Wil jij weten wat de WOZ waarde is van een bepaalde woning. Je kunt het eenvoudig opzoeken via onderstaande tool. Zodra je de postcode en huisnummer hebt ingevuld krijg je van alle bekende jaren de WOZ waardes te zien. lees meer
Wanneer gemeenten de WOZ waarde berekenen gaan ze uit van onder andere de waarde van vergelijkbare woningen in de buurt, die onlangs zijn verkocht. Ze proberen op die manier de markt in te schatten en via een eenvoudige vergelijking tot een inschatting van uw woningwaarde te komen. De kans is echter groot dat de schatting niet volledig zal komen. Je kunt niet zomaar zelf de WOZ waarde berekenen, maar je kunt wel inzage vragen in het taxatierapport dat zij maken en hier bezwaar tegen maken. Je zorgt er op die manier voor dat je tot een meer eerlijke berekening van je WOZ waarde kunt komen.
De gemeente peilt ieder jaar op 1 januari de waarde van je huis. Je krijgt daarover in het voorjaar bericht. Wil je de WOZ waarde controleren of zelf berekenen? Dat kun je gratis doen met onze tool, zodat je van jouw huis weet wat het waard is. De WOZ waarde kan lager zijn dan die waarde. Dat komt veel voor bij woningen in aanbouw, net als in perioden waarin de vraag naar huizen groter is dan het aanbod.
Bezwaar maken tegen de WOZ waarde
Je kunt bezwaar maken tegen de WOZ waarde die de gemeente jouw huis geeft. Een hoge waarde leidt namelijk tot hogere (gemeentelijke) belastingen. Als je bezwaar maakt is het belangrijk om bewijs aan te voeren, bijvoorbeeld op basis van de waarde van andere huizen uit de buurt. Dit bezwaar dient binnen zes weken na ontvangst van de WOZ waarde te zijn ingediend bij jouw gemeente.
Gratis berekenen: direct inzicht
Je kunt gratis de WOZ waarde van je huis berekenen. Op die manier heb je direct inzicht in de waarde die de gemeente hanteert. Je kunt dat doen voor je eigen huis, net als voor een ander huis. Vergelijk op die manier de waarde van jouw huis met dat van de buren of met huizen in een andere straat.
Doormiddel van een taxatie bepalen de gemeenten de waarde van onroerende zaken. Dit wordt ook wel de WOZ-waarde genoemd. De gemeente gebruikt het bedrag dat de woning op 1 januari van het voorgaande jaar had moeten opleveren. Dat noemen ze de waardepeildatum.
We weten allemaal dat de prijzen van huizen op dit moment door het dak schieten. De afgelopen dagen was het ook in het nieuw dat sommige huizen met meer dan €200 per dag stijgen in waarde, maar is een verhoogde WOZ-waarde ook goed? Heeft het voordelen? Dat lees je hier.
Iedere starter heeft het wel gemerkt of heeft er nu nog last van. De huizenprijzen zijn al jaren aan het stijgen, maar waarom is dat het geval? Dat lees je hier.
Veel jongeren zijn op dit moment aan het kijken om samen te gaan wonen en misschien ook wel om een woning te kopen. Er zijn wel wat veranderingen die je wel moet weten voordat je een huis koopt. Wij zetten ze even voor je op een rijtje.
Stel, je hebt vlak voor de coronacrisis een huis gekocht. Deze financier je door middel van een hypotheek met een looptijd van dertig jaar. Doordat de coronacrisis vele facetten van de economie beïnvloed, is er een kans dat de maandlasten op dit moment wat zwaarder uitvallen.