BMI BEREKENEN MAN
Jouw BMI als man berekenen? Het geeft een indicatie van de gezondheid van jouw gewicht. BMI staat voor Body Mass Index en meet daarmee de mate van vet, in relatie tot jouw lengte en leeftijd als man of vrouw.
Je kunt het BMI berekenen voor mannen, net als voor vrouwen en voor kinderen. In alle gevallen krijg je daar een score van, met een waarde die aangeeft hoe gezond jouw gewicht is. Het is met name bij waarden lager dan 18,5 en hoger dan 35 belangrijk om contact op te nemen met een huisarts. Er is dan sprake van ernstig ondergewicht of ernstig overgewicht, waardoor het verstandig is om daar met een professional naar te (laten) kijken.
Een gezond BMI voor mannen
Je kunt het BMI berekenen voor mannen, net als voor vrouwen en voor kinderen. In alle gevallen krijg je daar een score van, met een waarde die aangeeft hoe gezond jouw gewicht is. Het is met name bij waarden lager dan 18,5 en hoger dan 35 belangrijk om contact op te nemen met een huisarts. Er is dan sprake van ernstig ondergewicht of ernstig overgewicht, waardoor het verstandig is om daar met een professional naar te (laten) kijken.
Ook als er geen sprake is van een ernstige situatie kan de BMI aangeven dat je onder- of overgewicht hebt. Het is dan niet noodzakelijk om contact op te nemen met een specialist, maar het is wel verstandig om op jouw voeding en beweging te letten. Die twee elementen bieden je namelijk de mogelijkheid om iets aan de gezondheid van jouw gewicht te doen.
Blijkt uit de berekening van jouw BMI als man dat je te zwaar bent? Het is verstandig om meer te gaan sporten en gezonder of minder te eten. Probeer te variëren binnen de Schijf van Vijf, zodat je voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is aan de andere kant belangrijk om niet te veel ongezonde producten te eten en drinken. Pas bijvoorbeeld op met frisdrank, net als met zoete snacks. In die producten zitten veel suikers (koolhydraten), terwijl ze aan de andere kant weinig goede voedingsstoffen te bieden hebben. In combinatie met te weinig beweging leidt tot vaak tot overgewicht, waardoor jouw BMI als man te hoog zal uitvallen.
Is er andersom sprake van ondergewicht? In veel gevallen heeft dat helaas ook met voeding te maken. Het is opnieuw belangrijk om goed gevarieerd te eten, in voldoende grote porties. Probeer voldoende koolhydraten, vetten en eiwitten binnen te krijgen. Kies voor producten met veel van deze voedingsstoffen, bij voorkeur in combinatie met belangrijke vitaminen en mineralen. Op die manier kun je jouw BMI gaandeweg verbeteren, om op de gezonde score uit te komen. Je zal merken dat je daardoor ook beter in je vel komt te zitten.
Hoe kan ik mijn BMI als man berekenen?
Wil je jouw BMI als man berekenen? Of je nu gespierd bent of juist wat zwaarder, om te berekenen of je een gezonde BMI hebt gebruik je een ingewikkelde formule. Tenminste, er gaat een ingewikkelde formule schuil achter de berekening waarmee wij het zo makkelijk mogelijk voor je maken. Wij zorgen ervoor dat je met een paar simpele gegevens kunt berekenen of jij een gezond gewicht hebt.
Hoe je jouw BMI als man kunt berekenen? Dat kan met deze gegevens:
-
Vul jouw gewicht in kg in
-
Vul jouw lengte in
-
Geef aan hoe oud je bent
Met die drie gegevens kunnen wij de berekening voor je maken. Je weet binnen een minuut wat jouw BMI is en of je daarmee een gezond gewicht hebt. Is dat niet het geval? Probeer gezonder te eten en voldoende te bewegen. Op die manier werk je gaandeweg aan een beter BMI.
Zoals aangegeven gaat er een ingewikkelde formule schuil achter de BMI van een man berekenen. De formule ziet er als volgt uit:
Gewicht in kilogram / (lengte in meters x lengte in meters)
Met deze formule deel je jouw gewicht in kilogram door het kwadraat van jouw lengte in meters. Samen zorgen de verschillende gegevens ervoor dat je de berekening kunt maken, aan de hand waarvan je inzicht krijgt in jouw BMI.
