Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.8 / 10 (23)

Tweede hypotheek berekenen

Een hypotheek heb je meestal als je een koopwoning bezit. Soms is het verstandig of noodzakelijk om een tweede hypotheek op de woning te nemen. Dit om bijvoorbeeld een verbouwing te financieren. Wil jij weten wat jouw maximale tweede hypotheek mag zijn? En wil je weten wat dit voor jouw maandelijkse lasten betekent? Berekenen.nl legt het graag aan je uit. lees meer

Andere bezoekers berekenden ook:

Tweede hypotheek berekenen

wat is een tweede hypotheek?

Een tweede hypotheek wordt meestal afgesloten om een verbouwing of renovatie te bekostigen. Het is een hypotheek bovenop je oorspronkelijke hypotheek. De tweede hypotheek kan alleen afgesloten worden als er sprake is van overwaarde op je huis en wanneer het inkomen het toelaat. Een tweede hypotheek kan bij dezelfde hypotheekverstrekker als de eerste afgesloten worden, maar dit mag ook bij een andere partij zijn. Je kunt de hypotheekrente van een tweede hypotheek aftrekken als je het geld gebruikt voor je hoofdverblijf of verbeteringen aan je woning, maar ook als je de hypotheek binnen 30 jaar kunt aflossen. In overige gevallen is de rente niet aftrekbaar.  

Hoe bereken je een tweede hypotheek?

Wil je je woning verbouwen en hier een tweede hypotheek voor afsluiten? Dan zijn er een aantal ‘zaken’ die je jezelf moet afvragen. Is er bijvoorbeeld sprake van overwaarde? Laat je inkomen een tweede hypotheek toe? En welke vorm van hypotheek zou je willen en kunnen nemen?


Om te bepalen of er sprake is van overwaarde, moet je de verkoopwaarde van je huis vast laten stellen door een taxateur. Als de verkoopwaarde hoger ligt dan je hypotheek is er sprake van overwaarde. Ook je inkomen is dus belangrijk. Wat verdien jij jaarlijks en kun je extra maandlasten dragen? Dat kun je vast laten stellen door een hypotheekverstrekker. Je kunt als woningeigenaar kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Als je aflost, betekent dit dat je schulden steeds lager worden. Ook je maandelijkse lasten zullen geleidelijk dalen. In het geval van een annuïteiten hypotheek betaal je maandelijks een bedrag dat gelijk blijft. In het begin van de aflossing betaal je voornamelijk rente. Naar mate de looptijd van een annuïteiten hypotheek vordert, betaal je meer aflossing en minder rente.

In geval van een lineaire hypotheek betaal je elke maand een gelijk bedrag aan aflossing, maar het rentebedrag neemt elke maand af. Je maandbedrag wisselt dus. Welke tweede hypotheek voor jouw het handigste is, hangt af van verschillende zaken. Vraag een professional om advies. Een voorbeeld berekening kun je hier maken. 

Nieuws over Tweede hypotheek

Hoe bereken je wat beleggen jou kan opleveren?

Beleggen wordt steeds populairder in Nederland. Steeds meer mensen zien het als een manier om hun geld te laten groeien op de lange termijn, vooral nu de spaarrentes historisch laag blijven. Maar hoe weet je eigenlijk wat beleggen jou kan opleveren?

» Lees het volledige bericht
Hoeveel kost een verbouwing?

Heb je een klushuis op het oog en ben je benieuwd hoeveel je kunt lenen voor je hypotheek?

» Lees het volledige bericht
Tips en voorwaarden studenten met een basisbeurs

De basisbeurs is een vorm van studiefinanciering die beschikbaar is voor studenten in Nederland.

» Lees het volledige bericht
Producten in guldens anno nu

Ontdek wat producten nu kosten in guldens! Ga terug in de tijd en vergelijk de prijzen van vandaag met die van het gulden-tijdperk in Nederland.

» Lees het volledige bericht
Wat is nu het verschil tussen BMI en BMR?

Ontdek het verschil tussen BMI en BMR en begrijp beter hoe deze metingen je gezondheid beïnvloeden.

» Lees het volledige bericht
Een huis kopen in 2023

Het kopen van een huis is een belangrijke stap in veel mensen hun leven. Het is één van de belangrijkste investeringen wat een mens doet in hun leven en een beslissing die goed doordacht moet worden. Echter, het kopen van een huis kan een complex en soms overweldigend proces zijn. In deze blog bespreken we uitgebreid het traject van het kopen van een huis en bieden we waardevolle tips en inzichten om het kopen van een huis soepeler en succesvoller te laten verlopen.

