Geplaatst op 2 september
Gezonder inkopen, gezonder koken
Dit jaar zijn veel Nederlanders anders boodschappen gaan doen. We gaan minder vaak naar de supermarkt en we kopen producten die gezonder zijn. Tijd dus om eens wat nieuwe, gezonde recepten te proberen uit je favoriete kookboek.
Zaterdag, boodschappendag
Op zaterdag is het traditiegetrouw gezellig druk bij de supermarkten. Dit jaar lijkt daar een beetje verandering in te zijn gekomen. Het is nog steeds druk, maar minder druk: gemiddeld gaat er zo’n 6 procent minder mensen boodschappen doen in het weekend. Hoe dat komt? Mensen proberen steeds meer drukke momenten in de supermarkt te vermijden, zodat ze minder te maken hebben met andere mensen en besmettingsgevaar.
Meer per keer
Veel mensen kiezen ervoor om op andere dagen boodschappen te doen. De meeste supermarkten zijn tot ’s avonds geopend, en op die momenten is het rustiger. We kiezen niet alleen voor de rustige momenten, we kiezen er ook voor om meer per keer mee te nemen. Veel inslaan, zodat je minder vaak naar de winkel hoeft. Het gevolg is dat het bedrag per transactie omhoog is gegaan: van gemiddeld 22,51 euro per keer naar 26,89 euro per keer.
Online boodschappen doen
Er zijn ook steeds meer mensen die online hun boodschappen doen. Zij maken gebruik van de bezorgservice van de supermarkt of maken gebruik van online aanbieders, zoals Picnic. Deze online supermarkt zag de vraag de afgelopen tijd zo hard toenemen dat ze alles op alles zetten om zo snel mogelijk nog meer orders te kunnen verwerken.
Gezonde producten
Meer Nederlanders vinden het belangrijk om gezond te eten: verse producten, meer groente, meer fruit. Dat is een trend van de afgelopen jaren die zich ook dit jaar doorzet. Dat betekent voor hen: minder snoepen en snacken, en meer groente en fruit. Een kwart van de mensen die gezonder willen leven hebben als motivatie: afvallen. Een ander deel wil zich gewoon fitter voelen.
BMI berekenen
Je gewicht en weerstand gaan hand in hand. Ben je te zwaar? Dan heb je te veel overtollig vet en loop je meer gezondheidsrisico’s. Denk bijvoorbeeld aan diabetes type 2, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten enzovoort. Het is daarom goed om eens te checken of jij een gezond gewicht hebt. Daar kom je achter door je BMI (Body Mass Index) te berekenen. Via die berekening weet je meteen of het voor jou belangrijk is om iets te doen aan je voedingspatroon. Heb je een gezond BMI? Mooi! Maar dan is het natuurlijk altijd goed om gezond te blijven eten. Probeer eens een nieuw recept met je lievelingsgroente!
Rekenen voor thuiskoks
Heb jij de afgelopen tijd een receptenboek uit je kast gehaald om weer eens iets anders te koken? Of misschien heb je een recept van internet gehaald, gewoon om iets nieuws te proberen. Waarschijnlijk loop je dan tegen moeilijke maateenheden aan. Hoeveel milliliter is 1 deciliter? Hoeveel deciliter is 1 centiliter? Het is erg herkenbaar om in een recept tegen dat soort vragen aan te lopen. Het makkelijkst is om direct na het omrekenen het antwoord in je kookboek te schrijven, zodat je de volgende keer minder ‘rekenzorgen’ hebt.