Berekenen.nl
Geplaatst op 1 november

Heb ik recht op een 13e maand

Aan het einde van het jaar krijgen sommige werkenden een bonus in de vorm van een dertiende maand, maar wat is het eigenlijk en heeft iedereen daar recht op? Dat lees je hier.

Wat is de 13e maand?

Veel mensen raken in de war wanneer je het over een 13e maand hebt.  De 13e maand is een variatie op de eindejaar bonus. De eindejaar bonus wordt vaak pas uitgekeerd wanneer het goed gaat met een bedrijf. Je kan het dan ook zien als bonus omdat je het afgelopen jaar hard hebt gewerkt en een grote bijdrage hebt geleverd voor het succes wat het bedrijf heeft behaald. De verwarring ontstaat dan ook omdat mensen denken dat een 13e maand een soort van bonus is en dat je het, het ene jaar wel kan krijgen maar een ander jaar niet. Vaak is dat dan ook niet zo. Het is daarom ook heel erg belangrijk om goed je CAO of arbeidsovereenkomst te lezen. Daar staat het namelijk vaak in. Het kan ook zijn dat je een 13e maand krijg en ook nog een bonus. Dit communiceert je werkgever vaak wel. De bonus is er om jou extra te motiveren tijdens het werken. Dan profiteer je samen met het bedrijf.

Heb ik recht op een 13e maand

De volgende vraag die jij graag beantwoord wil hebben is of jij ook recht hebt op een 13e maand. De 13e maand is afhankelijk van jouw CAO. Ook de hoogte van je 13 maand kan verschillen. Dit kan je dan ook allemaal terugvinden in je eigen arbeidscontract of in het CAO. Daar staat vaak aangegeven hoeveel procent van je 13e maand is van je totale bruto jaarinkomen. Vervolgens kun je alle verdiende bedragen bij elkaar optellen. Dit is dan ook je brutosalaris, je vakantiegeld en eventuele andere toeslagen. Daar bovenop tel je jouw 13e maand. Vervolgens kun je bekijken in welke belastingschijf je komt want ook hier moet je namelijk belasting betalen. Je had het waarschijnlijk ook niet anders verwacht.

Moet ik belasting betalen voor mijn 13e maand?

Een dertiende maand is een fijne beloning voor een jaar hard werken. Helaas wordt deze vorm van inkomen anders belast dan je normale maandloon. Je houd dan ook aan het einde minder over dan bij je normale maandloon. Je kan het dan ook een beetje vergelijken met je vakantiegeld en de uitbetalingen van je overuren. Een 13e maand valt namelijk in het hoogste belastingtarief wat voor jou van toepassing is. Bij je normale maandloon is dat anders. Deze valt namelijk voor een gedeelte in het eerste belastingtarief en als je nog genoeg verdient ook in tarief twee en drie. Bij het eerste tarief betaal je minder belastring. Je houdt dus meer over dan bij je dertiende maand. Toch krijg je wel extra geld waar we allemaal wel van houden. We blijven namelijk Nederlanders. Je kan dat geld dan weer gebruiken om je huis op te knappen of leuke dingen doen met je familie of vrienden.