Geplaatst op 22 juni
Loonheffing: wie, wat, waar?
Loonheffing is een verzamelnaam voor loonbelastingen en premie volksverzekeringen. Loonbelasting is een belasting die ieder werkend persoon betaalt. Van het geld betaald de overheid bijvoorbeeld alle publieke voorzieningen en de sociale uitkeringen. De premie volksverzekering bestaat uit de WLZ-premie (Wet Langdurige Zorg), ANW-premie (Algemene Nabestaanden wet) en AOW-premie. Al deze premies en de loonbelasting zijn gecombineerd in de loonheffing. De loonheffing hoef je niet zelf over te maken, want dit doet je werkgever die het bedrag automatisch inhoudt van je salaris.
Hoe zit het dan met de loonheffingskorting?
Nederlanders zouden Nederlanders niet zijn zonder onze obsessie met korting en aanbiedingen. Daarom hoef je als werkend persoon niet alleen loonheffing aan de belastingdienst te betalen, maar krijg je dus ook loonheffingskorting. Maar wat is het nu precies? Loonheffingskorting is een korting op je belastingen. Deze kun je aanvragen bij je werkgever of uitkeringsinstantie. De algemene heffingskorting en arbeidskorting vallen hieronder. Je werkgever betaalt minder loonheffing en jij houdt meer salaris over.
Bereken je eigen loonheffing
Wil jij zelf berekenen wat de hoogte van je loonheffing is? Dat kan door middel van onze handige online tool. Met de tool bereken je je loonheffing, zodat je meteen goed weet waar je aan toe bent. Op die manier zorg je ervoor dat de loonheffing aan of uit staat en voor de juiste hoogte. Let met name op dat laatste, want teveel ingehouden loonheffing mag niet zomaar worden verrekend in de aangifte inkomstenbelasting.