Berekenen.nl
Geplaatst op 26 april

Loonheffing aan of uit: teveel afgedragen loonheffing niet automatisch verrekenen

De loonheffing, voor veel medewerkers een belangrijk element op het gebied van belastingen. Het ‘kost’ de medewerker een deel van het brutoloon. Andersom maakt het de betaling van de verplichte inkomstenbelasting een stuk gemakkelijker, omdat dit alvast wordt ingehouden op het uit te betalen loon. Teveel ingehouden en afgedragen loonheffing mag echter niet zomaar verrekend worden in de belastingaangifte. Dat stelde de Hoge Raad, waardoor het voor werkgevers extra belangrijk is om kritisch te kijken naar de juiste hoogte daarvan.

Aan of uit: keuze van de werknemer

Of iemand de loonheffing aan of uit zet is aan de werknemer. Over het algemeen is het verstandig om dat te doen bij de eerste werkgever, daar is min of meer standaard sprake van. Mensen met twee of meer banen kunnen de heffing één keer toepassing. Tenminste, als het gaat om de loonheffingskorting. Wat dat betreft is het belangrijk om het onderscheid te maken tussen de te betalen loonheffing en de te ‘ontvangen’ loonheffingskorting. Voor de berekening van de hoogte is het belangrijk dat de werkgever goed kijkt naar het beschikbare inkomen.

Hoogte van de loonheffing berekenen

Wil je zelf de hoogte van de loonheffing berekenen? Dat kan door middel van onze handige online tool. Wij zorgen er met de tool voor dat je een berekening kunt maken, zodat je meteen goed weet waar je aan toe bent. Op die manier zorg je ervoor dat de loonheffing aan of uit staat en voor de juiste hoogte. Let met name op dat laatste, want teveel ingehouden loonheffing mag niet zomaar worden verrekend in de aangifte inkomstenbelasting. Dat oordeelde de Hoge Raad, die daarmee zorgt voor een opvallende uitspraak die van invloed kan zijn op veel medewerkers en werkgevers.