Berekenen.nl
Geplaatst op 5 oktober

BMI: heb je er wat aan?

Iedereen is geobsedeerd door zijn gewicht en de BMI is een graadmeter om te weten of je wel of niet de dik bent. Maar is je de Body Mass Index wel geschikt om te beoordelen of je af moet vallen? Wij zetten wat weetjes op een rij voordat je gelijk een abonnement neemt op een sportschool of besluit om die lekker cheeseburger maar links te laten liggen.

Waar komt de BMI eigenlijk vandaan?

De body mass index werd in de negentiende eeuw bedacht door de Belgische wetenschapper Adolphe Quetelet om te schatten hoeveel vet een lichaam heeft en wat een normale verdeling zou moeten zijn. BMI werd in de twintigste eeuw al snel een middel dat door artsen en diëtisten gebruikt werd om een gezond lichaamsgewicht te bepalen in relatie tot een bepaalde lengte. Alhoewel de BMI dus op basis van je lengte en gewicht tot een indicator komt, is het zeker niet de enige factor waarmee rekening moet worden gehouden.

BMI vertelt niet altijd het hele verhaal en is een hulpmiddel

BMI is een schaal die kan helpen om iets te bepalen. Je kunt het dus gebruiken om in te schatten of jouw gewicht gezond is in verhouding tot je lengte. BMI doet dat vrij eenvoudig door je gewicht te delen door het kwadraat van jouw lengte. Jouw BMI kan je vervolgens vergelijken met een tabel die overeenkomt met een waarde. Je kunt bijvoorbeeld in de categorie ondergewicht zitten als je BMI 18 of lager is. Tussen de 18,5 tot 24,9 wordt gehanteerd voor een normaal en gezond gewicht. Vanaf 25 tot 29,9 is er sprake van overgewicht. Alles dat hoger is dan 30 duidt op zwaarlijvigheid en obesitas.

Hoe je gewicht invloed heeft op je gezondheid

Naarmate de BMI toeneemt ben je zwaarder en is de kans op gezondheidsproblemen ook groter. Denk daarbij aan hartaandoeningen, beroertes en diabetes. Je gewicht heeft ook invloed op blaasaandoeningen en zaken zoals een slaapapneu en artrose. Tot slot is het ook belangrijk om te weten dat zwaarlijvigheid gerelateerd wordt aan verschillende kankers, waaronder slokdarm-, pancreas-, colorectale, borst-, endometrium- en nierkanker.

Kijk ook goed naar andere factoren betreffende jouw persoonlijke gezondheid

Het is belangrijk om te onthouden dat BMI slechts één factor is bij het bepalen van je algehele gezondheid. Gebruik de BMI dus altijd met andere hulpmiddelen zoals het meten van je bloeddruk of een bloedonderzoek. Het kan namelijk zijn dat een hoge BMI niet gelijk betekent dat je te zwaar bent. Zo kunnen mensen met een zeer gespierde bouw vaak een hoge BMI hebben. Toch heeft dat dan niets met een hoog percentage lichaamsvet te maken. Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met je huisarts als je een hoge of lage BMI heeft en om aanvullende informatie te krijgen.

Oorzaken voor een hoge BMI

Een gesprek met een arts of diëtist kan je helpen om te bepalen of jouw BMI te wijten is aan specifieke gezondheidsproblemen. Een plotselinge gewichtstoename kan bijvoorbeeld te maken hebben met schildklierproblemen. Plotselinge gewichtsveranderingen kunnen in sommige gevallen een symptoom van kanker zijn. Zorg ervoor dat de BMI je ook niet in paniek brengt en begin niet gelijk met een nieuw dieet. Er zijn te veel factoren die je gewicht beïnvloeden en zorg dat je duidelijk weet wat de oorzaken zijn voordat je besluit om tot actie over te gaan. Onthoud wel dat een gezonde levensstijl samenhangt met een gezond lichaamsgewicht. Fysieke fitheid en stressbeheersing zijn daar funest bij.

Waarom BMI er misschien niet toe doet

Het is belangrijk om te erkennen dat BMI niet alles meet. Het is gewoon een maatstaf en veel mensen hebben een hoge of lage BMI en zijn gezond. Omgekeerd zijn er veel mensen met een normale BMI ongezond. In feite kan een persoon met een normale BMI die rookt en een genetische aanleg voor het eerder krijgen van hart- en vaatziekten een hoger risico lopen dan iemand met een hoge BMI die een niet-roker is. Ook zijn er onderzoeken gedaan naar mensen met een hoog BMI. Meer dan de helft van deze mensen met overgewicht had een gezond cardio profiel wat neerkomt op een normale bloeddruk en een acceptabele cholesterol- en bloedsuikerspiegel. Daartegenover had ongeveer een kwart van de mensen met normale BMI-metingen een ongezond cardiometabool profiel.

Kijk verder dan de BMI als je wil weten of je gezond bent

Uit bovenstaande weetjes blijk dat de BMI als enige indicator duidelijk geen perfecte maatstaf is voor het meten van je gezondheid. Maar het is nog steeds een handig startpunt dat makkelijk te gebruiken is. Meet dus je BMI en vraag daarna aan een arts of diëtist naar wat het voor jouw gezondheid betekent.