Geplaatst op 21 januari
De toeslagenaffaire wat is er aan de hand?
Het kan niet zijn dat je er niet van gehoord hebt de afgelopen tijd, een groot drama is gaande voor veel ouders. De toeslagaffaire, hoe is het gekomen en wat zijn de consequenties je leest het in onze blog.
De toeslagenaffaire
In de toeslagenaffaire werden naar schatting 26.000 ouders in Nederland slachtoffer van onterechte fraudeverdenking met de kinderopvangtoeslag. Dit is niet het enige, er zijn ook ouders bij die slachtoffer zijn geworden van harde fraudeaanpak door de Belastingdienst, van 2013 tot zeker 2019. Een echte schande wat nooit zo mogen gebeuren. De slachtoffers komen niet alleen in financiële problemen maar ook mentaal kan dit grote impact hebben.
Worden de mensen gecompenseerd?
Er is een groep van duizenden ouders die slachtoffer werden van strenge regeling waarbij een kleine fout kon leiden tot het volledig terugbetalen van de kinderopvangtoeslag. Dit stond namelijk zo in de wet en werd bevestigd door een uitspraak van de Raad van State. In 2019 kwam de Raad van State terug op deze uitspraak. Hierna werd besloten het teruggevorderde bedrag terug te geven aan de ouders, en mogelijk per geval ook een schadevergoeding. Het gaat hierbij om ongeveer 8.000 ouders.
Niet alleen een kinderopslag
In eerste instantie was de toeslagenaffaire specifiek naar de problematiek rondom de kinderopvangtoeslag. Later bleek dit ook mogelijk voor huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget te gelden. Ook bij de inkomensbelasting bleek er sprake te zijn van het bestempelen als fraudeur op basis van profilering en vermoedens. Onder de codenaam “project 1043” kregen tienduizenden burgers te maken met hard fraudeaanpak.
Kabinet gevallen
Zoals je waarschijnlijk wel al gehoord en gezien hebt is het kabinet Rutte-III afgetreden vanwege de Toeslagenaffaire. Maar welke gevolgen heeft dit met betrekking op de aankomende verkiezingen die 17 maart gaan plaatsvinden en het corona virus hoe gaat dat verder? Het klinkt misschien gek maar eigenlijk veranderd er weinig tot niks. Normaal gesproken schrijft het kabinet na een val nieuwe verkiezingen uit, maar die staan al op de planning voor 17 maart. Ook voor de aanpak van de coronacrisis maakt het weinig uit. Ook na 17 maart zou het kabinet druk bezig zijn met het stoppen van het coronavirus. Ook horen daar de maatregelen bij die dan nog hoogswaarschijnlijk nog actief zijn. Uiteindelijk maakt het geen verschil nu het kabinet gevallen is.
Wat voor invloed heeft dit op de aankomende verkiezingen?
Veel mensen dat deze affaire weinig invloed zal hebben op de verkiezingen. Er zijn mensen die het aanbieden van het ontslag onnodig vinden, andere zullen het juist respecteren. Ook blijven Rutte, Hoekstra, Kaag en Seegers gewoon lijsstrijkkers voor hun partij. Anders dan bij de oppositiepartij PvdA waar Lodewijk Asscher is opgestopt en zich ook terugtrekt uit de verkiezingen. Als je op social media kijkt zijn er veel mensen die vinden dat ook Rutte, Hoekstra, Kaag en Seegers zich compleet moeten terugtrekken van de verkiezingen. Rutte heeft wel al aangegeven dat mensen gewoon op 17 maart op hem kunnen stemmen. Het volk bepaald zei Rutte op de persconferentie.