Wegenbelasting berekenen
Wil je de wegenbelasting berekenen die je nu betaalt, of ben je benieuwd welke kosten een nieuwe auto met zich mee zal brengen? Je kunt dit eenvoudig online doen, aan de hand van een aantal gegevens. lees meer
Wil je de wegenbelasting berekenen die je nu betaalt, of ben je benieuwd welke kosten een nieuwe auto met zich mee zal brengen? Je kunt dit eenvoudig online doen, aan de hand van een aantal gegevens. lees meer
De wegenbelasting betalen we in Nederland voor voertuigen die we bezitten, waarmee we gebruik maken van de openbare weg. Wil je de wegenbelasting berekenen? Het is dan van belang om aan te geven om welk type voertuig het gaat en in welke provincie je woonachtig bent. Dit zijn twee van de factoren die van invloed zijn op de berekening van de hoogte van de wegenbelasting.
In Nederland geldt er een vrijstelling voor auto’s die 0 gram CO2 per kilometer uitstoten. Het gaat dan bijvoorbeeld om volledig elektrische auto’s, die geen verbrandingsmotor hebben. Er geldt een tarief van €0 voor deze auto’s, waarmee ze fiscaal gezien interessanter zijn dan veel andere auto’s. Voor hybride auto’s geldt dit niet meer, al geldt er in de meeste gevallen wel een half tarief voor deze auto’s.
De volgende twee vragen hebben betrekking op de auto die je rijdt en waarvoor je de wegenbelasting wilt berekenen. Het is van belang om aan te geven op welke brandstof de auto rijdt en wat de gewichtsklasse van de auto is. Diesel vormt de duurste categorie voor de wegenbelasting, benzine vormt een gemiddeld dure keuze en aardgas is het meest voordelig. Dat heeft te maken met de mate van vervuiling waarvan sprake is. De overheid berekent daarom hogere belasting voor auto’s die rijden op diesel. Vervolgens kun je de gewichtsklasse van het voertuig aangeven, omdat dit iets zegt over de letterlijke druk op de weg. Een grote en zware auto heeft meer effect op het wegdek dan een kleine en lichte auto. Vandaar dat we in Nederland hebben besloten om de wegenbelasting voor een zware auto hoger te maken dan voor een licht model. Door hier de gewichtsklasse aan te geven valt de hoogte van de belasting te berekenen.
De overheid stelt ieder jaar nieuwe regels en richtlijnen vast, om de tarieven voor de wegenbelasting te kunnen berekenen.
De tarieven voor de wegenbelasting in 2024 hangen sterk af van het type auto dat je rijdt. Op basis van de brandstof of aandrijving die je gebruikt. Waarbij volledig elektrische auto’s de meest voordelige keuze blijken.
We zetten de tarieven voor de wegenbelasting in 2024 voor je op een rij. Al kun je die ook eenvoudig online voor jouw auto berekenen:
Een elektrische auto is tot en met 2025 vrijgesteld van de wegenbelasting. In 2024 de autobelasting berekenen voor een elektrische auto? Dan is het resultaat standaard €0.
Sinds 2017 wordt het gewicht van de accu niet meer in mindering gebracht op het totale gewicht van de plug-in hybride. Tot en met 2024 betaal je 50 procent van de wegenbelasting. De helft van het tarief voor een gewone auto.
De wegenbelasting voor dieselauto’s gaat vanaf 2024 omhoog met 15 procent. Tenminste, voor alle auto’s zonder een fabrieksroetfilter. Een gemiddelde dieselpersonenauto van 1350 - 1450 kilogram wordt daardoor 225 euro per jaar duurder.
Tips wegenbelasting berekenen
Ga je de wegenbelasting berekenen? Dan komt hier een bedrag per kwartaal en per jaar uit, op basis van de gegevens die je hebt opgegeven. Houd er rekening mee dat de Belastingdienst de wegenbelasting vervolgens per maand af zal schrijven, wanneer je kiest voor een automatische betaling. De Belastingdienst deelt het bedrag door 3 maanden en rond dit af op hele euro's.Ook komen er volgend jaar veranderingen in de afgedragen belastingen als auto bestuurder. Zo komt er een einde aan de verlaging van de brandstofaccijns en gaan zowel de wegenbelasting als de bpm omhoog.
» Lees het volledige berichtVooral bekende vakantieroutes in Frankrijk, Spanje en Italië hebben onderweg tolwegen. Maar vaak werkt het overal net even anders. Tolwegen worden onderweg langs de weg aangekondigd. De borden "Péage", "Peaje" of "Portagem" geven aan dat er tol wordt geheven op deze wegen. Op sommige tolwegen moet je eerst een kaartje trekken en later pas betalen. Vergeet het niet! Bij het betalen moet je voorzichtig zijn met het kiezen van de juiste tolpoortjes, omdat alle landen verschillende tolpoortjes hebben voor verschillende betalingsmogelijkheden.
