Berekenen.nl
Geplaatst op 28 augustus

Hoe vind je de goedkoopste auto die bij je budget past?

Als je een bepaald budget hebt om een auto te kopen, wil je natuurlijk zoveel mogelijk waar voor je geld. Helaas kun je met flink wat valkuilen te maken krijgen als je een tweedehands auto gaat kopen. Om ervoor te zorgen dat je zo slim mogelijk je geld besteedt, vind je hieronder een aantal tips om een geschikte auto te vinden die binnen je budget past.

Tellerstand en bouwjaar

De tellerstand en het bouwjaar zijn belangrijke factoren om in de gaten te houden als je een tweedehands auto wil kopen. Veel mensen zien deze factoren als onafhankelijk van elkaar, maar niets is minder waar. Een drie jaar oude auto met meer dan 120.000 kilometer op de teller is niet per se aantrekkelijker dan een vijf jaar oud exemplaar dat 100.000 kilometer heeft gereden. Ja, de drie jaar oude occasion mag dan jonger zijn, hij is ook veel intensiever gebruikt. Als gevolg kan de techniek en het interieur in slechtere staat zijn dan bij de vijf jaar oude auto. Een auto met een relatief hoge tellerstand kan meer problemen vertonen, waardoor deze op termijn duurder zal zijn vanwege onderhoudskosten.

Let op het modeljaar

Het modeljaar is ook een belangrijke factor om rekening mee te houden. Fabrikanten hanteren bepaalde levenscyclussen voor hun modellen, vaak van een jaar of 5 tot 8, met tussentijds doorgaans een facelift. Heb je een specifiek model voor ogen, lees je dan in over de generaties en facelifts. De prijs kan van het ene op het andere jaar namelijk behoorlijk verschillen. Hetzelfde geldt als een fabrikant binnenkort een nieuwe generatie van een bepaald model zal introduceren. Als je even geduld hebt tot de nieuwe generatie op de markt komt, zal de prijs van vorige generatie modellen dalen.

Controleer de onderhoudsgeschiedenis van de auto

Zorg altijd dat je de onderhoudsgeschiedenis van een tweedehands auto checkt voordat je deze koopt. Als de zaak niet in de haak lijkt of er bepaald periodiek onderhoud niet tijdig is uitgevoerd, kun je voor hoge kosten komen te staan. Denk aan het vervangen van een distributieriem of -ketting. Wat te denken van dure ingrepen als het vervangen van de brandstofpomp, koppakking of versnellingsbak. Let daarnaast ook op de APK. Als deze niet recent is uitgevoerd, kunnen er bepaalde zaken naar boven komen waar je niets van wist en dat kan een duur grapje worden.

Check de gebruikskosten

Als je denkt een goedkope auto gevonden te hebben, is het aan te raden om te controleren wat de gebruikskosten zijn. Hierbij moet je niet alleen denken aan het verbruik van de motor, maar ook aan de motorrijtuigenbelasting, afschrijving en verzekering. Door het juiste model te kiezen, kun je tientallen tot honderden euro’s per jaar besparen.

Vermijd populaire modellen

Een andere manier om een voordelige auto aan de haak te slaan, is door de populaire merken en modellen te vermijden. Kijk eens naar het aanbod van minder bekende merken, of zoek binnen het gamma van bekende merken naar obscure modellen. Populaire auto’s zijn natuurlijk populair met een reden, maar dat wil niet zeggen dat minder gewilde auto’s slecht zijn. Integendeel, je kunt juist enorm genieten van dit soort auto’s. Bij occasions kun je hiermee al gauw duizenden euro’s besparen.

Lees koopgidsen

In het verlengde van het vorige punt: weet wat je koopt. Door koopgidsen te lezen van bepaalde modellen of segmenten, kun je heel veel te weten komen over de voor- en nadelen, de gebreken en de positieve punten van auto’s. Bovendien krijg je een beeld van welke auto’s het tegen elkaar opnemen in een bepaald segment. Zo kom je te weten wat bijvoorbeeld de rivalen zijn van een Volkswagen Golf en ontdek je auto’s waarvan je misschien helemaal nog niet af wist. In koopgidsen vind je tevens informatie over de betrouwbaarheid, veiligheid en werkelijke gebruikskosten van een auto.