Geplaatst op 12 december
7 handige spaartips
Heb jij een speciaal doel waar je voor wilt sparen? Voor bijvoorbeeld je bruiloft, een verbouwing of een andere gebeurtenis is je leven. In deze tijd is het best moeilijk om elke maand weer wat opzij te zetten. Door een concreet doel te stellen kun jij misschien je spaargedrag veranderen. Wij geven jou 7 tips om te helpen bij het sparen voor jouw doelen.
1. Spaar voor een concreet doel
Bepaal voor welk doel jij wil gaan sparen. Zo blijf je gemotiveerd om door te sparen. Dit werkt al helemaal goed als het iets is om naar uit te kijken, zoals een nieuwe keuken, nieuwe meubels of een vakantie. Hoe dichter je bij je spaardoel komt, hoe leuker het wordt! Veel voorkomenden spaardoelen zijn:- Grote uitgaven, zoals een auto of een verbouwing
- Aanvullend pensioen
- Een vakantie
- Extra aflossen op je hypotheek
- Aankoop van je eerste huis
- Studiekosten van jezelf of kind(eren)
Veel mensen sparen ook om een buffer op te bouwen voor wanneer er onverwachte grotere uitgaven zijn. Een buffer is niet zo concreet als de spaardoelen die we net genoemd hebben, maar is evengoed belangrijk. De hoeveelheid van je buffer hangt af van jouw eigen situatie.
2. Bepaal hoeveel je spaart
Maar hoeveel moet je uit eindelijk gaan sparen? Dingen worden een stuk eenvoudiger als je weet waarvoor je jouw geld spaart. Want je spaardoelen bepalen grofweg hoeveel geld je nodig hebt. Daarnaast bepalen jouw inkomsten en uitgaven hoeveel jij maandelijks kunt sparen en hoe snel je jouw spaardoelen bereikt.Het is dus belangrijk om inzicht te krijgen in je maandelijkse uitgaven. Heb je al een overzicht van je uitgaven? Zo niet, bekijk dan ten minste drie maanden jouw online bankieren. En bereken jouw gemiddelde uitgaven aan vaste lasten en andere uitgaven. Zo kun je inzien hoeveel je kunt besparen. Je kunt ook een stap verder gaan en uitzoeken waar je kunt besparen.
3. Kies een startmoment
Goede voornemens hebben de meeste kans van slagen als je er op een speciaal moment mee begint. Bijvoorbeeld aan het begin van het nieuwe jaar, je verjaardag of het nieuwe schooljaar. Het kan ook een nieuwe week zijn. Wetenschappers noemen dit het frisse start-effect. Zet je starttijd in je agenda. Sterker nog: Stel nu het bedrag in dat jij vanaf jouw startdatum automatisch wil gaan sparen!4. Eerst sparen, dan pas uitgeven
De meesten van ons krijgen aan het einde van de maand ons loon uitbetaald. Maak het geld naar je spaarrekening over, zodra je jouw salaris of een andere vorm van inkomen ontvangt. Hiermee volg je de raad op van de wereldberoemde miljardair Warren Buffet: “Do not save what is left after spending; instead spend what is left after saving.” In het Nederlands betekent deze zin: “Spaar niet wat overblijft nadat je het hebt uitgegeven, maar geef uit wat er overblijft na het sparen.”Dit werkt natuurlijk alleen als je goed berekent hebt hoeveel je kunt besparen. Want je moet genoeg overhouden om echt noodzakelijke uitgaven te kunnen dekken. En om een beetje te kunnen leven.
5. Makkelijk sparen
Start met automatisch sparen. Dit kun je gemakkelijk voor elke maand instellen op het moment dat je jouw salaris uitbetaald krijgt. Automatisch sparen is een van de bekende spaartrucs van het NIBUD. Maak maandelijks een vast bedrag over op jouw spaarrekening via een automatisch incasso. Dit is iets wat je maar één keer in hoeft te stellen en je zult er lang plezier van hebben.6. Maak sparen leuk
Als je sparen leuk maakt, hou je het beter vol. Dit kan op verschillende manieren, dus kies wat voor jou het beste werkt. Zo kun je dankzij een korting bijvoorbeeld het geld dat je bespaart bij het winkelen overboeken naar jouw spaarrekening.Of pak een gewoonte die je wilt doorbreken. Spreek af om jezelf te beboeten wanneer je terugvalt in een (slechte) gewoonte. Deze boete gaat uiteraard naar jouw spaarrekening! Het helpt je ook om tegelijkertijd met een vriend een spaarplan te maken. Dit kan voor een gemeenschappelijk doel zijn, maar dat hoeft niet. Je zou er zelfs een wedstrijd van kunnen maken: wie kan zoveel mogelijk geld besparen.