Bij kopen van een woning wil je graag weten hoeveel je maandlasten zijn. Je moet tenslotte naast de rente ook de hypotheek van de woning aflossen. Met onderstaande berekening krijg je onafhankelijk antwoord op de vraag hoeveel je maandlasten zullen zijn op basis van de door jouw ingevulde gegevens. Je kunt zo vaak berekenen als je wilt. lees meer
maandlasten hypotheek berekenen
Wanneer je een nieuw huis gaat kopen, wil je natuurlijk graag berekenen wat dit je maandelijks gaat kosten. Hoeveel geld je per maand kwijt bent aan de hypotheek kan je bij ons online uitrekenen met een handige rekentool die de maandlasten voor je berekent. Zo weet je zeker dat je het huis kunt betalen en je onbezorgd kunt genieten van wat het leven je brengt.
Wat zijn maandlasten?
Elke maand betaal je maandlasten. De hoogte hiervan verschilt per hypotheek. Deze maandlasten bestaan uit de hypotheekrente en meestal ook uit de maandelijkse aflossing waarmee je de hypotheeklening terugbetaalt. Het kan zijn dat je soms ook inleg of premie voor een spaar- of beleggingsrekening of –verzekering moet betalen. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je de lening aan het eind van de looptijd van de hypotheek terug en bestaan je maandlasten alleen uit hypotheekrente.
Hoogte maandlasten
De hoogte van het maandelijks bedrag dat je moet betalen, wordt bepaalt door de hypotheekvorm die je neemt. Daarbij wordt aan de hand van de volgende 3 onderdelen de hypotheek maandlasten bepaald:
1 De hypotheekrente
2 De aflossing
3 Eventuele verzekeringspremies
________________________________________
1 De hypotheekrente
Het maandbedrag is grotendeels afhankelijk van de hoogte van het hypotheekbedrag. Je betaalt nu eenmaal meer rente bij een hogere hypotheek. Het rentebedrag is daarnaast ook nog eens afhankelijk van de rentepercentage die je afsluit. Sluit je bijvoorbeeld een variabele hypotheekrente af, dan profiteer je hiervan als de rentes laag zijn, maar als de rentes stijgen dan betaal je uiteraard ook weer meer. Kies je ervoor om de rente voor een periode vast te zetten? Hoe langer je de hypotheekrente wilt vastzetten, hoe hoger de rente is die je betaalt.
2 Aflossen
De maandlasten bestaan in ieder geval voor een deel uit de aflossing. Neem je voor het eerst een hypotheek, dan moet je tegenwoordig kiezen tussen een lineaire- of een annuïteitenhypotheek en moet je dus gelijk beginnen met aflossen en los je het bedrag gedurende de looptijd van de hypotheek af.
Maandlasten bij lineaire hypotheek
Neem je een lineaire hypotheek dan bestaan je maandlasten uit de hypotheekrente en de aflossing. Dit laatste wordt berekend door het hypotheekbedrag te delen door het aantal aflossingen. Over het hypotheekbedrag dat nog niet is afgelost betaal je dan hypotheekrente. Dit laatste bedrag wordt dus iedere maand iets kleiner. Doordat je steeds minder rente gaat betalen, wordt de belastingteruggave ook minder. Je mag bij deze hypotheekvorm ook gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.
Maandlasten bij annuïteiten hypotheek
Wil je dat je maandlasten tijdens de gehele duur van de hypotheek gelijk blijven (afgezien van rentewijzigingen), dan moet je de annuïteitenhypotheek afsluiten. Het bedrag blijft hetzelfde, maar de opbouw van de maandlasten wijzigen wel. Je betaalt in het begin veel rente en lost weinig af. Aan het einde van de looptijd betaal je weinig rente en los je veel af. De netto maandlasten stijgen wel
3 Verzekeringspremies
Bij het aangaan van een hypotheek wil de hypotheekverstrekker in de meeste gevallen dat je een overlijdensrisicoverzekering, een woonlastenverzekering en werkloosheidsverzekering afsluit. De premies die je daarmee betaalt bouwen een vermogen op waarmee je de hypotheek (deels) kunt aflossen als je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt.
Netto en bruto kosten
De bruto kosten, dus het bedrag zonder de teruggave van de Belastingdienst, is datgene dat je de hypotheekverstrekker maandelijks betaalt. In sommige gevallen kan je gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek waarmee je van de Belastingdienst een deel van het geld terug krijgt over de betaalde hypotheekrente. Het jaarlijkse voordeel hiervan wordt teruggerekend naar het voordeel dat je maandelijks hebt. De netto kosten is het bruto bedrag min het maandelijkse belastingvoordeel.
Zelf de hypotheek maandlasten berekenen
Zelf een berekening van de hypotheek maandlasten maken kan heel eenvoudig door te klikken op bovenstaande button. Niet alleen kan je de maandlasten berekenen, maar kan je ook nagaan welke kosten een annuïteit met zich mee zal brengen. Zelf eerst een berekening maken zorgt ervoor dat je weet wat er allemaal mogelijk is en je geen aanvragen doet die niet in je financiële plaatje passen.
Nederlanders houden er van om leuke dingen te doen in het weekend of op vakantie. Bijna alles kost geld, daarom zijn wij altijd opzoek naar iets waar we geld op kunnen besparen. Zo kunnen wij in het weekend en in de vakantie wat meer geld uitgeven aan de leuke dingen.
December is voor veel mensen een dure maand. Des te meer een reden om in januari eens goed te kijken of je nog ergens kan besparen. Wanneer je aan besparen denkt kom je al snel bij je maandlasten. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet hoe jij kan besparen op de maandlasten in 2022. Je leest het hier.
Je hypotheek is waarschijnlijk een van de hoogste vasten lasten die je hebt. Het is dan ook wel mooi meegenomen om hier een paar euro op te besparen, we blijven namelijk ook Nederlanders en die houden ervan om te besparen, maar hoe doe je dat precies? Dat lees je hier.
Nederlanders houden er van om iets leuks te doen tijdens hun weekend of vakantie. De meeste dingen kosten dan ook redelijk wat geld. Daarom zijn wij altijd op zoek naar iets waar we geld mee kunnen besparen.
Je wilt je huis in zijn totaliteit aflossen of wat extra aflossen op je hypotheek? In dit artikel lees je alles wat je moet weten. Elke situatie vraagt om zijn eigen aanpak en wat voor de een gunstig kan uitpakken, kan voor de ander juist een risico met zich meebrengen.