Berekenen.nl
Geplaatst op 11 juni

Algemene heffingskorting 2021

Korting, daar houden wij Nederlanders van. Maar hoe zit het precies met de algemene heffingskorting in 2021? Dat is een vraag die wij veel voorbij zien komen en daarom zoeken wij het voor jullie uit. Je leest hier dan ook alles wat je moet weten rondom de algemene heffingskorting in 2021.

Wat is algemene heffingskorting?

De algemene heffingskorting is een korting op je inkomstenbelasting en premie volksverzekering. Door deze korting toe te passen hoef je minder te betalen voor je belasting en premies. In principe heeft iedereen recht op deze korting. Of je volledig gebruik kunt maken van deze heffingskorting is afhankelijk van je inkomen en je leeftijd. Wanneer je inkomens tijgt, krijg je minder korting. De korting bedraagt maximaal het bedrag je moet betalen aan inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen.

Wanneer algemene heffingskorting aanvragen?

Veel mensen denken dat je algemene heffingskorting aan moet vragen, maar dat is niet zo. De Belastingdienst verrekent de heffingskorting automatisch bij je inkomstenbelasting. Bij werknemers die in loondienst zijn berekent de Belastingdienst de algemene heffingskorting vaak van tevoren. De werkgever verspreidt het maximale bedrag waar je dan recht op hebt. Voor freelancers of personen met een eenmanszaak geldt dat de algemene heffingskorting verrekend wordt via de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Je krijgt dan achteraf dus een deel van je inkomstenbelasting terug.

Voor de mensen die geen inkomen hebben kan het dan een beetje verwarrand zijn. Heb je geen inkomen, maar ontvang je een AOW-uitkering? Dan verrekent de uitkeringsinstantie de algemene heffingskorting. Ook hier is de algemene heffingskorting aanvragen niet nodig. Ook hier wordt het automatisch berekent.

Algemene heffingskorting bij een partner

Een andere vraag die wij veel voorbij zien komen is hoe het precies zit als je een partner hebt. In dat geval hebben beide partners recht op de algemene heffingskorting. Als één van de partners geen of weinig inkomen heeft en hierdoor de algemene heffingskorting niet of voor een deel niet gebruikt, kan hij of zij onder bepaalde voorwaarden een deel van de algemene heffingskorting rechtstreeks ontvangen van de Belastingdienst. Een ander woord hiervoor is aanrechttoeslag of aanrechtsubsidie. Het kan dan ook best zijn dat een van deze twee namen je wel bekend voorkomt. Hierbij geldt dat de partner van de belastingplichtige genoeg inkomen moet hebben en voldoende belasting betaalt. Het bedrag dat de minstverdienende partner krijgt, mag nooit hoger zijn dan het bedrag dat zijn of haar partner betaalt aan de belasting.

Algemene heffingskorting berekenen

De hoogte van de algemene heffingskorting van de minst verdiende partner vervalt over een paar jaar, in 2024 op precies te zijn. Vanaf 2009 bouwt de Belastingdienst deze algemene heffingskorting elk jaar met een bepaald percentage af. Wij snappen dan ook dat jij graag wilt weten wat de hoogte is van jou algemene heffingskorting. Bij Berekenen.nl hebben we een tool ontwikkeld waar jij heel eenvoudig de hoogte van je algemene heffingskorting kan berekenen zonder enige inspanning.  Het is ook mogelijk om de hoogte van voorgaande jaren te berekenen. Het enige wat je in moet vullen om de hoogte te kunnen berekenen is of je AOW ontvangt en de hoogte van je belastbaar inkomen. Bereken hier de hoogte van je algemene heffingskorting.