Geplaatst op 7 mei
Wel of geen studiefinanciering?
Het nieuwe school jaar komt er weer aan, dat betekent dat veel studenten gaan kijken als ze studiefinanciering nodig zijn. Er ontstaat nog wel is wat verwarring van hoe het nou precies zit met een eventuele studiefinanciering en de regels daarvan. Daarom leggen wij je het stap voor stap uit zodat jij alles precies weet.
Studiefinanciering voor het mbo
Veel Mbo’ers weten niet dat ze recht hebben op studiefinanciering. Je hebt er alleen recht op als je een beroep opleidende leerweg (bol in het middelbaar beroepsonderwijs volgt. Studiefinanciering in het MBO bestaat wel uit meerdere “Pakketten” zo kan je kiezen voor een aanvullende beurs of een reisproduct voor de ov-chipkaart. Helaas hebben de studenten van nu niet meer de mogelijkheid om te kiezen voor de zo hetende basisbeurs. Deze bestaat namelijk niet meer. Er zijn wel veel partijen in de Tweede Kamer die deze beurs weer terug willen laten komen. Dit doen ze om meer mensen te motiveren om door te leren. Zo breng je de kennis namelijk naar een hoger niveau.
Wanneer moet ik studiefinanciering aanvragen?
Nieuwe eerstejaars studenten moeten op tijd de studiefinanciering aanvragen, in elk geval voor het begin van de studie. Het advies is om dit drie maanden van te voren te doen. Is de student toch gezakt voor zijn of haar examens? Of kies je voor een andere studie? Je kunt het dan eenvoudig veranderen waardoor je niet in de problemen kan komen. Als de student alles maar op tijd doet.
Wat was de basisbeurs?
De basisbeurs is zoals we eerder beschreven niet meer beschikbaar voor de studenten van nu. De basisbeurs was dan ook een vorm van studiefinanciering. De basisbeurs werd in 1986 ingevoerd. Voorheen kregen ouders van studerende kinderen een opslag op de kinderbijslag. Hierdoor waren studenten afhankelijk van hun ouders. De basisbeurs verzekerde studenten van een onafhankelijke studiefinanciering. Dit moest veranderd zeiden ze in de tweede kamer. Dit gebeurde dan ook in 2015/2016. Tijdens dit jaar is de basisbeurs dan ook afgeschaft voor nieuwe studenten en is die financiering vervangen door een sociaal leenstelsel.
Wie heeft recht op de studenten OV?
Er zijn twee soorten OV studenten chipkaarten. Je kan dan kiezen voor ween weekabonnement, je kan dan gratis door de week en in het weekend met korting reizen. De andere optie is dat je in het weekend gratis kan rijzen en door de week met korting buiten de spits om. Een student krijgt deze OV chipkaart voor de duur van de opleiding plus een jaar. Volgt de student een hbo opleiding van vier jaar, dan krijgt hij vijf jaar long een OV kaart. Haalt de student binnen tien jaar dan moet hij dit bedrag terug betalen. De kosten zullen dan rond de €95 per maand zijn dat hij of zij de OV kaart gehad heeft. Dit is dan alleen al een goede reden om je best te doen tijdens de opleiding en er voor te zorgen dat je de opleiding gaat opronden met mooie cijfers. Het zou zonde zijn als je alles uiteindelijk terug moet betalen.