Berekenen.nl
Geplaatst op 10 november

Hoe werkt zelfstandigenaftrek?

De meeste mensen weten wel dat je als ondernemer de mogelijkheid hebt om gebruik te maken van een aantal belastingvoordelen. De belangrijkste en meest bekende belastingvoordeel is dan ook de zelfstandigenaftrek, die je honderden euro’s per maand oplever, maar wat is het precies? Dat lees je hier.

Wat is zelfstandigenaftrek?

Kort samengevat is de zelfstandigenaftrek een aftrekpost op het belastbaar inkomen van ondernemers. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, mag deze aftrekpost toegepast worden op jouw belastingaangifte die je doet. Het is dus eigenlijk een vrijstelling voor ondernemers voor de inkomensbelasting, onderdeel van de ondernemersaftrek. Ook in dit geval is er niet een echte aftrekpost aanwezig, omdat er dan geld aan een derde betaald zou moeten worden.

Wat is de hoogte van de zelfstandigenaftrek?

De hoogte van de zelfstandigenaftrek was enkele jaren geleden een vast bedrag, maar neemt sinds 2020 elk jaar af. de regeling moet ondernemerschap stimuleren maar neemt jaarlijks af omdat de overheid de verschillen tussen zelfstandige ondernemers en werknemers kleiner wil maken. De zelfstandigenaftrek is in 2021 nog 6.670 euro, maar neemt elk jaar af met 360 euro. Ook is het belangrijk om te weten dat de zelfstandigenaftrek niet voor iedereen gelijk is. de regeling valt namelijk lager uit voor zelfstandigen die in de hoogste belasting schaal zitten. Dit komt omdat vanaf 2020 het percentage belastingkorting is gemaximaliseerd.

Het urencriterium van de zelfstandigenaftrek

Zoals we hierboven al aangaven moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen van zelfstandigenaftrek. Een van die voorwaarden is het urencriterium. Voordat je recht hebt op de zelfstandigenaftrek moet je dus voldoen aan het urencriterium. Dat komt er dus op neer dat je minimaal 1.225 uur per jaar moet besteden aan het feitelijk draaien van je onderneming. voor zwangere ondernemers is hier dan wel weer een uitzondering voor. De overheid snapt dat je niet aan het urencriterium kan voldoen wanneer je zwanger bent. Daar worden dan ook uitzonderingen voor gemaakt. Je niet gewerkte uren tijdens je zwangerschapsperiode tellen dan ook gewoon mee voor het urencriterium. Wanneer je in loondienst bent krijg je namelijk ook zwangerschapsverlof. Hier probeert de overheid dan ook zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Andere aftrekposten voor zelfstandigen

Zoals we tijdens de inleiding al aangaven zijn er erg veel aftrekposten beschikbaar voor ondernemers. Dit doet de overheid om het ondernemerschap zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Wanneer we het over aftrekposten hebben denk je misschien wel aan de zelfstandigenaftrek, maar er zijn nog meer belastingkortingen waar je aanspraak op kan doen. Je hebt voor startende ondernemers dan de startersaftrek. Bij de startersaftrek mag je maximaal drie jaar een extra bedrag aftrekken als je daarin aan de voorwaarden van zelfstandigenaftrek voldoet. Een van de voorwaarden is dat je bedrijf nog geen vijf jaar oud is. Naast de startersaftrek is er nog een aftrekpost beschikbaar en dat is de mkb-winstvrijstelling. Dit is dan ook een bekende aftrekpost waar veel bedrijven gebruik van maken. Je ziet dan ook dat steeds meer mensen er voor kiezen om zelfstandiger te worden omdat de regering het steeds aantrekkelijker maken.