Geplaatst op 29 oktober
Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
Doormiddel van een taxatie bepalen de gemeenten de waarde van onroerende zaken. Dit wordt ook wel de WOZ-waarde genoemd. De gemeente gebruikt het bedrag dat de woning op 1 januari van het voorgaande jaar had moeten opleveren. Dat noemen ze de waardepeildatum.
WOZ Taxatie
De taxateur onderzoekt onder meer gegevens over de grond en het gebouw. Hij bezoekt één of meerdere vergelijkbare vastgoed panden die rond de taxatie datum zijn verkocht. Of die willekeurig uitgekozen zijn.De taxateur hoeft niet bij elk pand langs te gaan. Ten opzichte van het computermodel bepaalt de gemeente de waarde van andere vastgoed panden. De gemeente onderzoekt verschillen in bijvoorbeeld de ligging en vierkante meters van het vastgoed pand. De gemeente houdt bijvoorbeeld geen rekening met een hypotheek of erfpacht.
Voor bedrijfsruimten hanteert de gemeente andere beoordelingsmethoden, bijvoorbeeld op basis van huur- of verbouwingswaarde.
Vraag een WOZ taxatierapport aan bij de gemeente
Jij kunt een taxatierapport van jouw woning of bedrijfspand opvragen bij de gemeente. Gemeenten sturen ook vaak een beoordelingsrapport als bijlage bij de WOZ-beschikking.In het taxatierapport staan de woningen vermeld die de gemeente heeft gebruikt om de WOZ-waarde vast te stellen. In dit geval onderzoekt de gemeente de waarde van de woning op 1 januari van het voorgaande jaar. Dit wordt een waardepeildatum genoemd.