Rekenvoorbeelden
-
Stel dat je 55 kilo weegt en 1,65 meter lang bent. Jouw BMI als man kun je dan als volgt berekenen: 55 / (1,65 x 1,65) = 20,2. Je hebt in dat geval een zowel voor mannen als voor vrouwen gezonde BMI, waardoor er niets is om je zorgen over te maken.
-
Weeg je daarentegen 101 kilo en ben je 1,72 meter lang? Dan ziet de berekening van jouw BMI als man er als volgt uit: 101 / (1,72 x 1,72) = 34,1. Je hebt een zeer ongezonde BMI, waardoor het verstandig is om snel in actie te komen.
-
Weeg je 72 kilo en ben je 1,69 meter lang? Dan is jouw BMI 72 / (1,69 x 1,69) = 25,2. Er is sprake van overgewicht, maar dat is nog niet schokkend. Het is wel verstandig om daar iets aan te doen, zodat je op een meer gezonde waarde uit kunt komen.
Aan de verschillende rekenvoorbeelden kun je zien dat met een paar eenvoudige gegevens te berekenen valt wat jouw BMI is. Dat je de formule zelf misschien ingewikkeld vindt is geen probleem, omdat we daar een handige tool voor hebben ontwikkeld. Bovendien houd je op die manier eenvoudig rekening met het verschil tussen mannen en vrouwen, omdat zij bij andere waarden een gezonde BMI hebben.
Wat is de BMI?
BMI staat voor Body Mass Index en is daarmee een maatstaf voor jouw gewicht. Het helpt je in te schatten of je een gezond gewicht hebt, of er sprake is van ondergewicht of dat je misschien te maken hebt met overgewicht. De index houdt rekening met jouw geslacht, leeftijd, lengte en gewicht. Naarmate je ouder bent mag jouw gewicht wat hoger zijn, waardoor daarmee rekening wordt gehouden in de berekening. Dat deden we niet in de rekenvoorbeelden hierboven om het eenvoudig te houden, maar we doen dat natuurlijk wel in de tool die je kunt gebruiken.
BMI voor mannen:
Je hebt een te laag gewicht, er is sprake van ondergewicht. Je weegt te weinig in relatie tot jouw leeftijd, lengte en geslacht. Het is belangrijk om met een gezond voedingspatroon te proberen aan te komen.
Je hebt een normaal gewicht, in relatie tot jouw leeftijd, lengte en geslacht. Je hoeft geen specifieke actie te ondernemen. Wel is het verstandig om de ontwikkeling van jouw gewicht regelmatig in de gaten te houden.
Je hebt een te hoog gewicht, er is sprake van overgewicht. Je weegt te veel in relatie tot jouw leeftijd, lengte en geslacht. Het is belangrijk om een gezond voedingspatroon te kiezen en voldoende te bewegen, zodat je kunt afvallen.
Je hebt een te hoog gewicht, er is sprake van obesitas. Je weegt veel te veel in relatie tot jouw leeftijd, lengte en geslacht. Het is heel belangrijk om een gezond voedingspatroon te kiezen en meer te bewegen, zodat je flink kunt afvallen.
Je hebt een veel te hoog gewicht, er is sprake van extreme obesitas. Je weegt extreem veel te veel in relatie tot jouw leeftijd, lengte en geslacht. Het is heel belangrijk om meteen in actie te komen en contact op te nemen met de huisarts of een andere professional.
Het is verstandig om regelmatig jouw BMI als man te berekenen, ook als je flink gespierd bent of het idee hebt dat je op een gezond gewicht zit. Dat kan het geval zijn, maar het is altijd goed om dit regelmatig te controleren. Voorkom op die manier dat jouw score ongemerkt achteruit of juist vooruit gaat. Je kunt op die manier alsnog te maken krijgen met ondergewicht of overgewicht, bijvoorbeeld als je de laatste tijd anders bent gaan eten of (veel) meer of minder beweegt.
Gespierd of niet: nadeel van de formule
Zit er ook een nadeel aan het berekenen van jouw BMI als man? Ja, de formule kan helaas geen rekening houden met jouw specifieke situatie. Dat betekent in de praktijk dat je bijvoorbeeld geen goed BMI kunt berekenen als je erg gespierd bent. Spieren zijn zwaarder dan vet, waardoor jouw gewicht geen goede afspiegeling geeft van de mate van vet in jouw lichaam. Een hoog gewicht door spieren leidt tot een hoger BMI, terwijl dat niet slecht hoeft te zijn.
