Berekenen.nl
Geplaatst op 25 oktober

Waarom zijn de huizenprijzen zo hoog?

Iedere starter heeft het wel gemerkt of heeft er nu nog last van. De huizenprijzen zijn al jaren aan het stijgen, maar waarom is dat het geval? Dat lees je hier.

Stijgende huizenprijzen

Het is natuurlijk heel erg fijn voor de verkopers, maar het heeft ook nadelen. De grens is dan ook voor veel mensen die een huis zoeken bereikt. We kunnen dan ook wel rustig aan zeggen dat huizen onbetaalbaar aan het worden zijn. Helemaal voor de starters in Nederland. Starters kunnen gewoon niet zulke hoge hypotheken krijgen wat vervolgens weer resulteert in het niet kunnen aanschaffen van een woonplek. Dat zie je ook terug bij de WOZ-waarde van de huizen in Nederland.

Te weinig nieuwe woningen

Eén van de grootste redenen van het stijgen van de huizenprijzen is het te kort aan woningen. Er is een te groot verschil in vraag en aanbad. Er is simpelweg een tekort aan beschikbare woningen. Dit tekort is namelijk ontstaan door het verminderen van de woningbouw. Dit is gekomen door de economische crisis die we in 2008 hebben gehad. Na en tijdens deze crisis zijn er heel erg veel bouwbedrijven failliet gegaan waardoor de woningbouw stil viel. Doordat veel bedrijven failliet gingen moesten de bouwvakkers ander werk zoeken. Dit resulteerde dan ook dat het aantal bouwvakkers tussen 2008 en 2016 gehalveerd is.

Lage hypotheekrenten

Naast de grote vraag van woningen, speelt de lage hypotheekrente ook een hele belangrijke rol bij het stijgen van de huizenprijzen. De hypotheekrente staat dan ook op dit moment heel erg laag.. De coronacrisis heeft namelijk niet zoveel invloed hierop gehad. Een huis kopen is dan ook op dit moment heel erg aantrekkelijk ondanks dat de prijzen zo hoog zijn. Dit is bij het huren van een woning niet het geval. De huurprijzen stijgen elke maand steeds meer, de verhuurders spelen namelijk ook in op het woningentekort in Nederland. Zoals we hierboven ook al aangaven is het voor starters heel erg moeilijk om een hoge hypotheek te krijgen. Voor de mensen die al een huis hebben is dat natuurlijk veel makkelijker. Daarom zie je ook dat steeds meer mensen er voor kiezen om te gaan verhuizen naar een groter huis. Ze kunnen het huidige huis verkopen voor meer en vervolgens kunnen ze een hogere hypotheek afsluiten tegen een enorm lage hypotheekrente.

Overbieden van de vraagprijs

Wanneer de huizenprijzen heel erg hard stijgen, moet je er soms alles aan doen om toch de woning te kunnen kopen. Eén van de dingen die je dan misschien moet doen is het overbieden van de prijs. Je ziet de laatste maanden dan ook dat steeds meer mensen hiervoor kiezen. Eigenlijk kiezen ze hier niet voor, het moet gewoon anders maak je namelijk helemaal geen kans meer. Ongeveer 50% van de kopers moet dan ook overbieden om überhaupt kans te maken. Je moet dan nog maar hopen dat je de hoogste bieder bent.

Huizenprijzen in de toekomst

We snappen dan ook wel dat heel erg veel starters zich zorgen maken over de toekomst of ze überhaupt ooit wel een huis kunnen kopen. Als we op dit moment kijken naar de markt lijkt er een afvlakking te komen. Er komt namelijk een moment dat helemaal niemand meer een woning kan betalen en dan stort de markt in.