» Lees het volledige berichtVeel mensen in Nederland rijden tegenwoordig in een auto. Het is ook wel algemeen bekend dat een auto niet goedkoop is. Daarom is het altijd goed om te kijken hoe en waar je nou precies op kan besparen. Wij hebben een aantal dingen op een rijtje gezet waar veel mensen niet meteen aan denken als ze willen besparen.
» Lees het volledige berichtWegenbelasting of ook wel motorrijtuigenbelasting is een wettelijke vereiste als je een auto hebt. Met de belasting wordt het onderhoud van de wegen betaalt. Hier lees je hoe je erachter kunt komt wat je moet betalen voor jouw auto en hoe het systeem werkt. Voor de meeste autobezitters betaal je elk jaar een wegenbelasting of wanneer je een nieuwe auto koopt. Dit geldt ook voor andere voertuigen zoals bestelwagens en campers. Er zijn een paar gevallen waarbij autobezitters zijn vrijgesteld van betaling.
» Lees het volledige berichtDe overheid moedigt mensen aan om elektrisch te gaan rijden. Maar veel mensen zijn bang voor de kosten. Is het nu de tijd om over te stappen op elektrisch rijden?
» Lees het volledige berichtDe Volvo V60 plug-inhybride is een relatief goedkope tweedehands auto en daarmee een interessante koop voor particulieren. De auto rijdt 40 kilometer elektrisch, waardoor korte stukjes heel voordelig kunnen uitpakken.
» Lees het volledige berichtBij een politiecontrole in Veghel zijn diverse auto’s van de weg gehaald. In een aantal gevallen bleken die onverzekerd of werd er geen wegenbelasting betaald. Volgens de politie kan dat niet de bedoeling zijn.
» Lees het volledige berichtDe wegenbelasting is voor veel provincies een prettige bron van inkomsten. Ze verdienen hieraan tot 20% van hun inkomsten.
» Lees het volledige berichtDe wegenbelasting is samen met de BPM behoorlijk hoog in Nederland. Samen betalen we bijna evenveel als alle Duitsers in hun eigen land. Dat betekent dat de kosten voor het bezit en gebruik van een auto hier zo’n 5x hoger liggen dan bij onze oosterburen.
» Lees het volledige berichtDe wegenbelasting in 2017 ligt voor een aantal autobezitters wat hoger dan een jaar geleden. Dat heeft te maken met de manier waarop de overheid omgaat met elektrische auto’s. Hiervoor bestaan een aantal voordelen, waaronder in het verleden met betrekking tot de wegenbelasting.
» Lees het volledige berichtDe overheid gaat een goed jaar tegemoet wat betreft de wegenbelasting. Ten opzichte van 2015 heeft het CBS becijferd dat er komend jaar 58 miljoen euro meer binnen zal komen.
» Lees het volledige berichtBelgië wil er met tolheffing voor particulieren voor gaan zorgen dat naast de vrachtwagens ook andere auto’s mee gaan betalen aan veiligere en betere wegen in het land. Tenminste, dat is de boodschap van de overheid.
» Lees het volledige berichtHet kabinet verstuurde onlangs de nieuwe Autobrief, waarin het de plannen voor de komende periode uit de doeken deed. Uit de brief blijkt onder andere dat de wegenbelasting de komende tijd omlaag gaat, net als de BPM.
» Lees het volledige berichtDe wegenbelasting vraagt in 2015 in veel gevallen net iets meer van automobilisten, dan een jaar eerder. De vrijstellingen van 2014 blijven over het algemeen behouden, beschikbaar voor auto’s die maximaal 50 gram CO2 per kilometer uitstoten.
» Lees het volledige berichtDuitsland heeft het plan om tol te gaan heffen voor personenauto’s, nadat ook vrachtwagens die al dienen te betalen. De Europese transportcommissaris Violeta Bulc is het hier echter niet mee eens, zij is van mening dat Duitsland daarmee discrimineert.
» Lees het volledige berichtAutobelasting is iets van alle jaren en we betalen het overal. De manier waarop we het innen verschilt echter per land. In Nederland maken we gebruik van de wegenbelasting, die bezitters van een auto in Nederland betalen.
» Lees het volledige berichtWil je zelf de wegenbelasting berekenen, bijvoorbeeld om na te gaan wat een auto je eigenlijk kost, of waar je bij de eventuele aankoop van een nieuwe auto aan dient te denken? Indien je een oldtimer hebt is de kans groot dat de berekening van de wegenbelasting je aardig zal doen laten schrikken.
» Lees het volledige berichtHet aantal oldtimers dat wordt aangeboden bij de sloop is de laatste maanden opvallend groot. Daarnaast is ook de gemiddelde verkoopprijs van oude auto’s van 25 - 40 jaar enorm gedaald. Dit heeft te maken met een wetswijziging sinds 1 januari 2014, die bepaalt dat deze auto’s voortaan in aanmerking komen voor het reguliere tarief voor de wegenbelasting.
» Lees het volledige bericht