Alcoholpromillage berekenen? Online, aan de hand van een paar eenvoudige gegevens. Zodat je precies weet of je nog mag rijden. Of hoeveel je mag drinken, voordat je aan de wettelijke grens komt.
Tip: zeker zijn dat je nog mag rijden en veilig de weg op kunt? Het is beter om helemaal niet te drinken. En wil je toch eerst jouw alcoholpromillage berekenen? Zorg er dan voor dat je ruim binnen de norm blijft, om niet in de problemen te komen.
Het berekenen van jouw alcoholpromillage vraagt om een paar belangrijke gegevens. Bovendien zijn verschillende factoren van invloed op het werkelijke promillage. Iets dat bovendien per persoon kan verschillen. Wij geven je een richtlijn, op basis van een aantal gemiddelde gegevens. Het laat goed zien wat je kunt verwachten, maar is natuurlijk geen vervanging voor een daadwerkelijke alcoholtest. Bijvoorbeeld door de politie, op het moment dat die je staande houdt voor een controle.
Benieuwd welke factoren er belangrijk zijn als je jouw alcoholpromillage wilt berekenen? We zetten ze voor je op een rij:
Belangrijk is je lichaamsgewicht, in relatie tot het vochtpercentage. Iemand met meer gewicht en een grotere hoeveelheid vocht in het lichaam kan normaal gesproken meer drinken, om tot hetzelfde alcoholpromillage te komen.
Er is sprake van een kwadratische verhouding tussen het lichaamsgewicht en de afbraaksnelheid van alcohol. Bovendien is het met meer gewicht aannemelijk dat je meer vocht in je lichaam hebt. Dat betekent dat de alcohol in een relatief mindere mate aanwezig is.
Let op: mannen en vrouwen hebben een andere lichaamsbouw en -samenstelling. Vrouwen hebben meer vetweefsel, waardoor ze minder vocht in hun lichaam hebben. Mannen kunnen daardoor gemiddeld genomen beter tegen alcohol.
Let op: ben je zwaarder, door extra vetweefsel? Dat zal in de meeste gevallen betekenen dat je minder vocht in je lichaam hebt. Ondanks het hogere gewicht bestaat de kans dat je sneller tot een hoger alcoholpromillage komt en je daar minder goed tegen kunt.
Zou je alcohol drinken op een lege maag? De alcohol komt meteen in de darmwand terecht, waardoor het direct wordt opgenomen door je lichaam. Dat betekent dat de effecten hiervan sneller op zullen treden, dan wanneer je eerst voldoende gegeten hebt.
Let op: het is niet waar dat de alcohol minder effect heeft als je gegeten hebt of eet tijdens het drinken. Wel zal het iets langer duren voordat je er wat van merkt, omdat je lichaam ook bezig is met de verwerking van de voeding.
Het is belangrijk om op te passen met alcohol als je gebruik maakt van medicijnen. In een aantal gevallen zit alcohol de werking daarvan in de weg. Lees de bijsluiter goed door, om dergelijke situaties te voorkomen.
Ieder lichaam heeft een bepaalde capaciteit om alcohol af te breken. Dat gebeurt in de lever, waardoor de grootte daarvan belangrijk is voor de snelheid waarmee dit gebeurt.
Op het moment dat je meer glazen met alcohol drinkt zal het percentage (promillage) in je bloed stijgen. Het betekent in de praktijk dat de lever meer werk krijgt, om de alcohol af te breken. Naarmate dat langzamer gaat dan dat je aan de andere kant blijft drinken zal je merken dat het meer effect op je krijgt.
Je kunt aan de hand van de afbraaksnelheid door de lever uitrekenen wat je kunt drinken zonder de effecten te gaan merken. Gemiddeld genomen moet je als man bijvoorbeeld 80 tot 85 kilogram wegen om in een uur tijd een glas bier af te kunnen breken. Besluit je binnen dat uur een extra glas te nemen? Dan zal de lever daar een uur extra mee bezig zijn. En weeg je maar 60 kilogram? Dan heeft je lichaam 2 uur nodig om de alcohol af te breken. Op die manier zouden twee glazen al 4 uur tijd kosten.
Wil je jouw alcoholpromillage berekenen? Daarvoor maak je gebruik van een formule en een aantal belangrijke gegevens:
Uit die elementen kun je de volgende formule opbouwen:
• Alcohol promillage = [# * 10 g – a* t] / ( kg * f)
Zit de werkweek erop en sluit je even aan bij de vrijdagmiddagborrel? Het is een bekend moment, waarop veel mensen graag hun alcoholpromillage berekenen. Bijvoorbeeld om er zeker van te zijn dat ze daarna nog met de auto naar huis mogen rijden.
Je begint om 16:30 uur met borrelen en besluit om 19:00 uur dat het tijd is om naar huis te gaan. Dat betekent dat je 2,5 uur met je collega’s bent, en daarin natuurlijk een paar drankjes drinkt. Hoe reken je dan uit of je nog geen te hoog alcoholpromillage hebt, bijvoorbeeld als je ieder half uur een glas bier neemt? En hoe zit dat met je collega, die duidelijk minder weegt en er na 3 glazen mee ophoudt? We zetten het voor je op een rij:
Het laat goed zien dat je als man veel sneller alcohol kunt afbreken. Dat is gunstig, omdat je promillage op die manier niet te snel zal oplopen. Maar, mag je nog rijden op basis van het biertje per half uur? Het leidt na 2,5 uur borrelen tot de volgende berekening:
Zou je op deze manier het alcoholpromillage berekenen? Dan hebben zowel de man als de vrouw te veel gedronken. Het is na 2,5 uur op deze manier borrelen niet toegestaan om nog met de auto de weg op te gaan. Zelfs niet voor de vrouw, die maar de helft drinkt van wat de man neemt. Dat komt door haar veel lagere afbraaksnelheid, waardoor ze er langer last van blijft houden.
