Wil jij berekenen wat het gemiddelde cijfer is? Berekenen.nl legt uit waar je op moet letten en geeft je een simpel voorbeeld van hoe jij het gemiddelde cijfer kunt berekenen. Uiteraard kan je de gegevens ook via onze berekeningstool invullen zodat wij de het gewogen gemiddelde voor jou berekenen. Makkelijk toch? lees meer
Gemiddelde cijfer berekenen
Wat is het enkelvoudig gemiddelde?
Het enkelvoudig gemiddelde is het gemiddelde van een reeks cijfers die allemaal even zwaar meetellen. Dat noemen we het enkelvoudig gemiddelde. Om het enkelvoudige gemiddelde te berekenen, tel je alle cijfers bij elkaar op en deel je het vervolgens door het aantal getallen.
GEMIDDELDE CIJFER BEREKENEN
Als je het gemiddelde van een reeks cijfers wilt uitrekenen begin je met alle cijfers bij elkaar op te tellen. Vervolgens deel je dat door het aantal cijfers. Bijvoorbeeld:
4, 3, 8, 5, 3 en 10. Hoe bereken ik het gemiddelde cijfer?
Je telt eerst alle cijfers bij elkaar op. Dat doe je als volgt: 4 + 3 + 8 + 5 + 3 + 10 = 33. Vervolgens deel je 33 door 6 omdat er 6 getallen zijn.
33 : 6 = 5,5. Het gemiddelde cijfer is dus 5,5.
gemiddelde cijfer berekenen Excel
Er zijn natuurlijk ook andere manieren om het gemiddelde van een reeks getallen uit te rekenen. Een van de meest bekende manier is dan ook het gebruik maken van het softwareprogramma Excel. We weten namelijk allemaal wel dat Excel hét programma is voor wanneer er gerekend moet worden. Je kan Excel dan bijvoorbeeld ook gebruiken om het gemiddelde van je cijfers te berekenen, maar ook zeker om de gemiddelde temperatuur op een bepaalde dag over een langere periode. In Excel zijn er verschillende manieren om het gemiddelde te berekenen. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van de functie GEMIDDELDE. Deze functie geeft de middelste waarde van een groep getallen aan. Wanneer je het gewogen gemiddelde wil berekenen is het verstandig om een andere functie te gebruiken. Je kan dan het beste de functies SOMPRODUCT en SOM gebruiken.
gemiddelde cijfer berekenen examen
Voordat we beginnen met het uitrekenen of je geslaagd bent of niet is het belangrijk om te weten dat je het cijfer per vak moet uitrekenen. Er is namelijk niet één cijfer voor je hele eindexamen. Waarschijnlijk weet je dan ook wel dat het eindcijfer wat op je diploma komt te staan uit twee delen bestaat. Je hebt namelijk het examencijfer, dat is het cijfer wat je haalt voor de schoolexamens en het eindcijfer wat je haalt tijdens het maken van de centrale examens. Je kan er dan ook vanuit gaan dat beide cijfers ongeveer voor 50% meetellen. Daarom zeggen de docenten altijd dat je goed moet leren, ook voor de reparties. Die kunnen je namelijk nog net over de streep trekken om je te laten slagen. Hou er wel rekening mee dat de normering van de centraal examens een stuk complexer is. Dat heeft dan ook alles te maken omdat je na het maken van het examen niet weet hoeveel punten je hebt gehaald en je weet ook nog niet welke normering voor dat examen zal gaan gelden. Je kan wel kijken naar de normering van voorgaande examen. Dat kan je dan ook zeker een goed beeld geven, maar het blijft altijd onzeker totdat je het telefoontje hebt gehad met de uitslag. Dan weet je namelijk pas zeker wat je gehaald hebt.
Definitieve examencijfer berekenen
Je hebt net je eindexamens gemaakt en je wil graag weten wat je definitieve examencijfer is. Je kan er dan voor kiezen om onze rekentool in te zetten, maar je kan er ook voorkiezen om het zelf uit te rekenen. Dan kan je het beste gebruik maken van de volgende formule:
Wanneer je je gemiddelde hebt uitgerekend is het belangrijk dat je rekening gaat houden met het afronden. Stel dat je eindigt met een 7,3 op Nederlands komt er uiteindelijk een 7 op je cijferlijst te staan.
In oktober 2023 werden nieuwe loonafspraken uitgevoerd met een gemiddelde stijging van 8,2 procent. Deze stijging in de looncijfers is een positief teken voor werknemers in Nederland. De salaristrends laten zien dat er vernieuwingen plaatsvinden in de arbeidsmarkt, wat resulteert in hogere loonafspraken. Dit is goed nieuws voor werknemers die streven naar een betere beloning en financiële stabiliteit.