Berekenen.nl
Geplaatst op 8 juli

BPM bestelauto berekenen: hiermee moet je rekening houden

Als je graag een bestelauto nieuw wil kopen, dan is het van belang dat je goed kijkt wat er allemaal bij komt kijken. Zo moet je Belasting van Personenauto's en Motorfietsen (BPM) betalen over je bestelauto. Dit betaal je eenmalig bij een gloednieuwe bestelauto met een Nederlands kenteken die CO2 uitstoot. Dit geldt voor zowel particulieren als ondernemers.

BPM betalen voor je bestelauto

Als ondernemer moet je BPM betalen voor je bestelauto in de volgende situaties:

  1. Bij aanschaf van een nieuwe bestelauto. Als je een nieuwe bestelauto koopt in Nederland moet je BPM betalen.
  2. Bij import van een bestelauto. Als je een bestelauto uit het buitenland importeert, moet je BPM betalen. Zelfs als deze tweedehands is.
  3. Bij ombouw van een personenauto naar een bestelauto. Als je een personenauto ombouwt naar een bestelauto moet je BPM betalen.

BPM berekenen

Als je dus BPM moet betalen, is het goed om de totale BPM te berekenen voor je bestelauto. Je moet met een paar punten rekening houden als je BPM moet berekenen, aangezien het qua prijzen nog best kan verschillen. Zo bereken je de BPM:

  1. Bekijk de catalogusprijs (netto)
  2. Bereken de bruto bpm (bekijk daarvoor de bpm tarieven)
  3. Koop je je een gebruikte bestelauto? Bereken dan ook de afschrijvingskorting

De prijs van de BPM heeft allereerst te maken met het aantal CO2 dat je auto uitstoot. Hoe meer CO2 de desbetreffende bestelauto uitstoot, hoe meer BPM je over de auto moet gaan betalen. Het aantal CO2 wordt gemeten in grammen, het ligt er dus aan in welke schijf je bestelauto terechtkomt en hoeveel BPM daar dus bij hoort.

Verder heeft de hoogte van de prijs ook te maken met het soort brandstof dat je auto nodig heeft. Als je rijdt in een dieselauto, dan is de prijs ook een stukje hoger in verband met de dieseltoeslag. Ook de prijs van je auto heeft invloed op het betalen van BPM. Als laatste is het ook goed om te weten dat BPM-tarieven kunnen verschillen per auto.

Naast dat je BPM moet betalen is het natuurlijk ook verstandig om je bestelauto te laten verzekeren. Op die manier kun je veilig de weg op met alles wat je nodig hebt. Een bestelauto verzekeren via Alpina is heel gemakkelijk en zeker aan te raden om grote kosten omtrent schade uit de weg te gaan.

Uitzonderingen van het betalen van BPM

Er zijn regels voor het betalen van BPM. Zo kon je als ondernemer gebruikmaken van een grijskentekenregeling. Hierdoor hoefde je geen BPM te betalen over je bestelauto.

Er zijn verder nog een aantal uitzonderingen van auto’s of personen die geen BPM hoeven te betalen. Je hoeft geen BPM te betalen als je gebruik gaat maken van een tweedehandse bestelwagen. Als je namelijk een auto koopt die al een tijdje in Nederland aan het rijden is, dan heeft de allereerste eigenaar BPM moeten betalen. BPM betalen hoeft namelijk maar eenmalig en daarom is dit ook zeker een uitzondering. Tenzij de tweedehands auto uit het buitenland komt, dan moet je wel degelijk BPM betalen, zodat je met een Nederlands kenteken de weg op kan.

Je hoeft nu ook geen BPM te betalen als je een elektrische bestelwagen koopt. Toch komt hier wel verandering in. Vanaf 2025 moet je ook eenmalig BPM betalen als je gaat voor een elektrische auto.

Nieuwe BPM regels vanaf 2025

Door nieuwe wetgeving vanaf 2025 moet je dus wel BPM gaan betalen over een auto, een bestelauto of een ander voertuig met CO2-uitstoot. Dit is door de overheid bedacht om mensen te stimuleren om gebruik te maken van elektrische auto’s. Zo wordt de CO2-uitstoot verlaagd en kunnen we in Nederland gaan voldoen aan Europese regelgeving en klimaatdoelen.

De aanpassing van de BPM-regels is een onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om duurzaamheid te bevorderen en de impact van het verkeer op het milieu te verminderen.