Geplaatst op 27 december
Waarom stijgen de benzineprijzen zo erg
We weten allemaal wel dat de benzineprijzen heel erg hoog zijn op dit moment. Ze blijven dan ook maar stijgen. We hebben dan ook al een piek gezien waar de kosten meer dan twee euro per liter waren, maar waarom stijgt het zo hard? Dat lees je hier.
Record hoogte
Niet eerder betaalde je zo’n hoog bedrag voor een liter Euro95. Het vorige record stond namelijk op 2 oktober 2012. Dat is dus al een behoorlijk tijdje geleden. Toen klom de adviesprijs tot 1.895. Ook diesel en lpg zitten dicht tegen een recordprijs aan. Een liter diesel kost nu zo’n 1,50, dicht bij een piek van 1,558 van 16 oktober 2012. Lpg staat op dit moment rond de 0,984 per liter, tegen 0,946 op 1 januari 2014. Let op, het gaat hier om adviesprijzen, vaak gerekend bij de pomp langs de snelweg. We weten dan ook allemaal wel dat het langs de snelwegen in Nederland altijd duurder is dan in Duitsland of in een dorp. De hoge benzineprijzen zijn dan ook een direct gevolg van de forst gestegen olieprijzen. In het begin van dit jaar betaalde je nog 30 dollar voor een vat ruwe Brent-olie. Nu is deze prijs meer dan verdubbeld. Deze stijging heeft dan ook veel te maken met het vraag en aanbod. Doordat de economie herstellende is, is er natuurlijk veel meer vraag naar olie.
Mensen gaan over de grens
Door de stijging zie je dan ook dat veel mensen er voor kiezen om even snel over de grens te gaan om vervolgens even snel en goedkoop benzine te kopen. Ze tanken dan niet alleen de auto af, maar die mensen nemen ook massaal jerrycans mee om deze te vullen met benzine want de prijs kan maar zo nog verder stijgen. Het is dan wel belangrijk om te weten dat je maximaal 240 liter mee mag nemen zolang het maar bestemd is voor persoonlijk gebruik. Je mag dan ook maar maximaal 60 liter per jerrycan meenemen en deze mogen niet lekken. Dit is dan ook opgenomen in het ADR. Wanneer je vanuit België benzine mee wilt nemen naar Nederland, weet dan wel dat slecht 10 liter belastingvrij mag worden ingevoerd.
De prijs beweegt de hele dag
Veel mensen verwachten dat de benzine prijzen nog wel verder gaan stijgen. Schommelingen in de brandstofprijzen zijn dan ook heel erg normaal. Nu lijkt de prijsstijging structureel en moeten we rekening houden dat de prijzen richting de twee euro gaan, maar het kan ook maar zo zijn dat de prijs over de twee euro gaat. Het is op dit moment dan ook heel erg onvoorspelbaar wat de prijzen gaan doen. Eén ding is zeker, we kunnen er wel vanuit gaan dat de benzinekosten nog verder omhoog zullen gaan. Wil jij nou weten wat de benzinekosten zijn voor een reis die je moet doen? Wij hebben daarvoor een handige tool ontwikkeld waarbij jij heel erg eenvoudig kan berekenen wat je benzinekosten zijn. Bereken hier je benzinekosten.