Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9 / 10 (20)

Overdrachtsbelasting berekenen

Om de overdrachtsbelasting voor te berekenen moet je weten voor welke type onroerende zaken je wilt kopen. Elke onroerende zaak heeft een ander percentage overdrachtsbelasting. lees meer

Let op, ben je tussen de 18 en 35 jaar. Kies dan voor Eigen woning - Leeftijd < 35 jaar. Je valt dan in een uitzonderingspositie.

Overdrachtsbelasting berekenen

Wil je de overdrachtsbelasting berekenen in 2024? Je betaalt dan belasting wanneer je een onroerende zaak koopt of verkoopt. Het gaat dan meestal om een woning, al betaal je ook overdrachtsbelasting wanneer je bijvoorbeeld een bedrijfspand verkoopt. De overdrachtsbelasting op woningen is de laatste jaren flink verlaagd, onder andere om ervoor te zorgen dat de woningmarkt de kans kreeg om zich te herstellen. In sommige gevallen kun je een vrijstelling van de overdrachtsbelasting krijgen. Betaal je bijvoorbeeld ook omzetbelasting of breng je een pand in een onderneming in? Het is in die gevallen de moeite waard om na te gaan of je een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting kunt ontvangen.

Hoogte van de overdrachtsbelasting

Je kunt de hoogte van de overdrachtsbelasting berekenen aan de hand van de waarde van een onroerende zaak en het percentage belasting dat je dient te betalen. Vanaf 2016 tot aan 2024 bedraagt de overdrachtsbelasting standaard 2%. Vanaf 2024 zijn starters onder de 35 jaar uitgezonderd voor de overdrachtsbelasting tot aan een bedrag van 440.000,-. Wil je de overdrachtsbelasting voor een woning berekenen? Je mag dan vanaf 35 jaar rekenen met het 2% tarief. Verkoop je bijvoorbeeld een woning van €200.000? Dan dient de koper daar (bij kosten koper, k.k.) een bedrag van €4.000 aan overdrachtsbelasting over te betalen.

Op bedrijfspanden en panden die worden gekocht als belegging of tweede woning wordt vanaf 2024 het tarief van 10,4% van toepassing. Hoeveel je precies dient te betalen, kun je uitrekenen via bovenstaande rekentool. 

Overdrachtsbelasting berekenen

Online overdrachtsbelasting berekenen

Je kunt online de overdrachtsbelasting berekenen, aan de hand van de waarde van de onroerende zaak. Wil je een woning kopen op basis van kosten koper? Je bent als koper dan verantwoordelijk voor de overdrachtsbelasting, dit leidt tot bijkomende kosten. Houd hier onder andere rekening mee wanneer je de Nationale Hypotheek Garantie wilt gebruiken of wanneer je benieuwd bent naar de maximale hypotheek in relatie tot de eigen middelen die je dient in te zetten. Je kunt online de overdrachtsbelasting berekenen, zodat je weet wat het je aan belasting kost om een woning of pand over te nemen.

Nieuws over Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting: wat is het en hoeveel kost het?

Een koopwoning kost meer dan alleen de aankoopprijs. Dit komt door de kosten koper, wat extra kosten zijn voor de bestaande woning. Zij zorgen ervoor dat je hypotheek hoger wordt dan het bedrag waarvoor je koopt. Iets om te onthouden! Onderdeel van deze extra kosten is de overdrachtsbelasting: de belasting die je betaalt als je een woning koopt. Wat is dit eigenlijk en hoeveel kost het je?

» Lees het volledige bericht
Moet ik als starter overdrachtsbelasting betalen?

Veel mensen haten het, maar het moet: belasting betalen. Maakt niet uit wat je doet, koop je een huis? Ook dan moet je betalen, maar hoe zit het met de overdrachtsbelasting? Je leest het hier.

» Lees het volledige bericht
Alles wat je moet weten over overdrachtsbelasting

Wanneer je aan het kijken bent om je eerste huis te kopen heb je er vast wel eens iets over gelezen, overdrachtsbelasting. Maar wat is dat eigenlijk en wat moet je er allemaal over weten? Dat lees je hier.

» Lees het volledige bericht
Moet ik als starter overdrachtsbelasting betalen?

Veel mensen hebben er een hekel aan maar het moet, belasting betalen. Het maakt dan ook niet uit wat je doet koop je een huis? Ook dan moet je betalen, maar hoe zit het met overdrachtsbelasting? Dat lees je hier.

» Lees het volledige bericht
Onduidelijkheid over overdrachtsbelasting bij transformatie van een woning

De overdrachtsbelasting werd een aantal jaar geleden verlaagd van 6 procent naar 2 procent. Daarmee is het fiscaal een stuk voordeliger geworden om een bestaand huis te kopen. De overdrachtsbelasting behoort tot de ‘kosten koper’, waardoor het vaak de koper is die deze kosten betaalt.

» Lees het volledige bericht