Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9 / 10 (730)

Gulden naar Euro omrekenen

Gulden naar Euro omrekenen of van Euro naar Gulden lees meer

Vul in hoeveel inch je naar centimeter wilt omrekenen of hoeveel je van centimeter naar inch wilt omrekenen.

Gulden naar Euro omrekenen

De waarde van oude valuta's

Europeanen hebben thuis nog voor miljarden euro's aan contanten in oude valuta's die niet meer worden gebruikt worden. Volgens berekeningen van financieel persbureau Bloomberg gaat het in totaal om zo'n 8,5 miljard euro. Ook in Nederland stootte het invoeren van de euro op verzet, onder andere door mensen die de wisselkoers van dat moment niet eerlijk vonden.

Het onderzoek heeft niet gekeken naar de reden waarom er nog zoveel geld buiten het systeem blijft. Het kan bijvoorbeeld gaan om vergeten spaargeld dat onder een matras is verstopt. Het kunnen ook aandenkens zijn uit het tijdperk voor de euro. Het is bekend dat het overgrote deel van het geld zich in Duitsland bevindt. Contant geld is daar nog steeds populair en je kunt nog steeds Duitse marken inwisselen bij de Duitse Centrale Bank. Die heeft hiervoor nog geen termijn vastgesteld.

Wanneer is het nodig de Nederlandse gulden te vergelijken met de euro?

Dat kan nodig zijn bij gesprekken over prijzen en waarden van voor 2002. Maar ook wanneer je gesprekken voert met mensen van een hogere leeftijd kan het handig zijn een berekening, een sleutel voor het omrekenen als het ware, bij de hand te hebben.

Die sleutel is eigenlijk eenvoudig. Voor snelle rekensommetjes is de gulden 45 eurocent waard. Natuurlijk moet je dan weten dat het een beetje meer is dan 45 cent. Het is in feite 45.3780 cent. Als je over grote bedragen praat, bijvoorbeeld over het berekenen van de prijs van een huis in 2002, moet je dat niet vergeten. Dan kun je beter even een calculator gebruiken.

Andersom is het niet zo makkelijk een sleutel te bedenken. De euro heeft een vaste waarde vergeleken met de gulden, 1 EUR = 2.20371 NLG.
Dat is uit het hoofd een beetje meer dan dubbel de waarde van een gulden.

De calculatie van valuta wisselt nog al eens. Als je de euro wilt vergelijken met bijvoorbeeld de Amerikaanse Dollar of het Engelse Pond moet je iedere dag, of zelfs meer keren per dag via het internet de wisselkoers opzoeken.

Deze valuta hebben nog steeds een waarde op de internationale valutamarkten. Ook de valuta van kleinere landen buiten de eurozone moet je steeds opnieuw berekenen.
Bij het omrekenen van de euro naar de gulden of andersom gebruik je een vaststaande koers, die verandert niet meer.

En gouden guldens?

Goud staat bekend als een waardevaste investering. Toch is het voor een gewone Nederlander niet zo makkelijk aan de zogenaamde goudbroodjes te komen. De bekendste Nederlandse gouden munt, het Gouden Tientje is iets meer bereikbaar.

10 gulden munten geslagen van 1875 tot 1933, een serie gouden munten met een rijke geschiedenis. Vanaf de zeventiende eeuw waren ze het symbool van stabiliteit en betrouwbaarheid, en ze zijn nog een uitstekende aanvulling op elke muntenverzameling. Het feit dat de oplage van 1933 de laatste was, verhoogt de waarde voor deze munt.

De eerste guldens verschenen in Nederland in 1680, toen de koning besloot de florijn te vervangen door een eigen nationale munt uit de zilverreserves. In 1816 verschenen de eerste gouden munten. Die munten hadden een waarde van 10 gulden.

Lange tijd heeft het koninkrijk met succes Nederlandse munten gebruikt, tot aan de euro. Over de gehele periode zijn in Nederland vier series gouden munten van 10 gulden geslagen. De interessantste exemplaren werden geslagen van 1875 tot 1933.
De laatste 10 gouden guldens werden geslagen in 1933. In feite was het een van de laatste Europese landen waar de productie van circulerende munten van edelmetaal werd opgeschort.

Frankrijk en Duitsland stopten met het slaan van gouden en zilveren munten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Engeland stopte tijdelijk met het slaan van munten in 1932. En ondanks dat 10 goudguldens al meer dan een halve eeuw geleden uit de circulatie verdwenen, hebben ze sindsdien een nieuwe rol gekregen in de numismatiek. Moderne exemplaren van goud, zilver en platina worden geslagen als beleggingsmunten.

Nieuws over Gulden naar Euro omrekenen

Nederlandse economie over de 1 biljoen

Het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland heeft historische hoogten bereikt. In 2023 overstijgt het de mijlpaal van 1 biljoen euro, zonder rekening te houden met prijsveranderingen.

» Lees het volledige bericht
Waarmee betalen op Curaçao?

Het koninkrijk der Nederlanden bestaat uit 4 landen: Nederland, Aruba, Sint-Maarten en natuurlijk Curaçao. In Nederland betalen we met de Euro, maar in Curaçao gaat dat net even anders.

» Lees het volledige bericht