Geplaatst op 20 december
Alles wat je moet weten over overdrachtsbelasting
Wanneer je aan het kijken bent om je eerste huis te kopen heb je er vast wel eens iets over gelezen, overdrachtsbelasting. Maar wat is dat eigenlijk en wat moet je er allemaal over weten? Dat lees je hier.
Wat is overdrachtsbelasting?
Je hebt het er vast wel eens van gehoord, maar wat is overdrachtsbelasting eigenlijk? In Nederland is het zo, je betaalt in Nederland overdrachtsbelasting bij aankoop van een bestaande woning. Let op, deze belasting is dus niet van toepassing wanneer je een nieuwbouw woning aan het bouwen bent. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat de overdrachtsbelasting onderdeel is van de kosten koper.
Hoeveel overdrachtsbelasting moet ik betalen?
Eigenlijk is het heel erg simpel. Iedereen die een bestaande woning wilt of gaat kopen betaald 2% overdrachtsbelasting over de aankoopwaarde van het huis. Dit tarief geld als je zelf in het huis gaat wonen. Hierbij horen ook de tuin, garage en schuur die op de grond van de woning staat. Ben je niet van plan om zelf in de woning te gaan wonen, maar wil je de woning juist gaan verhuren? Dan betaal je 8% overdrachtsbelasting. Het is dus niet zo dat je als belegger ook 2% overdrachtsbelasting betaald, let hier dus goed op. Vind je het ingewikkeld om uit te rekenen hoeveel overdrachtsbelasting je moet betalen? Wij hebben daar speciaal een tool voor ontwikkeld waar jij heel erg eenvoudig kan berekenen hoeveel overdrachtsbelasting jij moet betalen. Bereken hier hoeveel overdrachtsbelasting je moet betalen.
Nieuwe regel voor starters
Ben jij een starter en ben je helemaal in de war of jij nu wel of niet overdrachtsbelasting moet betalen. Wij helpen je daarom ook verder. Vanaf 2021 hoeven mensen van 18 tot en met 34 jaar geen overdrachtsbelasting te betalen bij aankoop van een bestaande woning. Wanneer je samen met een andere starter gaat samen wonen die wel ouder is dan 35 jaar, moet de oudere starter wel overdrachtsbelasting betalen. Ook is er weer een trucje voor overdrachtsbelasting. Die gaat als volgt. Voor de starters die net een huis hebben gekocht kan het handig zijn om de overdracht van de woning te verplaatsen naar 2021. Dit kan je dan ook behoorlijk schelen in de portemonnee.
Hoe moet ik de overdrachtsbelasting betalen
Ben jij geen starter en moet je toch overdrachtsbelasting betalen? Dan is het wel fijn om te weten hoe je het moet betalen. De koper van de woning betaalt de overdrachtsbelasting. De notaris regelt de aangifte en maakt ook de overdrachtsbelasting voer naar de Belastingdienst. Het is wel belangrijk om te weten dan je de overdrachtsbelasting niet kan aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. Veel mensen vergeten dit, maar dat kan dus niet. Probeer hier dan ook geen fouten in te maken want dat kan je natuurlijk duur komen te staan. Vaak kan je dit ook wel bespreken met je eventuele boekhouder of accountant. Deze mensen weten dat namelijk ook wel. Wanneer je de overdrachtsbelasting hebt afgehandeld kan je gaan genieten van je nieuwe woning.