Berekenen.nl
Geplaatst op 30 juni

Breng je pensioen door in het buitenland – dit zijn de beste landen in Europa

Na een vervuld leven trakteren veel Nederlanders zichzelf op een ontspannen pensioen in het buitenland. In warmere klimaten zijn typische kwaaltjes minder voelbaar. De ischias doet bijvoorbeeld veel minder pijn op een mediterraan strand in de warme zon dan thuis in Nederland.

Als je jezelf wilt beschermen tegen te veel verveling op oudere leeftijd, kun je het beste op tijd een leuke hobby zoeken. Er zijn veel mogelijkheden, tijdloze klassiekers als vissen en fietsen maar ook online zijn er veel mogelijkheden zoals gaming op veel platformen of casino spelen bij een platform zoals bijvoorbeeld 777. Vooral hobby's die elektronisch gedaan kunnen worden, kunnen overal gebruikt worden, omdat er bijna overal Wi-Fi of voldoende gsm-netwerk is. Ook als je wat langer op vakantie bent.

De keuze aan landen waar gepensioneerden naartoe kunnen emigreren is net zo groot. Meestal zijn dit echter warme en zonnige landen in het zuiden. Laten we eens kijken naar de landen die het populairst zijn bij senioren voor een permanent verblijf op oudere leeftijd.

Bereken pensioenleeftijd: Nederland behoort tot de middenmoot in een EU-brede vergelijking

Als je wilt weten wanneer je volgens de nieuwe Nederlandse wetgeving met je welverdiende pensioen kunt gaan, gebruik dan onze praktische pensioenleeftijd-calculator. De Nederlandse regering heeft besloten om de wettelijke pensioenleeftijd geleidelijk te verhogen tot 2026. Daarna zal eerst de gemiddelde levensverwachting in ons land worden bekeken om de wet zo nodig verder aan te passen.

In 2025 zal het pensioenniveau in Nederland in eerste instantie worden verhoogd naar een leeftijd van 67 jaar. Daarmee komt ons land in absolute zin in lijn met het Europese gemiddelde. Binnen de EU zijn er enkele deelnemende landen waar de pensioenleeftijd al op 60 jaar begint, zoals Turkije. In veel Oost-Europese landen is de pensioenleeftijd zelfs lager dan 65 jaar.

Kwaliteit van leven het hoogst in Noorwegen: Steeds meer senioren emigreren
In veel Scandinavische landen zijn de vereisten voor gezondheidszorg, het omgaan met belastingen en financiën en de ervaren tevredenheid in het dagelijks leven totaal verschillend. De levenskwaliteit wordt door senioren die in het buitenland wonen nauwelijks zo hoog ingeschat als in Noorwegen dat in een Europa-brede vergelijking de hoogste index krijgt in representatieve onderzoeken.

Dit is waar je rekening mee moet houden als je op oudere leeftijd naar Zwitserland wilt emigreren
Zwitserland is ook erg in trek als emigratiebestemming op oudere leeftijd en is dit jaar de op één na populairste bestemming voor Nederlandse gepensioneerden. De reden hiervoor is zeker de extreem liberale omgang met belastinggeld, dat wordt opgeslokt door de autoriteiten met een officiële verblijfplaats in Nederland.

In Zwitserland zijn de huren extreem goedkoop vergeleken met veel andere EU-landen. Als je echter dicht bij de grens woont, kun je beter in het buurland gaan winkelen, omdat de kosten van voedsel en dagelijkse benodigdheden in Zwitserland onbetaalbaar hoog zijn in vergelijking met Nederland.

Materieel welzijn is een van de belangrijkste zorgen van senioren die naar het buitenland verhuizen

Naast een tevreden leven met goede lokale medische zorg, richten veel gepensioneerden zich bij het kiezen van een woonplaats ook op een leven zonder armoede. In het buitenland blijft er vaak gewoon meer over van het pensioen, wat niet in de laatste plaats een effect heeft op de kwaliteit van leven ter plaatse.