Wil je aan de andere kant berekenen hoeveel je kunt drinken om niet op een te hoog alcoholpromillage uit te komen? Uitgaande van dezelfde gegevens kun je bijvoorbeeld berekenen dat een man van 67 kilogram in een periode van 2 uur ongeveer 3,2 glazen mag drinken. Op die manier blijft hij binnen het toegestane alcoholpromillage.
Ben je een vrouw van bijvoorbeeld 80 kilogram? Dan is het in een periode van 2 uur toegestaan om maximaal 3,5 glazen te drinken. Een man van 80 kilogram zou met 4,1 glazen iets meer kunnen drinken. Het laat zien dat mannen wat sneller afbreken dan vrouwen, maar dat je in de beide gevallen goed moet oppassen om niet op een te hoog alcoholpromillage uit te komen.
We hebben je al eerder aangegeven dat het verstandig is om helemaal niet te drinken als je nog moet rijden. En wil je toch graag de weg op, waarbij je er zeker van wilt zijn dat jouw berekende alcoholpromillage niet te hoog is? Ga uit van onze berekening en houd bovendien een veiligheidsmarge aan.
Dat voorkomt hoge boetes en bijvoorbeeld een rij-ontzegging, waar je mee te maken kunt krijgen. Rijden onder invloed wordt zwaar bestraft, waardoor jouw rijbewijs zelfs ingenomen kan worden.
De grens ligt op 0,5 ‰ voor ervaren bestuurders en op 0,2 ‰ voor beginnende bestuurders. Dat betekent dat je al na 1 glas bier te veel op kunt hebben, als je minder dan 5 jaar je rijbewijs hebt. Het laat zien dat je daar goed mee moet oppassen. En dat je er beter voor kunt kiezen om thuis alcohol te drinken, zonder dat je de weg op hoeft. Of gebruik kunt maken van het openbaar vervoer of een taxi.
Wil je online het alcoholpromillage berekenen, bijvoorbeeld om er zeker van te zijn dat je nog veilig de weg op kunt? Of bereken welke invloed de alcohol op je heeft en vergelijk dat met de gegevens van een andere man of vrouw. Met een ander gewicht, iets dat veel effect kan hebben op de afbraaksnelheid door de lever.
Wij helpen je aan de hand van een paar eenvoudige gegevens te berekenen welk alcoholpromillage je hebt opgebouwd. Om je aan te geven of je daar nog mee mag rijden. Ook al is het altijd belangrijk om er zelf rekening mee te houden dat je niet te veel onder invloed mag zijn van alcohol. Zodat je veilig de weg op kunt, omdat je alcoholpromillage niet te hoog is.
In Nederland is rijden onder invloed van alcohol één van de meest voorkomende oorzaken van verkeersongevallen.
» Lees het volledige berichtAlcohol is al eeuwenlang een integraal onderdeel van onze samenleving. Het is een drank die wordt geassocieerd met feesten, ontspanning en sociale interacties. Hoewel matig alcoholgebruik geen directe schade veroorzaakt, is het belangrijk om een kritische houding aan te nemen ten opzichte van deze populaire substantie. In deze blog wordt de waarheid van alcohol onder de loep genomen en veel feiten die over het hoofd worden gezien.
» Lees het volledige berichtOp diverse manieren kan het consumeren van alcohol zowel op korte als op de lange termijn schadelijke gevolgen hebben voor de hersenen van kinderen, jongeren en volwassenen. Is het mogelijk om deze schade te voorkomen? En als er schade is veroorzaakt, is het dan omkeerbaar? Bovendien, wat is de oorzaak van deze neurologische schade precies?
» Lees het volledige berichtAlcoholpromillage geeft de hoeveelheid alcohol per volume-eenheid in een alcoholische drank aan, of de alcoholconcentratie in het bloed van een persoon.
» Lees het volledige berichtOp verschillende manieren kan de politie onderzoeken of een bestuurder onder invloed is van alcohol. Een van die manieren is de blaastest en verre weg ook het meeste gebruikt. Het blaasapparaat geeft een letter als uitkomst. De verschillende uitkomsten kunnen verschillende gevolgen hebben. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder.
» Lees het volledige berichtWe weten allemaal wel dat alcohol een slechte invloed heeft op ons lichaam. Maar wat kan er allemaal gebeuren en wat zijn precies de risico’s bij welk alcoholpromillage? Je leest het hier in onze blog.
» Lees het volledige berichtHet alcoholpromillage geeft aan hoeveel alcohol in de drank zit. Doormiddel van handige tools kun je berekenen hoeveel alcohol je in je bloed hebt. Zo kan je precies berekenen of je bijvoorbeeld nog mag deelnemen aan het verkeer.
» Lees het volledige bericht