Berekenen.nl
Geplaatst op 12 november

De dertiende maand in 2020

Naast je loon en vakantiegeld kan het ook zijn dat je een 13e maand ontvangt van je werkgever. Dit is een extraatje bovenop je loon in december. Dit is dan vaak gelijk aan een regulier maandsalaris, vandaar de naam 'dertiende maand'. 


Wat is de dertiende maand?

De dertiende maand is een extra maandloon aan het einde van het jaar. Het is gewoon een extraatje, dus geen bonus, winstdelingsuitkering of andere prestatie-afhankelijke beloning. Wanneer de dertiende maand aan je wordt uigekeerd, hou je hier netto wel een ander bedrag aan over dan bij een reguliere loonstrook. Dit komt omdat de belasting anders werkt voor de 13e maand. De werkgever gebruikt hiervoor een speciale tabel voor bijzondere beloningen. Er is een kans dat deze tabel een andere uitkomst heeft dan die voor je belasting van je maandelijkse loon. De 13e maand valt daarnaast ook buiten de pensioensregeling van de werkgever. Je betaald dus geen pensioenpremie zoals bij een reguliere salarisuitkering. In de meeste gevallen duurt het ook nog even voordat je van die pensioen premie kunt genieten, hoe lang dit precies duurt kun je hier uitrekenen. 


Is een dertiende maand verplicht?

Veel werkgevers vragen zich af of een 13e maand verplicht is. Heel simpel: nee. Een werknemer heeft hier in principe geen recht op. Het kan wel zijn dat het in een CAO, personeelsreglement of arbeidsovereenkomst staat vastgesteld dat je werknemers recht hebben op een dertiende maand. In dat geval ben je dit als werkgever wél verplicht.


Dertiende maand bij ontslag

Dit is ook een veel gestelde vraag. Moeten werkgevers de dertiende maand uitbetalen als ze zijn ontslagen of als er een werknemer vertrekt? Je mag de dertiende maand dan op een ander moment betalen. Je doet dit dan bij de eindafrekening. Hierin neem je dan loon, vakantiegeld, bonus, vakantiedagen en provisie, ontslagvergoeding, onkostendeclaraties, vergoeding juridische kosten, mits dat aan de orde is.


Dertiende maand altijd positief?



Een 13e maand lijkt op het eerste gezicht een leuk cadeau in december. Werkgevers maken hun arbeidsvoorwaarden ook altijd leuker met een 13e maand in hun vacature. Meestal kun je hierdoor er ook wel vanuit gaan dat het om een leuk extraatje gaat, maar is het wel zo leuk?


Het komt vaak ook voor dat werkgevers de dertiende maand compenseren met een lager maandloon. Zo heb je inclusief je dertiende maand eigenlijk gewoon het zelfde salaris als bij een werkgever die geen 13e maand betaald. Dus let altijd goed op bij vacatures en richt je op het jaarloon inclusief de extra’s. Benieuwd naar je huidige jaarloon? Bereken je fiscale jaarloon hier.


Wat moet je doen met de dertiende maand?

De meeste mensen gebruiken hun 13e maand om Sinterklaas cadeaus te kopen of een nieuwe outfit te scoren voor de kerstdagen. Een leuke vakantie boeken is ook nog een optie, al maakt de Corona-pandemie dit niet gemakkelijker. Sparen kan echter wel of schulden af te lossen. Er zijn veel mogelijkheden wat je zou kunnen doen met je 13e maand. Denk wel goed na wat je gaat doen. Heb jij nou recht op een dertiende maand en wil je graag weten wat jij kan verwachten in december? Berekenen dan hier jouw dertiende maand.