Berekenen.nl
Geplaatst op 19 december

Tolwegen in Europa, hoe werkt het?

Vooral bekende vakantieroutes in Frankrijk, Spanje en Italië hebben onderweg tolwegen. Maar vaak werkt het overal net even anders. Tolwegen worden onderweg langs de weg aangekondigd. De borden "Péage", "Peaje" of "Portagem" geven aan dat er tol wordt geheven op deze wegen.

Op sommige tolwegen moet je eerst een kaartje trekken en later pas betalen. Vergeet het niet! Bij het betalen moet je voorzichtig zijn met het kiezen van de juiste tolpoortjes, omdat alle landen  verschillende tolpoortjes hebben voor verschillende betalingsmogelijkheden.

Franse tolweg

De meeste bekende routes door Frankrijk gaan over tolwegen. Er zijn verschillende manieren om op de Franse wegen te betalen. Betalingsopties worden weergegeven boven de tolpoortjes. Je kunt bij bijna alle gates betalen met een Visa of Mastercard creditcard (let op, prepaid creditcards werken niet). Behalve bij de exclusieve poorten, die alleen voor Telepéage zijn. Daarboven staat simpelweg een oranje "T" of "Réservé" met eventueel een groene pijl. Deze poortjes zijn gereserveerd voor voertuigen met een tolbadge. Een elektronisch kastje dat de tol automatisch registreert. Je rijdt rustig door de poort en krijgt later de rekening. Wel zijn er inkoop- en bestelkosten bij het aanschaffen van een tolbadge. Zo'n kastje is onder andere verkrijgbaar bij de ANWB.

Wil je contant betalen? Blauwe borden met munten erop geven deze optie aan. Je kunt ook betalen met een bankpas met het Maestro-logo. Maar dit geldt alleen voor sommige routes.

Spaanse tolweg

Er zijn ook veel tolwegen in Spanje. Langs de gehele kustroute werden tolwegen aangelegd. De betaalwijze is hetzelfde als in Frankrijk. Boven de tolpoortjes wordt de beschikbare betalingsmogelijkheid weergegeven. Creditcards (Visa/Mastercard) zijn een goede optie. Je kunt bij de betaalpunten ook contant betalen. Als het Maestro-logo is gemarkeerd, is het ook mogelijk om met een Nederlandse bankpas te betalen. Maar niet alle tolpoortjes bieden het aan. Nieuw is de speciale tolkaart die werkt in Frankrijk, Spanje en Portugal. Handig als je vanuit Nederland via Frankrijk naar Spanje of Portugal reist. Met dit kastje kun je in alle drie de landen speciale betaalmethoden gebruiken. In Spanje zijn deze rijstroken gemarkeerd met een cirkel met een blauwe T. Het elektrische kastje controleert betalingsroutes en schrijft de kosten aan het einde van de maand af van jouw rekening. Dit kastje is ook te koop bij de ANWB.

Portugese tolweg

Tolwegen in Portugal werken iets anders. Op sommige wegen, zoals in Frankrijk en Spanje, kun je bij de tolpoort betalen met een contactkaart of creditcard. In andere gevallen is er echter een speciaal systeem. Je herkent deze tolstroken aan het woord "Portagem electronica" op het bord. Hier moet je elektronisch betalen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Je kunt tol berekenen, betalingsopties bekijken en misschien zelfs een kaartje kopen door naar portugaltolls.com te gaan. Rij je met een huurauto door Portugal, informeer dan bij het verhuurbedrijf of de auto een registratiesysteem heeft of dat je zelf een oplossing moet zoeken voor elektronische tolwegen.

Italiaanse tolweg

In Italië zijn tolwegen bijna onvermijdelijk. Bijna alle snelwegen hebben tol. Je kunt hier ook met creditcard betalen. Selecteer de poort met de tekst "Carte". Op bemande afdelingen kun je contant betalen en als je het Maestro-logo hebt op je bankpas, kun je met pin betalen. Helaas is deze laatste optie niet overal beschikbaar. Tot slot is er een VIA-kaart die je kunt kopen bij tankstations langs de weg. Dit is een soort prepaidkaart met een tegoed van 25 of 50 euro. Wachtrijen voor speciale poortjes op deze kaarten zijn vaak korter.

Als je naar Italië reist, onthoud dan ook door welke landen de route gaat. Voor zowel Oostenrijk als Zwitserland is een vignet verplicht. Deze zijn vooraf te koop via de ANWB. Maar je kunt ze ook aan de grens kopen. Plak het vignet op het raam in de linkerbovenhoek aan de binnenkant van je auto.

Duitse tolweg

Momenteel wordt er geen tol geheven op snelwegen in Duitsland. Die komt er wel aan, maar buurlanden zijn nog tegen de plannen. Het is afwachten of en wanneer er ook in Duitsland geld betaald moet worden om over de snelwegen te rijden.

Nederlandse tolweg?

Nederland heeft geen tolwegen. Er zijn twee tunnels waar je voor moet betalen om door heen te rijden. In Zeeland is dat aan de N62 Westerscheldetunnel. Je kunt hier met contant geld, pin, creditcard of t-tag betalen. Boven de tolpoorten staan ​​betaalmanieren aangegeven. Een andere toltunnel bevindt zich bij Dordrecht aan de N217, de Kiltunnel. Je kunt hier met contant geld, pinpas, creditcard of telefoonkaart betalen.

Online wegenbelasting berekenen

Iedereen die een auto heeft moet wegenbelasting betalen, ook wel bekend als motorrijtuigenbelasting. Wanneer je over tolwegen in het buitenland rijd, betaal je ook wegenbelasting. Wil jij weten hoeveel je moet betalen aan wegenbelasting? Berekenen.nl heeft een handige online tool gecreëerd, zodat je het zelf niet meer hoeft te doen. Met één druk op de knop kun jij online je wegenbelasting berekenen.