Geplaatst op 10 februari
150 miljoen schade storm Ciara
Uit een eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat de schade door storm Ciara maar liefst op kan lopen tot 150 miljoen euro. Woningen en auto's zijn beschadigd, door bijvoorbeeld instortende gevels en losgewaaide dakpannen. Storm Ciara raasde afgelopen maandag en dinsdag met windsnelheden van 140 kilometer per uur door Nederland.
Storm Ciara
De storm Ciara, in Duitsland bekend als storm Sabine, was een zware Europese windstorm vanaf de noordelijke Atlantische oceaan. Vanaf windkracht 9 mag men officieel spreken van een storm. Storm Ciara had een windkracht van 9 tot 12. Ciara trof grote delen van Noord-Europa op 7 februari 2020. Doordat Ciara de derde Europese storm is in het Europese stormseizoen van 2020 begint de naam van Ciara met de letter C. De storm Ciara werd veroorzaakt door een zwak lagedrukgebied in het zuidoosten van de Verenigde Staten.
Veel schade
Nu de storm is gaan liggen kan het Verbond van Verzekeraars een eerste schatting doen van de geleden schade. Voor zover bekend zijn er naast vee en huisdieren geen doden gevallen. De materiƫle schade wordt momenteel geschat op 100 tot 150 miljoen euro. Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat er nog meldingen binnen zullen komen. Tevens verwacht het Verbond van Verzekeraars dat de totale schade in de toekomst nog verder zal oplopen. Dit wordt komt doordat de hoogte van alle schadeclaims nog niet in beeld is.
Vergoedingen van geleden schade
Stormschade wordt niet altijd vergoed door de verzekering. Dit heeft in de eerste plaats te maken met verzekeringen die zijn afgesloten. Daarnaast speelt het hebben van een koop- of huurhuis ook een rol. Volgens de bond van belegeraars dekken de meeste particuliere woonhuisverzekeringen schade door storm. Wanneer er een boom op je auto is gevallen, gelden er echter andere regels. Dit valt als vanzelfsprekend niet onder je woonhuisverzekering. In tegenstelling tot wat veel mensen denken valt stormschade aan je auto ook niet onder je WA-verzekering. Eenieder die casco of allrisk verzekerd is heeft meer geluk - die krijgen hun schade gewoon naar dagwaarde vergoed. Huurders hoeven zich niet bekommeren over stormschade, deze is voor de verhuurder. De eigenaar van de woning zal de stormschade moeten verhalen bij zijn of haar opstalverzekering.
Opstalverzekering
Boven een bepaalde windsterkte zijn mensen verzekerd via hun opstalverzekering voor schade aan huis door storm. Een opstalverzekering verzekerd de herbouwwaarde van een woning. Naast onder andere brand, inbraak en bliksem, valt ook storm onder een mogelijke oorzaak van schade. Denk hierbij aan bomen of takken die op een woning zijn gevallen, rondvliegende dakpannen en bijvoorbeeld schuttingen die zijn omgewaaid.
Opstalverzekering berekenen
Een opstalverzekering is vaak verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Wanneer je dus een koopwoning hebt aangeschaft met behulp van een hypotheek, dan is de kans groot dat je een opstalverzekering hebt. Benieuwd of jij kan besparen op je opstalverzekering of ben je van plan om binnenkort een opstalverzekering af te sluiten voor je nieuwe koopwoning? Bereken met onze online opstalverzekering-berekenen-tool eenvoudig wat een opstalverzekering jou jaarlijks hoort te kosten (https://www.berekenen.nl/verzekeringen/opstalverzekering-berekenen). Heb jij nog geen opstalverzekering? Sluit dan gauw een af voordat de vierde Europese Storm langskomt. Storm Dennis wordt aankomende zondag 16 februari verwacht!