Geplaatst op 24 maart
De voor en nadelen van financial lease
Financial lease is een bekende optie voor de zakelijke rijders onder ons. Aan het eind van het leasecontract ben je eigenaar van de auto. Maar is het eigenlijk wel voordeliger dan operational lease of zelf de auto kopen? Dat hangt maar net af van de omstandigheden. Ook heb je nog de keuze of je de auto privé of zakelijk wilt gaan leasen. Dit speelt natuurlijk ook mee.
Hoe werkt financial lease precies?
Bij financial lease leen je een deel van het aankoopbedrag van een auto. De leasemaatschappij financiert de aankoop die je in maandelijkse termijnen terug gaat betalen. Tijdens de leaseperiode ben je al economisch eigenaar van de auto. Dat betekent dat je verschillende kosten zakelijk kunt aftrekken. Na afloop van je ook juridisch eigenaar van de auto. Je kan het zien als een telefoon abonnement die je aan het einde van het contract ook mag houden. Let wel op. Je hebt er ondertussen wel gewoon voor betaald.
Voordelen van financial lease
JE kunt financial lease ook wel vergelijken met een lening. Jij beschikt snel over de auto of bedrijfswagen die jij op dat moment nodig bent en je betaalt hiervoor een vast bedrag per maand aan de lease maatschappij. Aan het einde van de afgesproken looptijd, ben jij de eigenaar van het voertuig. Doordat de auto vanaf het begin bij jouw onderneming op de balans staat, kun je profiteren van de fiscale faciliteiten zoals subsidies en investeringsaftrek. Wil jij de maandelijkse kosten zo laag mogelijk houden? Dan kun je kiezen voor een eventuele aanbetaling of een verhoogd slottermijn.
Nadelen van financial lease
Aan financial lease zitten natuurlijk ook een aantal nadelen. Allereerst betaal je rente over het maandelijkse termijnen. Bovendien heb je als eigenaar van de auto te maken met het restwaarde risico. Bij financial lease ben je zelf ook verantwoordelijk voor het onderhoud, reparatie en de verzekering vaak is het bij de verzekering verplicht om een financieringsclausule in de polis op te laten nemen, niet alle verzekeringsmaatschappijen bieden deze mogelijkheid. Let daar dus op.
Financial lease zakelijk of juist privé?
Je kan een financial lease zowel privé als zakelijk afsluiten. Wanneer je de auto zakelijk leaset en meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt, moet je 22% fiscale bijtelling betalen. Wanneer je de auto privé leaset, kun je een vergoeding van €0,19 verrekenen per gereden zakelijke kilometer. Overigens kun je een auto alleen privé leasen als minimaal 10% van de kilometers privé rijdt.
Verschil met operational lease
Als je voor financial lease kiest is de auto zoals eerder beschreven aan het einde van het contract van jou. Je bent gedurende de looptijd wel zelf verantwoordelijk voor onderhoud en het betalen van de verzekeringspremies. Je kunt het vergelijken met een hypotheek, je leent eigenlijk geld om de auto te kunnen kopen. Bij operational lease is dat anders, dan gaat het voertuig op het einde van de looptijd terug naar de leasemaatschappij. Er zijn gedurende de looptijd wel verschillende services inbegrepen, zoals onderhoud, verzekering, winterbanden ,brandstofpas en nog veel meer. Je kan dit dan weer vergelijken met het huren van een woning.