Berekenen.nl
Geplaatst op 19 februari

In 2021 kost koophuis €25.000 meer

In het Kwartaalbericht Woningmarkt geven economen van de Rabobank aan dat ze een stevige prijsstijging van koophuizen verwachten in de aankomende periode. In 2020 zullen de huizenprijzen naar verwachting maar liefst 5,5% stijgen. In 2021 komt hier nog eens 2,5% aan prijsstijging bij. Dit zorgt ervoor dat een koophuis gemiddeld €25.000 meer kost in 2021 dan in het jaar daarvoor.

Prijsstijging van 6,9% in 2019

Volgens het CBS gingen de huizenprijzen voor het eerst over de kop in 2019. Met een prijsstijging van maar liefst 6,9% werd de huizenmarkt krapper dan ooit. De prijzen van koopwoningen zijn inmiddels zo hoog geworden dat een koopwoning voor steeds minder mensen bereikbaar is. Dit zorgt voor een enorme afvlakking van de huizenprijzen, aldus de Rabobank. Toch zijn er een aantal factoren die nog steeds zorgen voor een opwaartse prijsdruk. Denk hierbij aan de stijgende woningnood, problemen in de bouw en het dalen van de hypotheekrentes.

Opwaartse prijsdruk

De druk die momenteel op de prijzen ligt wordt volgens de Rabobank veroorzaakt door inkomensgroei en hogere leencapaciteit. In andere woorden, mensen verdienen meer en mogen hierdoor meer lenen. De verwachting is echter dat in 2021 de werkloosheid gaat oplopen, waardoor de kooplust (en opwaartse prijsdruk) waarschijnlijk weer gaat afnemen. Ook het grote woningtekort en de afname in de nieuwbouw zal invloed gaan uitoefenen op de huidige kooplust en prijsdruk. Zo verwacht de Rabobank dat woningbezitters in de toekomst minder snel zullen verhuizen, simpelweg omdat ter minder nieuwe huizen worden gebouwd.

Huurmarkt krimpt

Veel gemeenten in de randstad hebben maatregelen genomen tegen de stijgende huizenprijzen. Zo is er sprake van een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwhuizen. Dit houdt in dat mensen die een huis laten bouwen deze zelf moeten gaan bewonen, in plaats van deze inzetten voor verhuur. Daarnaast hebben veel gemeenten een zogeheten 'cap' op de huurprijzen gezet, om te voorkomen dat deze verder stijgen. Door deze maatregelen is de verwachting dat veel huurbazen besluiten om hun vastgoed in de verkoop te doen, simpelweg omdat zij onvoldoende rendement maken. Hierdoor zullen deze panden verschuiven van de huur- naar de koopmarkt. Dit op haar beurt brengt weer een hoop prijseffecten in de woningmarkt te weeg. Een verwacht prijseffect is bijvoorbeeld een prijsstijging van huurhuizen in het vrije segment.

Huis kopen of wachten

De verwachting is dat de huizenprijzen pas weer zullen dalen in 2022 of later. Dit zijn echter voorspellingen die te ver in de toekomst zijn om op te kunnen bouwen. Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen en een hypotheek af te sluiten? Berekenen eenvoudig op wat voor hypotheek jij recht hebt met behulp van onze hypotheek-berekenen-tool. Benieuwd of je door een loonstijging een hogere leencapaciteit hebt? Berekenen hoeveel je (netto) loon gestegen is ten opzichte van vorig jaar met onze netto-loon-bereken tool en onze procenten-berekenen-tool. Bereken vervolgens eenvoudig op welk hypotheekbedrag je eerst recht had en vervolgens op welk hypotheekbedrag je nu recht hebt. Benieuwd of door de huidige situatie een andere hypotheekrente wellicht voordeliger is? Berekenen snel of het oversluiten van een andere hypotheek voor jou een verstandige keuze is met onze hypotheek-oversluiten-berekenen-tool.