Berekenen.nl
Geplaatst op 27 november

Kuub gas wordt in 2024 duurder

Deze prijsstijging zal het gebruik van gas onbetaalbaar maken. Op één kuub gas betaal je straks ruim 70 cent aan energiebelasting en btw, bijna het dubbele van de huidige kale gasprijs op de Amsterdamse gasbeurs. De energiebelasting voor gas zal met 19 procent toenemen vanaf 1 januari 2024, wat een buitensporige toename is. Het doel van de regering is om huishoudens te stimuleren om het gasverbruik te verminderen door investeringen in isolatie en warmtepompen. Huishoudens die onlangs een vast contract hebben afgesloten zullen ook te maken krijgen met een stijging van het netto gastarief. Overstappen naar de goedkoopste gastariefleverancier kan helpen om te besparen op de gasrekening in 2024.

Verwachte kostenstijging door energietransitie

De energietransitie heeft een impact op de kosten voor gas in Nederland. Door de omschakeling naar hernieuwbare energie zal er minder aardgas worden gebruikt, waardoor er meer duurzame elektriciteit moet worden getransporteerd. Dit betekent dat netbeheerders miljarden euro's moeten investeren in het uitbreiden en aanpassen van netten om deze energie te kunnen transporteren.

Deze investeringen zullen leiden tot een stijging van de transportkosten voor gebruikers van regionale elektriciteits- en gasnetten. Naar verwachting zullen gebruikers in 2024 zo'n 7 miljard euro aan transportkosten betalen, een stijging ten opzichte van het voorgaande jaar.

De tariefstijgingen worden veroorzaakt door hogere energieprijzen en netverliezen bij het transport van elektriciteit en gas. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) zal in oktober 2023 tariefvoorstellen publiceren van netbeheerders, waarna de definitieve tarieven voor 2024 in november 2023 worden vastgesteld.

Tariefcomponent Percentage
Transportkosten 75%
Energiebelasting 20%
Overige kosten 5%

De verwachte kostenstijging door de energietransitie benadrukt het belang van het vinden van manieren om te besparen op de gasrekening. Overstappen naar de goedkoopste gastariefleverancier kan bijvoorbeeld helpen om de kosten te verlagen. Het vergelijken van energietarieven met behulp van een energievergelijker is een handige manier om de beste deal te vinden.

Invloed van energieprijzen en uitspraak CBb op tariefstijgingen

Hogere energieprijzen en de recente uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) hebben een significante invloed op de tariefstijgingen in 2024. De stijgende energieprijzen en netverliezen bij het transport van energie spelen een grote rol bij de kostenberekening van de tarieven.

Het CBb heeft bepaald dat regionale netbeheerders extra financiële ruimte moeten krijgen voor investeringen in de energietransitie. Dit betekent dat er extra inkomsten beschikbaar zijn voor de netbeheerders, die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zal verdelen over de komende drie jaar. Voor 2024 is er naar schatting ongeveer 500 miljoen euro beschikbaar.

Wat betreft de tarieven voor het hoogspanningsnet, beheerd door TenneT, zullen de extra inkomsten na 2024 in de tarieven worden verwerkt. Dit betekent dat huishoudens en bedrijven in de toekomst ook hier rekening mee moeten houden.

Invloed op tarieven

De definitieve tarieven voor 2024 zullen worden vastgesteld nadat de ACM in november 2023 de tarievenbesluiten neemt. De tarieven zullen sterk afhangen van de energieprijzen en de kostenberekening die hieruit voortvloeit.

De hogere energieprijzen en netverliezen zorgen voor een verhoogde kostenpost bij het transport van energie. Deze kosten zullen uiteindelijk worden doorberekend aan de gebruikers, waaronder huishoudens en bedrijven. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met mogelijke tariefstijgingen in 2024.

De exacte impact van de energieprijzen en uitspraak van het CBb op de tarieven is nog niet volledig duidelijk. Het is echter belangrijk om deze ontwikkelingen in de gaten te houden, aangezien ze van invloed kunnen zijn op de energiekosten voor huishoudens en bedrijven in 2024.

 

Tips om te besparen op de gasrekening in 2024

Wil je besparen op elke m3 (kuub) gas in 2024? Dan is het een goed idee om over te stappen naar het goedkoopste gastarief. Op dit moment bieden energieleveranciers zoals Budget Energie, Powerpeers, Vattenfall, OM Energie en Mega de laagste gasprijzen aan. Door gebruik te maken van een energievergelijker kan je gemakkelijk de beste deal vinden die bij jou past.

Naast het overstappen naar een voordelig gastarief, kan het ook lonen om te investeren in isolatie en een warmtepomp. Hoewel de initiële kosten hoog kunnen zijn, zal dit op de lange termijn leiden tot aanzienlijke besparingen op je gasverbruik. Door je huis goed te isoleren en een efficiënte warmtepomp te installeren, kan je het gasverbruik verminderen en daarmee ook de kosten op je gasrekening verlagen.

Overweeg daarnaast om bewuster om te gaan met je energieverbruik. Door bijvoorbeeld de thermostaat een graad lager te zetten, korter te douchen en apparaten niet onnodig aan te laten staan, kan je ook besparen op je gasrekening. Kleine veranderingen in je dagelijkse gewoonten kunnen al een groot verschil maken in je energieverbruik en kosten.