Als de kloof tussen arm en rijk groot is in een land als Nederland of ook bij onze Duitse buren, is dat een indicatie dat gepensioneerden niet kunnen hopen op grote financiële sprongen in het dagelijks leven. Het karige pensioen is dan alleen genoeg voor de eerste levensbehoeften en een levensstijl die in het buitenland gebruikelijk is, kan dan in dit land als luxe worden beschouwd.

Verhuis naar het buitenland voor je gezondheid: Deze kuuroorden zijn bijzonder populair bij veeleisende Nederlanders

Degenen die naar het buitenland willen verhuizen vanwege gezondheidsproblemen op oudere leeftijd hopen meestal op betere zorg ter plaatse. Nederland heeft in dit opzicht een zeer goede positie en staat op de 4e plaats in de EU-ranglijst van meest populaire landen voor gepensioneerden. Hiermee liggen we voor op onze buren uit Duitsland, die slechts de 9e plaats haalden in tevredenheidsonderzoeken onder senioren en dus net niet in de top 10 terecht kwamen.

Nog beter dan in Nederland is een positievere beoordeling van de kwaliteit van leven, algemene gezondheidszorg op oudere leeftijd en de andere onderzochte factoren, bijvoorbeeld in Oostenrijk, Ierland of onze buren in Luxemburg. Maar veel gepensioneerden voelen zich ook aangetrokken tot Denemarken en Tsjechië vanwege de regionale voordelen van hun nieuwe woonplaats in het buitenland.

Gepensioneerden leven hier het goedkoopst in Europa

Uitgaven zoals voedselkosten en eventueel huur komen altijd voor. Maar het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je op oudere leeftijd een verzekering nodig hebt en dat je die in je budgetplanning moet opnemen. Met praktische calculators kun je al verzekeringen berekenen en welke kosten je zult maken, zodat je je goed kunt voorbereiden.

Wie op oudere leeftijd naar het noorden of naar West-Europa verhuist, moet hogere kosten per maand betalen. Aan de andere kant kun je op oudere leeftijd in Oost-Europa met een veel kleiner budget rondkomen en kun je in de zuidelijke landen ook op veel uitgaven besparen zonder je zorgen te maken. Er moet altijd een onderscheid worden gemaakt tussen de kwaliteit van het leven en de bijbehorende prijs-prestatieverhouding.

Vooral op het gebied van punctuele diensten moet je in sommige zuidelijke landen concessies doen en daar moet je op voorbereid zijn. Vergeleken met de landen in Centraal-Europa die populair zijn bij gepensioneerden, ligt het Turkse prijsniveau bijvoorbeeld meer dan 50 procent onder de maandelijkse uitgaven die een gepensioneerde anders zou moeten doen.

In Griekenland bespaart men nog steeds ongeveer een vijfde van de maandelijkse uitgaven. Degenen die naar Bulgarije emigreren om van hun pensioen te genieten in het aangename klimaat van de Balkan, besparen elke maand meer dan een derde van hun budget. Dit is een gemakkelijke manier om op oudere leeftijd met wat meer vrijheid te leven, zonder dat je elke cent drie keer hoeft om te draaien, zoals in Nederland.

Droombestemmingen voor gepensioneerden in Europa: van zonovergoten stranden en regionale lekkernijen

Het lichaam, gestrest door het leven, mag op oudere leeftijd herstellen op het zonnige strand. De aangename zeelucht aan de Spaanse Middellandse Zee of langs de oostelijke zeekusten helpt het organisme om bepaalde ziekten beter onder controle te houden. Een gematigd tot warm zeeklimaat is net zo goed voor de luchtwegen als voor verschillende huidproblemen zoals roos of chronische ziekten.

Wie de voorkeur geeft aan een wat turbulentere oude dag, kan op zoek gaan naar een nieuwe start in een van de Alpenlanden, die naast vertederende rustieke tradities ook enkele financiële voordelen met zich meebrengen als je met pensioen gaat. In de Europese wijngebieden kun je je het hele jaar door verheugen op een warm klimaat en op het platteland zijn er altijd indrukwekkende volksfeesten.