Fletcher index berekenen
Wanneer je te lang blootgesteld bent aan harde geluiden kunnen belangrijke onderdelen van je oor beschadigt zijn. Met de Fletcher index bereken je in welke mate je last hebt van gehoorverlies. lees meer
Wanneer je te lang blootgesteld bent aan harde geluiden kunnen belangrijke onderdelen van je oor beschadigt zijn. Met de Fletcher index bereken je in welke mate je last hebt van gehoorverlies. lees meer
Gehoorbeschadiging is iets dat steeds vaker voor komt. Er zijn veel verschillende oorzaken voor gehoorschade. Gehoorschade kan aangeboren zijn, het kan komen door ouderdom, een letsel of ziekte zoals hersenvliesontsteking. Daarnaast kan je gehoorschade ook oplopen door te lang blootgesteld zijn aan harde geluiden. Door harde knallen maar ook te harde muziek kunnen belangrijke onderdelen van je oor beschadigt raken. Een van de eerste symptomen van gehoorbeschadiging zijn oorsuizen. Dit kan verschillen van een licht gesuis in de oor als je je in een stille ruimte bevindt tot een harde piep die constant hoorbaar is. Een ander symptoom van gehoorschade is een verschillende beleving van geluid per frequentie. Zo kan de ene frequentie veel zachter klinken dan de ander of is het moeilijk te bepalen waar het geluid vandaan komt. Per frequentie kan een ander mate van gehoorverlies aanwezig zijn. In deze frequentie gebieden hoor je geluid minder hard en heb je moeite met intonatie.
Om de mate van gehoorbeschadiging te meten heeft de Amerikaanse natuurkundige Harvey Fletcher de Fletcher index bedacht. Het is een simpel rekensommetje waarbij je een gemiddeld gehoorverlies berekend. Wanneer je een gehoortest bij de audicien doet kan hij je resultaten in een grafiek aflezen. Dit heet een toonaudiogram. Hierin staat je gehoorverlies tegen de frequentie afgebeeld als een curve. Voor de Fletcher index neem je het gemiddelde van je gehoorverlies bij 1000 Hz, 2000 Hz en 4000 Hz. Het aantal dB gehoorverlies zegt wat over de mate gehoorbeschadiging. Tussen 0-30 dB heb je normaal tot licht gehoorverlies. Tot 60 dB matig gehoorverlies, tot 90 dB ernstig gehoorverlies en bij gehoorverlies van 90 dB of hoger ben je doof.
Stel dat je bij 4000 Hz 40 dB, bij 2000 Hz 35 dB en bij 1000 Hz 50 dB gehoor verlies hebt dan is je Fletcher index ( 40 + 35 + 50 ) / 3 = 42 dB, dit is matig gehoorverlies.
Het kan niet anders dat je er nog nooit van gehoord hebt. Ouders die zeggen dat je geluid zachter moet of dat je, je oortjes een keer uit moet doen anders loop je gehoorschade op. Hoe zit dat nou eigenlijk en hoe kan je berekenen als je gehoorschade hebt? Wij leggen je het uit in deze blog.
» Lees het volledige berichtGehoorverlies is een belangrijk thema voor zowel jongeren die naar veel festivals gaan als ouderen die daar vanwege ouderdom mee te maken krijgen. Toch zit het nog altijd in het verdomhoekje, omdat mensen er niet graag over praten.
» Lees het volledige bericht