In andere gevallen kan het zijn dat jouw genetische aanleg ertoe leidt dat jouw lichaam de neiging heeft om water vast te houden. Ook dit heeft grote invloed op je gewicht, maar wordt niet meegenomen in de formule en in de berekening. Het kan leiden tot een hoger gewicht, terwijl dat niet hoeft te komen door schadelijke vetten. Met name bij (extreem) overgewicht is het verstandig om uit te zoeken waar dat vandaan komt. Dit kun je het best doen met de huisarts of een professional, zodat hij of zij met je mee kan kijken.
Houd er bovendien rekening mee dat een gezonde BMI niet automatisch leidt tot een gezond lichaam. Het kan zijn dat jouw gewicht goed past bij je leeftijd, lengte en geslacht, maar dat je lichaam toch niet helemaal gezond is. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van overtollig vet op vervelende plaatsen in het lichaam. Het gaat dan vooral om de organen, waar vet zich soms op kan hopen. Dit is een schadelijke plaats, waardoor er zelfs zonder overgewicht toch sprake kan zijn van een ongezonde situatie.
Het is belangrijk om regelmatig jouw BMI als man te berekenen, zodat je een goede indicatie krijgt van de gezondheid van jouw gewicht. Houd er aan de andere kant rekening mee dat dit soms niet alles zegt. Raadpleeg meerdere bronnen, zorg voor een gezond voedingspatroon en probeer voldoende te bewegen. Bij twijfel is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Hij of zij kan een meer nauwkeurige meting bij je doen. Ontdek daarmee of er sprake is van eventueel onder- of overgewicht, zodat je daarop actie kunt ondernemen en er iets aan kunt doen.
Gezond gewicht: gezonde voeding
Wil je zorgen voor een gezond gewicht, bijvoorbeeld omdat je jouw BMI als man hebt berekend en je gewicht aanleiding geeft tot zorgen? Je kunt daar op een paar manieren voor zorgen, bijvoorbeeld met gezonde voeding. Binnen jouw voedingspatroon is het belangrijk om voor deze drie zaken te zorgen.
Gezonde voeding:
Koolhydraten zitten vaak in de verdomhoek, maar zijn heel belangrijk binnen een gezond dieet. Ze vormen een belangrijke bron van energie, en gelden daarmee als brandstof voor het lichaam. De koolhydraten zijn suikers, die je lichaam makkelijk om kan zetten om in actie te komen.
Het is belangrijk om op te passen met producten met veel koolhydraten, die verder weinig goede voedingsstoffen bevatten. Volkoren pasta bevat bijvoorbeeld veel koolhydraten, maar is dankzij de andere voedingsstoffen een stuk gezonder dan een chocoladereep met dezelfde hoeveelheid energie.
Ook vetten zijn niet bepaald populair binnen veel diëten. Toch kunnen we niet zonder, omdat het lichaam de vetten voor een aantal belangrijke functies nodig heeft. Let goed op het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten, zodat je zoveel mogelijk van de gezonde variant binnen zal krijgen.
Jouw lichaam gebruikt vetten om energie op te wekken, zolang er geen sprake is van te intensieve inspanning. Ga je regelmatig wandelen? Dan heb je daarmee de mogelijkheid om een te veel aan vet te verbranden.
Eiwitten gebruikt het lichaam om spieren op te bouwen en aan kracht te winnen. Het is een van de belangrijkste rollen van deze stof, die bestaat uit allerlei aminozuren. Ook die hebben hun eigen functie, waardoor het belangrijk is om er voldoende van te eten.
Wil je meer gespierd worden en in de gaten houden hoe jouw BMI verandert? Dan is het een goed idee om meer eiwitten toe te voegen aan het dieet dat je gebruikt.
Kies zoveel mogelijk voeding op basis van de Schijf van Vijf, omdat je er daarmee voor zorgt dat je de koolhydraten, vetten en eiwitten in voldoende mate binnen zal krijgen. Bovendien voorkomt het aan de andere kant dat je te veel ongezonde producten eet.
Tip: heb je vaak trek en pak je dan een snack? Breid jouw ontbijt of lunch uit, of verdeel de voeding over meerdere eetmomenten per dag. Je komt dan minder snel in de verleiding om een ongezonde snack te pakken.
Het is verstandig om regelmatig jouw BMI als man te berekenen, gewoon met onze handige tool. Houd op die manier bij of jouw gewicht gezond is en of je op de goede weg bent als dat helaas nog niet zo blijkt te zijn.