Berekenen.nl
Geplaatst op 3 februari

Wat doet onrust coronavirus met de economie?

Begin 2020 kwam het nieuws naar buiten dat tienduizenden mensen in China zijn besmet met coronavirus. Inmiddels zijn ook in Europa en Noord-Amerika gevallen gemeld. De meeste patiënten met het coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Het coronavirus wordt op dit moment druk onderzocht door de Wereldgezondheidorganisatie (WHO) en de Chinese autoriteiten. De uitbraak heeft niet alleen gevolgen voor miljoenen burgers, maar ook voor de economie.


Op dit moment beslaat China maar liefst 17% van de wereldeconomie. Dit in tegenstelling tot de periode waarin het SARS-virus uitbrak, in 2003. China besloeg destijds maar 4% van de wereldeconomie. Dit houdt in dat de economie van China maar liefst acht keer zo groot is geworden in de afgelopen zeventien jaar.

Gevolgen voor import

Door het coronavirus ligt China in quarantaine. Dit houdt in dat er momenteel minder of weinig producten worden geëxporteerd vanuit China. Vanzelfsprekend houdt dit ook in dat er in andere landen minder wordt geïmporteerd vanuit China. Buitenlandse importeurs zijn daarom met spoed op zoek naar alternatieve leveranciers.
Anderzijds importeert China door de stagnerende economie zelf ook minder. China importeert bijvoorbeeld minder grondstoffen doordat de vraag naar olie is afgenomen.


Virus verlaagd olieprijzen

Naast de import heeft het coronavirus ook invloed op bijvoorbeeld de oliesector. Doordat steden zoals Wuhan in quarantaine zitten, wordt er minder gereisd. Hierdoor ligt het olieverbruik uit China momenteel 20% lager dan normaal. Door deze afnemende vraag staan de olieprijzen onder druk. Daarnaast zijn er veel luchtvaartmaatschappijen die niet meer op China vliegen.


Chinezen geven minder geld uit

Wegens het virus geven Chinezen minder geld uit. Volgens diverse experts zorgt dit voor de meeste remming op de economie. Door het virus kunnen veel Chinezen niet op vakantie, waardoor ze hun geld besteden aan andere dingen, zoals luxegoederen. De Chinese overheid heeft daarnaast het trein- en vliegverkeer beperkt om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Wat merkt de Nederlander ervan?

Wat de precieze economische gevolgen zijn van de uitbraak van coronavirus is tot op heden nog niet bekend. Wel is het inmiddels duidelijk wat voor invloed de uitbraak van het coronavirus heeft op de pensioenfondsen.

Zo hebben de pensioenfondsen in de eerste maand van 2020 de dekkingsgraad zien teruglopen van 103 naar 101 procent. Dit is een direct gevolg van vrees dat het coronavirus de Chinese economie zal beschadigen. De pensioenfondsen merken dit doordat mensen en instellingen delen van hun beleggingen in aandelen beginnen te steken.
De pensioenfondsen dalen verder doordat de rente op staatsobligaties is gedaald. Hierdoor daalt de zogeheten rekenrente. Deze rekenrente is een soort rente waarmee pensioenfondsen hun toekomstige verplichtingen moeten berekenen. Simpel gezegd betekent een lagere rente dat de pensioenfondsen uit moeten gaan van minder rendement. Hierdoor gaan steeds meer instanties, zoals AON, uit van pensioenkortingen voor eind 2020 of begin 2021.


Pensioenleeftijd berekenen

De gevolgen voor de pensioenfondsen kunnen natuurlijk alleen op korte termijn worden bekeken. Voor veel mensen is het moment waarop ze te maken krijgen met hun pensioen nog ver weg. Benieuwd wanneer jouw pensioenleeftijd is gebaseerd op de huidige wetgeving? Bereken eenvoudig jouw pensioenleeftijd met onze pensioenleeftijd-bereken-tool.