Geplaatst op 22 juli
Verzekering bij natuurgeweld
De natuur is grilliger dan ooit. Als het regent, regent het hard. Als het droog is, is het lang droog. Bovendien heeft Nederland sinds een aantal jaar te maken met een nieuw verschijnsel: aardbevingen. Ben je verzekerd als er een natuurramp plaatsvindt? Is een aardbeving altijd een natuurramp? En hoe zorg je ervoor dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan? We vertellen je graag iets meer over verzekeringskwesties bij natuurrampen.
Meer stormen over Nederland
De afgelopen jaren heeft Nederland meerdere malen een storm meegemaakt die zijn sporen heeft achtergelaten. Begin 2020 maakten we kennis met Ciara, die goed was voor zo’n 150 miljoen euro schade. In 2018 veroorzaakte een januaristorm een schade van rond de 90 miljoen euro. En in 2007 richtte een storm ongeveer 175 miljoen aan schade aan. Kortom, het zijn stormachtige jaren geweest voor Nederland.Opstalverzekering dekt stormschades
Het grootste deel van de stormschades wordt vergoed door de opstalverzekering die de meeste huizenbezitters hebben. Daarbij gaat het om stormschade aan het huis, zoals schade aan daken, ramen enzovoort. Bovendien moet de windkracht minstens 7 zijn. Het KNMI spreekt pas bij windkracht 9 van een storm, maar verzekeraars schatten in dat er bij windkracht 7 al grote kans is op stormschade.De opstalverzekering vergoedt overigens geen dingen die weggewaaid zijn uit de tuin. Spullen die in de tuin staan, zoals partytenten, loungesets en parasols, vallen onder de inboedelverzekering. Het is dus de verantwoordelijkheid van de verzekerde dat hij dit soort spullen zelf beschermt. Als je schade hebt door storm, is het verstandig dit natuurlijk zo snel mogelijk te melden bij de verzekeraar. Dit voorkomt dat er achteraf onduidelijkheden zijn over de toedracht van de schade. Benieuwd naar de juiste opstalverzekering voor jouw situatie? Gebruik onze opstalverzekering-berekenen-tool!