Geplaatst op 14 oktober
Zorgtoeslag berekenen: kijk of je recht hebt op geld
Om mensen met een laag inkomen te ondersteunen biedt de Nederlandse overheid zorgtoeslag. Het is een reguliere bijdrage ter dekking van de maandelijkse premies voor de Nederlandse zorgverzekering. De Nederlandse ziektekostenverzekering is voor iedereen verplicht en kan relatief duur zijn. Sommige standaardpakketten kosten rond de 1.100 euro per jaar en niet iedereen kan dat betalen. De zorgtoeslag is bedoeld om deze kosten te verlagen voor bewoners met beperkte financiële middelen. In 2020 kunnen de maandelijkse betalingen oplopen tot 104 euro voor eenpersoons huishoudens en 199 euro huishoudens met meer personen. Het is wel afhankelijk van je inkomensniveau en hier kan jij je zorgtoeslag makkelijk berekenen.
Wat zijn de eisen van de zorgtoeslag
Om in aanmerking te komen voor de Nederlandse zorgtoeslag moeten jij en eventueel jouw fiscale partner voldoen aan wat regels. Ben je minimaal 18 jaar oud en heb je een Nederlandse zorgverzekering? In dat geval kan jij berekenen wat jouw zorgtoeslag wordt. Een zorgtoeslag geldt ook door mensen met een EU-nationaliteit en mensen met een geldige verblijfs- of werkvergunning. Een andere belangrijke voorwaarde is dat je inkomen onder een bepaald niveau valt. Verder moet jouw vermogen minder dan een bepaald bedrag zijn.
Hoe belangrijk is het inkomen van mijn partner voor de berekening van de zorgtoeslag
De Belastingdienst maakt onderscheid tussen alleenstaanden en mensen die een huishouden vormen met twee inkomens. Als je geen fiscale partner hebt dan mag jouw bruto inkomen niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. Met een fiscale partner is de situatie anders. Je gezamenlijk jaarinkomen mag dan niet hoger zijn dan een ander hoge bedrag. Ook de waarde van jouw vermogen, zoals spaargeld en aandelen, mag niet te hoog zijn. Voor de vermogenslimiet en de inkomensgrens voor eenpersoonshuishouden en meerpersoonshuishoudens kan je informatie vinden op de website van de Belastingdienst.
Hoeveel kan ik zorgtoeslag ontvangen?
Hoeveel zorgtoeslag je kunt ontvangen, is afhankelijk van hoeveel je verdient. De zorgtoeslag wordt lager naarmate jouw salaris stijgt. Om te zien hoeveel je maandelijks kunt terugkrijgen, kun je op deze site een berekening uitvoeren of je kunt kijken op de pagina van de Belastingdienst over de maandelijkse betalingen van de zorgtoeslag. Op de proefberekeningspagina van de Belastingdienst kun jij je persoonlijke gegevens invullen om een indicatie te krijgen van het bedrag waar jij recht op hebt.
Hoe makkelijk is het om zorgtoeslag aan te vragen
Je kunt de zorgtoeslag voor een bepaald jaar aanvragen tot 1 september van het daaropvolgende jaar. Wil je dus met terugwerkende kracht de uitkering voor 2019 aanvragen, dan heb je tot 1 september 2020 de tijd. Uitkeringsaanvragen moeten met een DigiD worden ingediend op de webpagina van de belastingdienst. Je kunt over de zorgtoeslag contact opnemen met de Belastingdienst door ze te bellen of op de website te kijken.
Het loont om een adviseur te vragen om jouw situatie te beoordelen
Omdat de hele wereld rondom toeslagen en verzekeringen complex kan zijn, is het handig om een adviseur in te schakelen die jouw situatie kan bekijken. Zoals je zit moet je aan specifieke eisen voldoen om recht te hebben op toeslag en misschien maak jij wel kans op een vergoeding. Het is natuurlijk prettig als dat zo is. Een adviseur kan je helpen om in te schatten of het aanvragen van zorgtoeslag een realistische optie voor jou is. Als je veel aan je zorgverzekering uitgeeft is dat zeker een prettig extraatje.
Kijk snel wat je ongeveer aan toeslag kunt verwachten door hier een berekening te maken
Op deze site kan je snel en makkelijk berekenen wat je eventueel aan zorgtoeslag zou kunnen krijgen. Hou er rekening mee dat de berekening alleen een idee geeft van wat je het bedrag is. In de praktijk kan het afwijken omdat de Belastingdienst gebruikt maakt van veel verschillende soorten informatie. Zoals wij al hebben aangegeven is het daarom niet onverstandig om een expert om hulp te vragen.