Berekenen.nl
Geplaatst op 26 augustus

Hoe wordt koopkracht berekend?

Koopkracht wordt berekend via groepen huishoudens, bijvoorbeeld alleenstaanden of gepensioneerden. Koopkracht geeft aan hoeveel een gemiddeld huishouden kan kopen. Het geeft dus niet exact aan hoe groot je koopkracht is.

Gemiddelde koopkracht en de koopkracht van uw eigen huishouden

Het CPB (Centraal Planbureau) berekent koopkracht op basis van grote groepen huishoudens die met elkaar te vergelijken zijn. De berekening hiervan zijn gemiddelde cijfers. Ze geven dus niet het de precieze uitkomst aan wat de koopkracht is van je eigen huishouden. Misschien betaal je andere belastingen of krijg je andere toeslagen, dit heeft ook weer invloed op de berekeningen. Hierdoor kan je koopkracht anders zijn dan de gemiddelde koopkrachtcijfers die berekend zijn door het CPB.

Hulp voor huishoudens met weinig koopkracht

Heb jij of je huishouden weinig koopkracht? Dan heb je mogelijk recht op hulp. Het CPB heeft een regeling voor Werk en inkomen en hiermee kun je controleren of je recht hebt op (meer) toeslagen en kortingen. Je kunt ook onderzoeken welke hulp je kunt krijgen als je een laag inkomen hebt. En je kunt lezen op welke (financiële) steun je recht hebt als je schulden hebt, ziek bent of werkzoekende bent.

Zelf koopkracht berekenen

De overheid geeft jaarlijks koopkrachtcijfers, maar wat zegt dat nu echt? is jouw loon wel of niet meer gestegen? Zijn de producten die je koop wel of niet duurder geworden? Hier kun je jouw koopkracht berekenen ten opzichte van twee verschillende jaren. Het enige wat je nodig bent is je loonstrookje uit jaar A en een loonstrookje uit jaar B. Daarnaast moet je ook weten hoeveel een bepaald product in jaar A kostte en hoeveel dat zelfde product in jaar B kostte. Op die manier weet je welke koopkrachtcijfers op jou van toepassing zijn.