Geplaatst op 5 september
De meest gestelde vragen rondom studiefinanciering
Het nieuwe school jaar is in sommige delen van het land alweer begonnen. Veel studenten hebben zich dan ook al aangemeld voor het ontvangen van studiefinanciering. Toch zijn er elk jaar steeds dezelfde vragen die voorbij komen. Daarom beantwoorden wij ze in een keer.
Hoelang heb ik recht op studiefinanciering?
Ga jij beginnen aan een nieuwe opleiding en wil jij graag studiefinanciering aanvragen? Dan is de periode waarin jij recht hebt op DUO studiefinanciering af van je opleiding die je volgt of wilt gaan volgen. Ook je eventuele vervolgopleiding speelt een grote rol. Voor de mensen die een vierjarige opleiding gaan doen kunnen in totaal 7 jaar studiefinanciering ontvangen. In het nieuwe stelsel is dit een DUO lening van 7 jaar. In het oude stelsel was dat wel iets anders. Toen kreeg je namelijk 3 jaar beurs voor je bachelor en 1 jaar voor je master, de andere 3 jaren zijn dan ook een lening. Zoals je waarschijnlijk wel al weet is Nederland een heel erg goed land om een studie te gaan volgens. Naast het krijgen van studiefinanciering heb je namelijk ook nog recht op 4 jaar een aanvullende beurs en 5 jaar een studenten-ov. Zo slecht hebben we het dus niet in Nederland. De overheid probeert jongeren dan ook zoveel mogelijk te stimuleren om door te leren.
Hoeveel kan ik maximaal lenen?
Je kunt in het studiejaar 2020-2021 maximaal €1.076,14 per maand lenen. Dit bedrag bestaat vervolgens uit drie delen. De gewone lening zoals we hierboven al benoemd hebben. De lening voor de aanvullende beurs en het collegegeldkrediet. Nu vraag jij je vast af waar je studiefinanciering kan aanvragen? Het aanvragen van eventuele studiefinanciering gaat allemaal via de Dienst Uitvoering Onderwijs, ook wel bekent als DUO. Je moet wel rekeningen houden wanneer je gaat lenen dat je ook rente moet betalen. Je hoort niet voor niets bij elke reclame over lenen “Geld lenen kost geld.”.
Hoe zit het met mijn studieschuld en het aanvragen van een hypotheek?
Je hoort tegenwoordig veel mensen zeggen dat je studieschuld invloed heeft op je hypotheekaanvraag, maar is dat ook zo? Als je andere schulden hebt, is de maximale hypotheek die je kunt krijgen natuurlijk lager. Dit geldt ook met een studieschuld. Het is wel belangrijk om te weten dat een studieschuld minder zwaar telt als andere schulding. Een studieschuld staat ook niet geregistreerd bij het BKR. De kans is dan ook groot dat je hypotheekverstrekker zal vragen of je een studieschuld hebt. Dit kunnen zij namelijk nergens zien omdat het nergens voor hun is registreert.
Studentenreisproduct direct inleveren na mijn studie?
Het is niet zo dat je nog even een aantal keer gebruik mag maken van je studentenreisproduct wanneer je gestopt bent met je opleiding. Sinds 1 januari 2019 gelden er namelijk nieuwe regels voor het stopzetten van je OV-kaart. Je moet nu bijvoorbeeld je OV-kaart 10e dag van de eerste maand stoppen zetten waarop je je kaart niet meer mag gebruiken. Gebruik jij je studentenreisproduct nog wel? Dan is de kans groot dat je een boete ontvangt.