mee dat het gaat om een indicatie. 

Nieuws over Wat is mijn BMI?

Hoger BMI kan te maken hebben met longpuffers

Onderzoekers kijken kritisch naar het gebruik van longpuffers en een hoger BMI. Er is een opvallende correlatie gevonden tussen de beiden. Volgens de onderzoekers gaat het vooral om vrouwen die er gebruik van maken, mannen zouden er minder last van hebben.

» Lees het volledige bericht
Vaker eten kan helpen de BMI te verlagen

Het is een opvallend advies uit een artikel van onderzoekers in de Journal of the Academy of Nutrition en Dietetics. Door meer te eten is het mogelijk om de BMI te verlagen.

» Lees het volledige bericht
Ondergewicht minstens zo gevaarlijk als overgewicht

Kent u uw BMI, de score die wat zegt over de verhouding tussen uw gewicht en uw lengte? Het is van belang om op een gezond gewicht te blijven.

» Lees het volledige bericht
Jongeren zijn graag fit, ouderen blijven graag gezond

We gaan steeds gezonder eten, al hebben jongeren en ouderen daar zo hun eigen redenen voor. Jongeren doen het vooral om fit te worden, terwijl ouderen vanaf 55 jaar graag gezond en scherp wensen te blijven.

» Lees het volledige bericht
Nederland laat kleinste percentage obese jongens in West-Europa zien

Uit recent onderzoek gepubliceerd en gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation blijkt dat Nederland het best scoort op het gebied van obesitas onder jongens, in heel West-Europa. Uit onderzoek tussen 1980 en 2013 blijkt dat de toename van het aantal jongens met ernstig overgewicht in Nederland kleiner is dan in veel andere landen om ons heen

» Lees het volledige bericht
Zorg voor ochtendlicht en profiteer van een lager BMI

Wil je je BMI berekenen, om na te gaan hoe dit zich ontwikkelt? Uit onderzoek blijkt dat het verstandig is om je bloot te stellen aan zoveel mogelijk zonlicht, aangezien dat helpt om je BMI af te laten lenen. Dat stellen althans wetenschappers van de Northwestern University Feinberg School of Medicine. Zij deden onderzoek naar mensen die hun blootstelling aan zonlicht al vroeg krijgen, of daar juist later op de dag van kunnen genieten. Des te eerder op de dag we onszelf blootstellen aan daglicht, des te lager ons BMI is.

» Lees het volledige bericht
Ondergewicht minstens zo gevaarlijk als overgewicht

Kent u uw BMI, de score die wat zegt over de verhouding tussen uw gewicht en uw lengte? Het is van belang om op een gezond gewicht te blijven. We kennen over het algemeen de gevaren van een te hoog BMI, maar het blijkt dat ondergewicht nog veel gevaarlijker voor ons is. Dit blijkt uit het risico op overlijden, dat bij ondergewicht hoger ligt dan bij overgewicht.

» Lees het volledige bericht