Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.7 / 10 (3)

Frequentie berekenen

Je wilt weten hoe vaak iets binnen een bepaalde tijd gebeurt? Dan wil je dus de frequentie berekenen. Misschien moet je de frequentie van iets berekenen voor je studie of voor je werk. Berekenen.nl wil het je graag makkelijk maken en legt uit hoe deze berekening werkt lees meer

Vul hier het werkelijke aantal van een bepaalde groep in. Bijvoorbeeld het aantal werkelozen in Nederland. 
Vul hier het totale aantal in. Bereken je het aantal werkelozen in Nederland? Vul dan de totale beroepsbevolking in. 
Andere bezoekers berekenden ook:

Frequentie berekenen

Wat is de frequentie in relatie tot statistiek?

Als je het hebt over de frequentie van iets, dan heb je het over het aantal keren dat iets voorkomt. Meestal wordt de frequentie berekend van iets binnen een bepaalde tijd. Wij berekenen de frequentie in statistiek. Dat wil zeggen dat we een relatieve frequentie gaan berekenen. Zo kun jij bijvoorbeeld een percentage van iets uitrekenen. Denk eens aan de werkeloosheid in Nederland. Hoe vaak komt het nu voor? En over welk percentage hebben we het dan? In de berekening geven we daar graag antwoord op.



 

Frequentie berekenen in de statistiek

Als je de frequentie in de statistiek wilt berekenen, wordt er gesproken over de relatieve frequentie. Zo kan je bijvoorbeeld het werkeloosheidspercentage berekenen. Allereerst wil je weten hoeveel werklozen er in Nederland zijn en wat de totale beroepsbevolking is. Het aantal werklozen is 500.000 en de totale beroepsbevolking is 7.000.000. Dit vullen wij in de volgende formule in: 

Relatieve frequentie = Werkelijk aantal (met bepaald kenmerk):Totale aantal (=Populatie)x100%.

(500.000 : 7.000.000)x 100% = 7,14%

Nog makkelijker is om de gegevens in onze rekentool in te vullen. Het juiste antwoord verschijnt dan direct op jouw beeldscherm.

Nieuws over Frequentie

Berekening van kansen: Waarschijnlijkheid bij dagelijkse beslissingen

Bij dagelijkse beslissingen is kansberekening meer dan alleen een abstract wiskundig concept. Het dient als een onschatbaar hulpmiddel om onzekerheden te navigeren. Of het nu gaat om financiële beslissingen, reiskeuzes of ontspanning, de principes van waarschijnlijkheid verbeteren ons vermogen om weloverwogen keuzes te maken.

» Lees het volledige bericht
Vriendschap onderhouden: hoe vaak moet je elkaar zien?

Om een vriendschap te onderhouden is het belangrijk om elkaar regelmatig te zien. Maar, hoe vaak moet je elkaar zien om hierin te slagen? Het AD vroeg het aan Joost Prinsen, die vertelt op basis van zijn levenservaring.

» Lees het volledige bericht