» Lees het volledige bericht
Meer woningen beschikbaar en prijzen zijn weer aantrekkelijk

In het begin van dit nieuwe jaar hebben makelaars een optimistischere perspectief voor potentiële woningkopers opgemerkt. Vooral wat betreft de beschikbaarheid van woningen: er is een grotere keuze. Bovendien zijn de huizenprijzen licht gedaald. Desalniettemin blijven de hogere hypotheekrentes een uitdaging, en het gebrek aan nieuwbouw blijft een aanhoudend probleem.

» Lees het volledige bericht
Ga je verbouwen? Neem een tweede hypotheek

Je hebt een prachtig huis gevonden, maar er moet nog flink wat aan gebeuren. Omdat je wilt verduurzamen, je gezin wilt uitbreiden of omdat het simpelweg meer waarde zou toevoegen aan de woning. Met deze tips weet je precies waar je rekening mee moet houden wanneer je een tweede hypotheek wilt gaan afsluiten.

» Lees het volledige bericht
Verplichte taxatie voor huiseigenaren

Volgens een nieuw Europees voorschrift zijn huiseigenaren vanaf juni 2021 verplicht om hun huis te laten taxeren als ze een wijziging willen aanbrengen aan hun hypotheek. Dus bij elke echtscheiding, verbouwing of hypotheekaanpassing moet de taxateur komen opdraven. Dat betekent waarschijnlijk extra kosten voor huiseigenaren.

» Lees het volledige bericht
Verkoop biologische producten blijft achter

Het afgelopen jaar deden supermarkten goede zaken. Ze verkochten bij elkaar voor meer dan 40 miljard euro. En toen de coronacrisis uitbrak, zagen supermarkten hun omzet nog verder stijgen. De verkoop van biologische producten blijft echter achter. Wat kan de biologische sector doen om de verkopen een boost te geven?

» Lees het volledige bericht
Meer spaargeld vereist bij aankoop huis

Sinds de coronacrisis hanteren banken strengere eisen bij het verstrekken van hypotheken. Ze eisen dat je meer spaargeld op je rekening hebt staan als je een huis gaat kopen. Wat betekent dat voor jou?

» Lees het volledige bericht
Corona veroorzaakt renovatiewoede

Veel mensen in Nederland zijn dit jaar meer in en rond het huis gebleven. Ze hebben hun dure vakantie vanwege de coronacrisis uitgesteld en hebben daardoor wat extra geld en tijd om hun huis te renoveren. Vandaar dat klusbedrijven en hypotheekverstrekkers het druk hebben. Is dit het moment om je huis eens flink te pimpen?

» Lees het volledige bericht
Meer mensen op huizenjacht

Veel bedrijven hebben het de afgelopen maanden economisch zwaar gehad. Een vliegtuigmaatschappij als KLM krijgt een steun van miljarden euro’s om het hoofd boven water te houden. Ook andere bedrijven kunnen alleen overleven dankzij hulpregelingen die de regering in het leven heeft geroepen. Bovendien lijkt de financiële toekomst onzeker. Ondanks dat alles gaat het goed op de huizenmarkt. Nog meer mensen zijn in deze coronatijd op jacht gegaan naar hun droomhuis.

» Lees het volledige bericht
Rondkomen tijdens corona

Gisteren heeft de minister president bekend gemaakt dat de maatregelen omtrent de coronacrisis zijn verlengd tot en met 28 april. Welke gevolgen heeft dit voor jouw portemonnee? Check onze blog!

» Lees het volledige bericht
Rekenfout klimaatplan hogere kosten huiseigenaren

Kosten woning vergroenen vallen 40 tot 50% hoger uit. Berekenen het snel op berekenen.nl

» Lees het volledige bericht
Fiscale bijtelling omhoog: 1 op 3 verkochte auto’s is een Tesla

De fiscale bijtelling gaat in 2020 omhoog. Tenminste, voor elektrische auto’s tot 50.000 euro. Het lage bijtellingstarief van 4% wordt verhoogd naar 8%. Dat is nog altijd een stuk lager dan de 22% voor alle andere auto’s, maar een verdubbeling ten opzichte van 2019.

» Lees het volledige bericht
170 directeuren in Utrecht met een uitkering: nog veel werkloosheid

De UWV-uitkering is er vooral voor werknemers aan de onderkant van de markt, toch? Dat blijkt niet het geval, omdat ook een groot aantal directeuren in bijvoorbeeld Utrecht zonder werk thuiszit.

» Lees het volledige bericht
Belastingdienst soms zelf de weg kwijt met aanslagen

De Belastingdienst en andere instanties hebben zelf ook niet altijd het overzicht over alle toeslagen die er uitgekeerd dienen te worden. Dat stelt de Nationale Ombudsman.

» Lees het volledige bericht