Berekenen.nl
Geplaatst op 28 juni

Het gemiddelde salaris in Nederland

Alles in de wereld draait bijna om geld en dat is soms best moeilijk om te accepteren. Je hebt het dagelijks nodig, voor de boodschappen, het voltanken van je auto en nog veel meer. Als je voldoende geld hebt, dan is het natuurlijk nog de vraag als geld gelukkig maakt. Eén ding is zeker, geld maakt het leven wel een stukje makkelijker. Maar wat verdiend een werknemer gemiddeld in Nederland en hoeveel salaris zou je moeten krijgen voor het werk wat je doet? In deze blog komen deze twee onderwerpen aanbod.

Hoeveel salaris zou je moeten krijgen?

Elke maand krijgt elke werknemer het loonstrookje uitgekeerd van zijn of haar werkgever. Haal je voldoende zelfvoldoening uit dit loonstrookje of zit je elke maand na het zien van dit loonstrookje weer depressief op de bank?
Hoe jouw huidige salaris zich verhoudt tot het gemiddelde salaris, kan invloed hebben op hoe tevreden je bent met je loonstrookje van je werkgever. Daarnaast is het altijd belangrijk om te weten wat het gemiddelde inkomen is binnen de branche of sector waarin je werkt. Dat onderhandelt bij een sollicitatiegesprek en arbeidsovereenkomst toch altijd wat makkelijker.
Wat is een goed salaris in Nederland?
Wanneer is een goed salaris nou een goed salaris in Nederland? Daarom is het belangrijk voordat je gaat oordelen over je loon, dat je naar een aantal factoren kijkt.
Je loon hangt natuurlijk af van meerdere zaken, bijvoorbeeld,
- Je leeftijd
- Je opleiding, kennis en ervaring
- De sector waarin je werkt

Wat is het minimumloon in 2023

In Nederland mogen werkgevers je niet minder uit betalen dan wat er beschreven staat voor het minimumloon. Dat is al positief, maar helaas is het minimumloon niet een dikke vetpot. Vaak is het loon wat je uitbetaald krijgt vaak net genoeg voor de maandelijkse lasten.
Per 1 januari 2023 zijn er nieuwe brutobedragen voor het minimum loon in Nederland ingevoerd. De bedragen gelden voor een 40-urige werkweek. Daarnaast is het minimumloon ook nog afhankelijk van de sector waarin je werkt en daarop gecombineerd de Cao-afspraken die gelden in die branche.
Vanaf 21 jaar (officieel volwassen) verdien je een maandsalaris als je fulltime werkt van maar liefst 1934,40 euro.

Wat is het modale inkomen?

Het modale inkomen is het inkomen wat het vaakst voorkomt in een land. In dit geval het land Nederland. Het Centraal Planbureau gebruikt het modale inkomen van de Nederlanders als referentie-inkomen voor diverse berekeningen. Ze gebruiken het bijvoorbeeld voor het voorspellen welke effecten politieke beslissingen op de maatschappij kunnen en zullen hebben.

Gemiddelde salaris in Nederland

Het gemiddelde inkomen in Nederland was in 2021 34.000 euro per jaar. Het gemiddelde inkomen van alle werkenden was 45.000 euro per jaar. En het gemiddelde inkomen van directeur-grootaandeelhouders was in 2021 gemiddeld 70.000 euro per jaar.

Wanneer je per week of per vier weken krijgt uitbetaald is het lastig om te weten wat dan je gemiddelde maandsalaris zal zijn. Via onze gemakkelijke tool kun je snel jouw loon per week berekenen.