Geplaatst op 16 april
Hoe werkt lijfrente?
Als je binnenkort je pensioensleeftijd gaat bereiken krijg je naast je AOW-pensioen en het pensioen dat je hebt opgebouwd bij je werkgevers een lijfrente-uitkering. Tenminste dat is het geval als je een lijfrenteverzekering hebt afgesloten bij je verzekeraar maar hoe gaat het dan verder en hoe werkt het precies? Dat lees je hier in dit artikel.
Wat is lijfrente precies?
Een lijfrentepolis is een van de meest bekende manieren om een aanvullend pensioen op te bouwen. Bij deze verzekering betaal je de verzekeraar in de opbouwfase eenmalig of periodiek een bepaalde premie. Op het moment dat je, je pensioensleeftijd hebt bereikt, stort je het opgebouwde tegoed in een uitkeringsproduct. Je krijgt dan elke maand of elk jaar wat je zelf wilt een bepaald bedrag uitgekeerd. De grootste reden dat mensen kiezen voor een lijfrente verzekering is omdat het geld wat je opbouwt niet tot je vermogen behoort. Dat houdt in dat je hier dan ook geen vermogensrendementsheffing over hoeft te betalen.
Lijfrente opbouwen
Wil je nou graag beginnen met het opbouwen van lijfrente? Dan hebben vertellen wij je hoe je dit het beste kan doen. Wil je zelf namelijk aanvullend pensioen opbouwen voor naast je AOW? Dan kun je fiscaalvriendelijk een lijfrente opbouwen. Dit kan je doen zoals we eerder beschreven hebben via een verzekeraar via een lijfrenteverzekering of via de bank met een lijfrentespaarrekening. Wij leggen je uit hoe dit dan ook in zijn werking gaat.
Lijfrente opbouwen via de bank
Lijfrente opbouwen via een lijfrentespaarrekening, ook wel banksparen genoemd, betekent dat je letterlijk spaart voor het aanvullen op je pensioen. Je legt dan eenmalig of maandelijks een bedrag op die rekening. Dat geld blijft staan totdat je met pensioen gaat. Tijdens deze periode mag je het geld dan ook niet opnemen om het bijvoorbeeld voor andere dingen te gebruiken. De bank zal elk jaar dat je deze rekeningen hebt een bepaalde aantal rente uitkering over het bedrag wat er op dat moment om de rekening staat. De rente schrijft de bank dan ook bij op je lijfrentespaarekening. Zo groeit het saldo tot aan je pensioen door, ook als je geen extra geld stort op die rekening.
Lijfrente opbouwen met een lijfrenteverzekering
De andere manier die we zojuist benoemt hebben is het opbouwen van lijfrente via de verzekeraar. Het verschil tussen het opbouwen via een verzekering en via de bank is dat je bij een lijfrenteverzekering premies betaalt. Dit kan dan ook periodiek gaan maar het mag ook eenmalig een groot bedrag zijn. Net als bij banksparen bestaat er een bellegginsvariant of een combinatiepolis. Ook de verzekeraar keert ook rente uit. Deze rente is echter afhankelijk van de opbrengsten uit beleggingen. Dat komt omdat veel verzekeraars werken met een winstdeling. Het is ook bij veel verzekeraars mogelijk om te kiezen voor een andere vorm en dat is de mogelijk om te kiezen voor een gedeeltelijk gegarandeerd rendement waardoor je toch iets meer zekerheid hebt. Uiteindelijk zal je deze keuze wel zelf moeten maken. De verzekeraars en de banken kunnen je enkel alleen adviseren.