Geplaatst op 21 oktober
Je pensioenleeftijd berekenen en andere weetjes over je pensioen
Betere gezondheidszorg in de ontwikkelde en een groot deel van de ontwikkelingslanden betekent dat mensen langer leven en daarom meer jaren een AOW-uitkering ontvangen. In de praktijk betekent dat dat mensen als ze met pensioen gaan nog lang zouden kunnen genieten van een inkomen. Volgens gegevens van de Wereldbank leven gepensioneerden in de zes landen met de grootste pensioenstelsels tussen de acht en elf jaar langer - en in Japan maar liefst zestien jaar langer. Een pensioen is dus prettig maar de regels veranderen nu snel. Als je een idee wil hebben van wanneer jij op pensioen kan gaan kan je door middel van deze calculator alvast wegdromen.
Zal de leeftijd waarop ik op pensioen kan in de loop van de jaren veranderen?
De toekomst voorspellen is een lastige zaak, maar wat de pensioenen betreft zijn er wel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Deze pensioenstelsels in de VS, het VK, Japan, Nederland, Canada en Australië werden in een recent rapport van het World Economic Forum beschreven als een wereldwijde tijdbom. Dit komt omdat deze systemen naar verwachting tegen 2050 een gezamenlijk tekort van $ 224 biljoen zullen veroorzaken. Hierdoor komen de inkomens van toekomstige generaties in gevaar komen en kan er een pensioencrisis ontstaan. Om problemen aan te pakken, verhogen veel landen, waaronder verschillende EU-lidstaten, de leeftijd waarop mannen en vrouwen met pensioen kunnen gaan.
Is de pensioenleeftijd overal hetzelfde?
De officiële pensioengerechtigde leeftijd schuift in de meeste landen naar boven, nu regeringen proberen de pensioenen in evenwicht te brengen en de overheidsfinanciën oprekken. Maar hoewel veel regeringen willen dat we werken tot we 67 zijn, verschilt de leeftijd waarop mensen daadwerkelijk met pensioen gaan per land. Wij kijken daarom naar wat landen waar je al erg vroeg op pensioen kan gaan.
Op je zestigste al op pensioen
Het lijkt in Nederland onvoorstelbaar maar er zijn landen waarin het mogelijk is. In Zuid-Afrika bijvoorbeeld. Volgens South Africa Governement Services gaan Zuid-Afrikanen gemiddeld met 60 jaar met pensioen. De overheid legt als zodanig geen officiële leeftijd op, dus het wordt aan de werknemers overgelaten om met werkgevers te overleggen om een afgesproken pensioenleeftijd te vinden. In Frankrijk gaan vrouwen gemiddeld op 60,6 jaar met pensioen, wat net iets later is dan mannen die doorgaans op 60,5 jaar oud met pensioen gaan. Dat is onder de officiële pensioenleeftijd van 62 jaar. De leeftijd waarop Fransen het volledige AOW-bedrag kunt ontvangen is wel vijf jaar later, namelijk 67. Een methode die de Franse regering toepast om mensen langer te laten werken.
Onpopulaire veranderingen
In Griekenland gaan mannen met pensioen net nadat ze 61 zijn geworden, terwijl Griekse vrouwen stoppen met werken net voordat ze 60 jaar oud zijn. Het is dus niet verwonderlijk dat er protesten waren toen de officiële pensioenleeftijd in 2017 werd verhoogg tot 67 jaar. Het maakte deel uit van een kostenbesparende actie nadat het land door andere Europese landen werd gered. Sommige kiezers elders in Europa hadden een hekel aan het helpen van de Griekse regering omdat veel burgers van het land op hun vijftigste al met pensioen waren.
Het gemak om eerder te stoppen met werken
Belgische mannen en vrouwen gaan officieel op 65-jarige leeftijd met pensioen, maar de meeste mensen gaan al enkele jaren eerder met pensioen via regelingen voor vervroegd pensioen. Dat maakt de gemiddelde leeftijd voor mannen rond 61,7 jaar, terwijl vrouwen stoppen met werken vlak nadat ze 60 zijn geworden. Deze royale uitzonderingsregels werden in 2011 opgeschud, toen de leeftijd voor vervroegd pensioen werd verhoogd tot 62 jaar en werknemers gedurende 40 jaar moesten bijdragen. De officiële pensioenleeftijd zal wel gaan stijgen tot 66 jaar vanaf 2025 en tot 67 jaar vanaf 2030. Vroeg met pensioen bij onze zuiderburen zit er dus niet meer in.
De echte pensionados in het zuiden van Europa
De gemiddelde leeftijd dat mannen met pensioen gaan in Italië is net na hun 62ste verjaardag, terwijl vrouwen werken tot hun 61ste. Een eerdere regering probeerde geld te besparen door mensen voor te stellen met pensioen te gaan op 67-jarige leeftijd in 2011. Maar recentelijk heeft een coalitie de geplande verhoging op controversiële wijze teruggedraaid. De officiële pensioenleeftijd in Spanje wordt geleidelijk verhoogd van 65 naar 67 in 2027, maar gemiddeld gaan Spanjaarden met pensioen op 61,9. De regering stond onder druk van investeerders en internationale instanties om mensen langer aan het werk te houden om op overheidsuitgaven te bezuinigen.
De situatie in Nederland
Mannen en vrouwen in Nederland kunnen op dit moment op 66-jarige leeftijd stoppen met werken, maar de werkelijke gemiddelde leeftijd dat Nederlanders het werk verlaten is met 63,25 jaar lager. Desondanks zal de regering de pensioenleeftijd geleidelijk verhogen tot 67 jaar in 2021, uit bezorgdheid over de kosten van de vergrijzing. Bereken daarom nu alvast de leeftijd waarop je met pensioen kan gaan zodat je weet hoe lang je nog moet werken.