Geplaatst op 29 januari
Tips voor startende ZZP'ers
Als startende ZZP’er moet je altijd veel dingen regelen en op orde hebben. Op de standaardlijst staat meestal ook een beroepsaansprakelijkheid verzekering. Je hebt al een rechtsbijstandverzekering en een gewone aansprakelijkheidsverzekering. Maar is een BA dan nog wel zinvol?
Is een beroepsaansprakelijkheid nuttig of niet?
Dat je met een eigen onderneming een gewone zakelijke aansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten is duidelijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje maar het gebeurt als snel. Denk bijvoorbeeld dat je een kopje koffie laat vallen over een laptop. Laptops zijn duur dat weet iedereen. Het zal uiteindelijk zonde zijn als je dan geen verzekering hebt die dit dekt. Het kan ook zijn dat je een duur product van iemand laat vallen, dat zijn twee voorbeelden van kleine ongelukjes die behoorlijk hoog in schade kunnen vallen.
Financiële schade
Het kan ook zijn dat je een adviseurs rol hebt bij je klanten. De omvang van de financiële schade is afhankelijk van de dienst die de adviseur verleent. Daarnaast kunnen leverings of werkvoorwaarden van toepassing zijn die aansprakelijkheid beperkt uitsluit. Er kunnen verschillende soorten van schade zijn. Hier een paar voorbeelden: Kosten van vertraging, verlies van inkomsten, gemiste besparingen, kosten ter voorkoming of beperking van verdere schade.
De kans van een beroepsmisser
Het kan natuurlijk ook zijn dat jij een fout maakt. We zijn mensen en geen robots daarom is de kans dat er een fout wordt gemaakt groter dan wij zelf denken. Een beroepsmisser is een vergissing wat grote financiële gevolgen kan hebben. En een gewone aansprakelijkheidsverzekering dekt die niet. Let daar goed op. Ben jij bijvoorbeeld een bouwkundig adviseur dan is deze verzekering echt een must have. Het kan namelijk voorkomen dat je een vergissing maakt in een tekening of een berekening waardoor het gebouw instort, of een verkeerd pensioenadvies, waardoor de kosten van de werkgever hoger zijn dan noodzakelijk, of een advocaat die een termijn heeft laten verlopen. Allemaal vergissingen of fouten die dagelijks gebeuren. Het is namelijk niet de bedoeling dat dit gebeurt maar we blijven eenmaal mensen. Als zo’n fout of misser ontdekt word. Zal je opdrachtgever niet blij zijn en je aansprakelijk stellen voor de ontstaande schade.
Rechtsbijstandverzekering is dat echt nodig?
Als je aansprakelijk wordt gesteld zal je een jurist in handen moeten nemen om er tegen in te gaan. Iedereen weet ondertussen wel dat juristen heel erg duur kunnen zijn en de kosten al snel op tot tienduizenden euro’s op kunnen lopen, of je nou schuldig bent of niet. Hiervoor is een rechtsbijstandverzekering. Die zal de kosten van een rechtszaak op zijn minst toch wel dekken? Het antwoord daar op is nee. Een rechtsbijstandverzekering sluit verweerkosten voor beroepsaansprakelijkheid uit. De enige manier om je hiertegen te verzekering is dus via een beroepsaansprakelijkheid verzekering. De verzekeraar vergoedt niet alleen de schade, maar ook de rechtskosten. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is dus wel echt een must have voor alle ZZP’ers.
Voor wie is deze verzekering dan? Kan ik die ook nemen?
De beroepsaansprakelijkheid verzekering is er eigenlijk alleen voor zakelijke dienstverleners dus ook voor ZZP’ers. Let wel op, deze verzekering is hoofdzakelijk voor mensen die adviesproducten leveren.