Berekenen.nl
Geplaatst op 18 februari

Stappenplan om te berekenen hoeveel geld je voor een verbouwing nodig hebt

Je bent van plan om aan een verbouwing te beginnen, maar je wil eerst duidelijk voor ogen hebben hoeveel geld je echt nodig hebt. Dan ben je bij dit artikel aan het goede adres! Gebruik deze vijf stappen voor het bepalen van jouw benodigde verbouwingsbudget.

Stap 1: Bereken hoeveel geld je maximaal kunt lenen

Voordat je aan de slag gaat met het berekenen van de verbouwingskosten, kan het nuttig
zijn om eerst te berekenen hoeveel geld je maximaal kunt lenen. (Tenminste als je geen
eigen geld hebt om dit te doen). Wat overigens niet betekent dat je dit hele bedrag moet
gaan lenen, maar het zorgt er wel voor dat je precies weet of jouw plan mogelijk is.

Geld lenen voor een verbouwing kan namelijk een goede optie zijn, vooral als je op deze
manier de waarde van de woning (of van een ander soort gebouw) kunt verhogen. Houd bij het bepalen van het bedrag rekening met (eventueel) eigen geld, de afbetaling die je per maand kunt missen, de termijn waarbinnen je de lening wil aflossen en uiteraard de rente.

Stap 2: Bereken hoeveel geld je minimaal nodig hebt voor de verbouwing

De tweede stap is uitrekenen hoeveel geld je minimaal nodig hebt voor de verbouwing, waarbij je start met de klussen die echt gedaan moeten worden en dus de hoogste prioriteit hebben. Begin dus met bijvoorbeeld de aanleg van een meterkast, het betegelen van de badkamer muren of een nieuw dak. Maak een lijstje van alle punten die noodzakelijk zijn en maak tevens een schatting van de minimale kosten voor ieder punt.

Probeer dit zo realistisch mogelijk te doen, bijvoorbeeld door het aanvragen van offertes. Het maakt namelijk niet uit of je een verbouwing zelf betaalt of je kiest voor geld lenen, het is bij het regelen van een verbouwing essentieel om het financiële plaatje vooraf zo goed mogelijk op papier te zetten.

Stap 3: Keuzes maken

Je kunt naast de minimale kosten, eventueel ook de bedragen noteren voor luxere opties. Denk aan de kosten voor het dichten van het dak met of zonder dakkapel, of die voor het leggen van een tegelvloer met of zonder vloerverwarming. Nadat je alles hebt genoteerd, is het veel makkelijker om de juiste keuzes te maken. Het zorgt er ook voor dat je achteraf niet allerlei dingen zal moeten schrappen.

Stap 4: Bepaal wat voor jou belangrijk is

Hierna is het tijd om te bedenken welke dingen voor jou het belangrijkste zijn. Voor de één is dit een schuifpui, terwijl de ander liever meer geld overhoudt voor de inrichting. Indien je gaat verbouwen met het doel om geld te verdienen, dan liggen de prioriteiten waarschijnlijk ook weer totaal anders.

Stap 5: Houd rekening met extra kosten

Zeker voor zoiets als een verbouwing, is het verstandig om altijd te rekenen op extra onverwachte kosten. Ongeacht hoe precies je alles van tevoren uitrekent. Mocht het naderhand namelijk allemaal meevallen, dan is dit alleen maar mooi meegenomen. Houd ook rekening met eventuele afsluitkosten voor het lenen van geld en het feit dat geld lenen altijd geld kost. Hoewel dit iets is wat we allemaal weten, kan het geen kwaad om jezelf hier alsnog eventjes aan te herinneren.