Berekenen.nl
Geplaatst op 25 januari

Meer koopkracht in 2020: hoe komt het over?

De koopkracht neemt in 2020 toe. Het betekent dat we meer te besteden krijgen, omdat de inkomens harder groeien dan de inflatie. Maar, wat merken we daar in de praktijk van? En hoe komt het over bij het brede publiek?

Onder andere EenVandaag deed een peiling onder een groot aantal Nederlanders. We blijken behoorlijk sceptisch te zijn over de stijging van de koopkracht. Op papier krijgen we er allemaal wat bij, maar of we dat merken in de portemonnee valt nog maar te bezien.

Meer te besteden voor werkenden

Met name werkenden profiteren van meer koopkracht in 2020. Zij profiteren van een hogere algemene heffingskorting, net als een arbeidskorting. Bovendien worden de belastingschijven aangepast. Met name de middeninkomens profiteren daarvan. Gezinnen met kinderen kunnen rekenen op een hoger kindgebonden budget, een toeslag naast de kinderbijslag.

Toch gelooft niet iedereen volgens EenVandaag dat we er in 2020 iets van gaan merken. Het zal volgens een deel van de Nederlanders kloppen dat de koopkracht toeneemt, maar of we daardoor merkbaar meer te besteden hebben is een heel andere vraag. De lonen lopen op, maar we merken om ons heen ook dat de kosten stijgen voor uitgaven die we moeten doen.

Koopkracht berekenen 2020

Benieuwd naar de verandering van jouw koopkracht in 2020, bijvoorbeeld ten opzichte van het afgelopen jaar? Je kunt die online berekenen. Voer jouw oude inkomen in, net als het nieuwe inkomen. En gebruik een oude en een nieuwe prijs, voor iets dat je regelmatig koopt.

Je kunt op die manier de koopkracht voor 2020 berekenen, zodat je voor jezelf kunt bepalen of je erop voor- of achteruit gaat. Bereken of de stijging van jouw inkomen genoeg is om de inflatie te overtreffen, zodat je erop vooruit gaat en je dit jaar meer te besteden hebt dan vorig jaar.