Aantal wanbetalers zorgverzekering sterk gedaald
De zorgverzekering leidt bij steeds minder mensen tot problemen. Dat lijkt overigens niet aan de lage(re) zorgpremie te liggen, want die gaat komend jaar weer omhoog. Het lijkt aan de andere kant eerder te liggen aan de afgenomen economische problemen. Dit heeft ervoor gezorgd dat inmiddels 10 procent minder mensen te maken heeft met betalingsproblemen voor de zorgverzekering. Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die geeft aan de andere kant wel aan dat de verschillen per regio en op basis van het inkomen groot blijven.
10 procent minder wanbetalers
Op 31 december 2015 hadden we volgens het CBS nog 282.190 wanbetalers. Een jaar later waren dat er nog 249.930. Dat betekent een daling van 11,4 procent. Het lijkt wat dat betreft de goede kant op te gaan. Toch is het met name in Rotterdam nog altijd lastig om iedereen de mogelijkheid te bieden de zorgverzekering te betalen. Met 4,8% van de premieplichtige inwoners in de problemen staat de stad er van heel Nederland het minst goed voor. In met name Kerkrade en Heerlen is het de laatste tijd ook minder goed gegaan, terwijl Capelle aan den IJssel juist minder last heeft van problemen.
Grote verschillen per regio en inkomen
Volgens het CBS is er sprake van verschillen, bijvoorbeeld op basis van de regio in het land en het inkomen van mensen. Met name Flevoland, Zuid-Holland en Groningen kennen relatief veel wanbetalers. Bovendien blijkt dat de mensen met problemen over het algemeen een laag inkomen hebben. Twee op de drie wanbetalers heeft een bruto inkomen per jaar onder de €20.000. Het lijkt wat dat betreft belangrijk om de oplossingen voor deze situatie vooral op de laagste inkomens te richten, die moeite hebben om de autoverzekering te blijven betalen.