10.000 woningen voor middeninkomens in Amsterdam
De gemeente Amsterdam heeft als plan om in de komende vijf jaar maar liefst tienduizend huurwoningen bouwen voor middeninkomens. Deze woningen moeten betaalbaar zijn voor onder andere ambtenaren, zorgverleners en leraren.
De gemeente Amsterdam openbaarde dit plan vorige week. Het plan is opgesteld om woningnood onder mensen met middeninkomens tegen te gaan. In de praktijk blijkt namelijk dat het voor veel mensen met een middeninkomen niet mogelijk is om in Amsterdam te wonen. Dit doordat ze te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar juist weer te weinig voor de huurprijzen in de vrije huursector van Amsterdam.
Het nieuwe bouwplan van de gemeente Amsterdam moet ervoor zorgen dat er weer voldoende woningen vrijkomen op de woningmarkt voor deze bevolkingsgroep. Tevens is in het plan vastgelegd dat de prijzen niet meer dan 1% mogen stijgen, zodat de huurprijzen ook betaalbaar blijven.
Woningnood in Nederland
De maatregel van gemeente Amsterdam is in strijd tegen de aanhoudende woningnood. Deze woningnood bestaat uit een grote groep mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een woning in de vrije sector.Nederlanders met lage inkomens kunnen aanspraak doen op sociale huurwoningen. Een sociale huurwoning bevindt zich onder huurprijs van de vrije sector. Hierdoor kunnen mensen met lage inkomens huursubsidie aanvragen, een vergoeding ter ondersteuning van het betalen van de huurprijs. Hierdoor wordt een sociale huurwoning betaalbaar voor diegenen die weinig te besteden hebben. Naast de sociale huursector bestaat de vrije sector. In de vrije sector worden de huurprijzen bepaald door woningverenigingen, vastgoedpartijen of particulieren. Dit met gevolg dat de huurprijzen soms erg hoog op kunnen lopen. Hierdoor zijn een groot aantal gezinnen die, ondanks een groot huuraanbod, geen woning kunnen vinden.