Geplaatst op 4 februari
Ondanks lage spaarrente sparen Nederlanders gewoon door: 368 miljard!
De spaarrente is nog nooit zo laag geweest. Begin 2020 verlaagde ABN Amro deze spaarrente zelfs tot 0%, gevolgd door de ING. Toch lijken Nederlanders meer te sparen dan ooit. Aan het eind van 2019 hadden Nederlandse gezinnen maar liefst 368,2 miljard euro op een spaarrekening staan. Dat is 12,6 miljard euro meer dan aan het einde van het jaar 2019, zo blijkt afgelopen woensdag uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).
Waarom is de spaarrente zo laag?
De spaarrente wordt de afgelopen jaren drastisch verlaagd door de Europese Centrale Bank (ECB). Dit doet de ECB om de economie te stimuleren. Bij een lage rente is het namelijk de bedoeling dat mensen minder sparen en meer uitgeven. Dit zou goed zijn voor de economie. Echter blijken mensen ondanks de lage spaarrente alsnog meer te sparen dan uit te geven.Het nut van spaargeld
Veel Nederlandse huishoudens sparen. Dit doen ze voor de toekomst, onvoorziene omstandigheden, grote uitgaven en voor financiële stabiliteit. Volgens de Volkskrant zijn Nederlanders de grootste spaarders van Europa.Het bedrag dat Nederlanders sparen is al jaren aan het groeien. Volgens De Nederlandsche Bank wordt dit veroorzaakt doordat de bevolking groeit en dus ook het gemiddelde inkomen van de bevolking. Het gedeelte van ons inkomen dat we opzij zetten is al jaren stabiel. Ongeacht het stijgen van huishoudelijke kosten, zoals de ziektekostenverzekering.
Bijna alle mensen parkeren hun spaargeld bij een bank. Deze banken gebruiken dit spaargeld vervolgens om leningen te verstrekken, zoals hypotheken. Om te voorkomen dat banken al het geld uitlenen en spaarders ineens hun geld terug willen, bewaren banken een deel van dit spaargeld bij de Europese Centrale Bank. Over dit spaargeld betalen de banken sinds 2014 een zogeheten negatieve rente. Hierdoor rekenen banken zelf ook lagere spaarrentes.
Sparen of uitgeven?
De ABN AMRO verlaagde begin 2020 als eerste grote bank de rente op spaartegoeden tot 2,5 miljoen euro terug naar 0 procent. De week daarop volgde de ING met een soortgelijke maatregel. In tegenstelling tot wat verwacht wordt door Europese Centrale Bank (ECB) blijkt het verlagen van deze spaarrente dus nauwelijks invloed te hebben op het uitgave patroon van de gemiddelde Nederlander.Vermogende mensen, met een spaarbedrag groter dan 2,5 miljoen, betalen zelfs negatieve rente. Dit houdt in dat zij geen geld ontvangen wanneer ze sparen, maar moeten betalen om te mogen sparen. Deze negatieve rente wordt door sommige banken, zoals Bunq, ook wel ‘bewaargeld’ genoemd.
Het uitgeven van geld is als vanzelfsprekend goed voor de economie. Maar het is ook begrijpelijk dat mensen een zakcentje achter de hand willen hebben voor hun oude dag. Vooral omdat mensen geboren na 1980, de zogeheten millenials, minder vertrouwen hebben in het pensioenstelsel. Zij zijn van mening dat ze zelf zullen moeten voorzien in hun oude dag.