Berekenen.nl
Geplaatst op 17 november

Het verschil tussen het metrisch en imperiaal stelsel.

Tot de late 18e eeuw gebruikte ieder land nog zijn eigen maatvoering. Napoleon vond dat hier een einde aan moest komen en besloot hierom het metrische stelsel, afgeleid van 1 meter, in te voeren in alle veroverde landen. Dat bestond op dat moment bijna uit heel West-Europa. England en het Verenigd Koninkrijk behoorden hier niet toe en bleven, net als Canada, met de Engelse maatvoering (imperiaal) werken. Deze was gebaseerd op basis van Inches. Uiteindelijke gingen steeds meer landen het metrische stelsel gebruiken. Engeland maakt in 1975 de overstap naar het metrische stelsel. Daardoor rijden er nog vele Engelse klassiekers met 'Miles per hour' aanduiding rond. In de VS hanteren ze nog steeds het imperiaal stelsel.

Bekendheid

Waarom is het imperiale stelsel nou zo bekend geworden? Dat komt vanwege het feit dat Groot-Brittannië de wereldhandel in de 17e en 18e eeuw domineerde en de wereld geen andere optie had dan het meetsysteem te accepteren dat het gebruikte om te handelen en te profiteren.

Wat is nou het verschil?

In Amerika en Groot-Brittannië hanteert men vaak eenheden voor afstand die gebaseerd zijn op het imperiaal stelsel, met als standaard eenheid de yard. Bereken hier het aantal yard naar kilometer. Afstand wordt behalve in yards ook vaak aangegeven in inch, foot of mile. Er gaan 12 inch in een foot, 3 foot in een yard en 1760 yard in een mile.

In Nederland werken we met het metrische stelsel, wat makkelijker om te rekenen is. Dit gaat namelijk met tientallen omhoog of omlaag. Een nadeel bij het uitzoeken van een nieuwe televisie is wel dat beelddiagonaal vaak wordt aangegeven in inch. Benieuwd of jouw nieuwe TV bijvoorbeeld past op de muurbeugel? Bereken hier inches om naar centimeters.

Een ander bijkomend nadeel is de afstandaanduiding. Wanneer je op vakantie bent in Amerika zul je enkel borden tegekomen met 'miles' aanduiding, of je moet toevallig over de I-19 rijden, de enige Amerikaanse snelweg met metrische aanduidingen. Het kan dus moeilijkheden geven om de reisduur of tankinhoud te berekenen. Reken hier gemakkelijk en snel je miles om naar kilometers.


Waarom gebruikt elk land niet het zelfde stelsel?

In de jaren 70 hebben de Amerikanen al geprobeerd de over stap te maken naar het metrische systeem. Maar toen kwamen er heel veel klachten van fabrikanten. Voorraden van bouten, moeren maar zelfs volledige machines zouden niet kunnen omgaan met de ommezwaai. Door de hoge investering & het stroperige proces, is Amerika dan ook vrij snel afgestapt van het plan. Behalve bij de I-19, waar je zo'n 100 kilometer lang kunt genieten van bijna Nederlandse borden.